!
Петък, 29 Март 2024
08
юни
5
 

Проф. Аргирова: Отпадането на безплатния PCR беше грешка, не знаем точния ход на пандемията

Сряда, 08 Юни 2022 | 16:55:55
5

Радка Аргирова завършва ВМИ-София през 1969 г. През 1973 г. придобива научна степен „Кандидат на медицинските науки“ в Института по вирусология „Ивановски” в Москва след защита на дисертация в областта на живо

Радка Аргирова завършва ВМИ-София през 1969 г. През 1973 г. придобива научна степен „Кандидат на медицинските науки“ в Института по вирусология „Ивановски” в Москва след защита на дисертация в областта на животинските ретровируси. През 1987 г. е избрана за доцент по вирусология към Института по обща и сравнителна патология на БАН. От 1994 г. е доктор на медицинските науки, а от 1997 г. - професор по вирусология. 

Проф. Аргирова има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Международен експерт по въпросите на СПИН в проведени мисии в Република Конго и Филипините. От 1987 г. до 2012 г. проф. Аргирова е завеждащ последователно Централна лаборатория по СПИН, Лаборатория по ретровируси и Лаборатория по херпесни и онкогенни вируси в Националния център по заразни и паразитни болести. Била е заместник-министър на здравеопазването, както и главен държавен санитарен инспектор в периода 1995–1997 г. Понастоящем работи като вирусолог в Клинична лаборатория на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Притежава специализации в Германия и САЩ. Под нейно ръководство са защитени 7 дисертации и 13 дипломни работи по вирусология. Автор е на над 100 научни статии.

От 2001 г. до момента е председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Член е на Международното дружество за СПИН (International AIDS Society), на Европейската клинична асоциация по СПИН (European AIDS Clinical Society) и редица други.

От началото на пандемията проф. Аргирова е включена в състава на Медицинския експертен съвет по COVID-19 към Министерския съвет на РБългария.

Проф. Аргирова, ефективни ли бяха мерките, които бяха предприети за ограничаване на пандемията от COVID-19 по време на отделните вълни?

За съжаление, не винаги мерките бяха навременни, а следователно – и ефективни. До края на четвъртата вълна (2021 г.) не бяха поставяни ясно цели на предприетите мерки, защото някак се копираше от другите страни, не се отчитаха резултатите от тези мерки, не беше взимано предвид, че у нас събитията се движеха с поне 2-месечно закъснение. До началото на 2022 г. нямаше ясен план с определени количествени критерии, за да има предвидимост и предварителна подготовка. Всичко това всяваше хаос, несигурност и неизвестност сред обществеността. Години наред кризата не беше ръководена от специалисти и експерти, а от политици и винаги ръководството й бе съобразявано с техните интереси. Във всички страни, вкл. и у нас, където на първо място бяха зачитани политическия натиск и интерес, а не професионализмът, ситуацията бе сходна с тази в България.

Навременна и достоверна ли беше диагностиката на заболяването по време на пандемичната криза? Каква част от българите към момента реално са боледували от COVID?

Диагностиката, с малки изключения като тук имам предвид началната дейност на новосформираните лаборатории, беше достоверна, но не и навременна. Последното все пак зависи от това кога болният се явява на преглед и за взимане на проба. Все още не можем да се избавим от лошия си навик да чакаме до последната възможност без да ходим на лекар. Не е известно точно каква част от българите към момента реално са боледували от COVID, защото към днешна дата знаем броя на заболелите, оздравелите и починалите, но не знаем броя на лицата, прекарали асимптомно инфекцията. Затова, според мен, броят на прекаралите инфекцията в различни форми в България най-вероятно е около 2,5 милиона души.

Каква е вашата оценка за справянето на страната ни с извънредната обстановка в сравнение с другите европейски страни?

Оценката ми е най-слабата възможна – мерките просто не се спазваха.

Смятате ли за уместно премахването на всички задължителни противоепидемични мерки у нас?

Точно в този момент - да, уместно е. Все пак, на закрито, в публичния транспорт, в медицинските заведения е препоръчително да се носят маски, защото все още се откриват нови болни.

Каква е заболеваемостта в момента и как стои въпросът с диагностицирането в условията на липсата на мерки?

В момента заболеваемостта е много ниска. Диагностицирането продължава, но е доста ограничено, защото редица лаборатории не работят.

Кой е златният стандарт за диагностициране на COVID?

Най-добрата диагностика на COVID е PCR тестът.

Грешка ли е отпадането на безплатен PCR тест, назначаван от общопрактикуващите лекари?

Да, грешка е. Колкото по-малко тестове се правят, толкова по-малко положителни проби се откриват. На практика, не сме сигурни дали съобщаваните бройки отразяват действителната ситуация или я омекотяват. А това означава, че не знаем точния ход на пандемията в момента. 

Какво е вашето мнение относно поставянето на бустерни дози на хора без придружаващи заболявания?

Препоръчвам и на лицата без придружаващи заболявания да се поставят бустерни дози, защото всеки следващ вирусен вариант все повече „заобикаля“ имунната система и образуваните от нея антитела към предшестващите варианти.

Да очакваме ли нова пандемична вълна и готови ли сме за нея?

Да, през есента! Вече опознахме динамиката на еволюцията на пандемичните вълни, поради което можем да очакваме следващата такава не въобще, а в определено време. В България трябва да сме особено внимателни, защото „нашата“ вълна ще дойде около 2 месеца след западноевропейската, а може и новият вирусен вариант да се прояви като по-инфекциозен, поради наличието на възприемчиво неимунизирано население. Тези данни са известни в МЗ и вече тече подготовка за нова вълна. Надявам се да не бъдем изненадани от нея. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DfYt

Гост 09.06.2022 14:41:30

Бабо Радке, кой ми сра в гащите.... Нали ти съветва Кирччо.... Или сега се чудиш на къде да се завърти.... Дебела некадърна крава..

Гост 08.06.2022 19:09:05

Именно како Радке, правителството на Нинова-Кирчо-Кокорчо замете COVID инфекцията под килима ,а в реанимациите продължават да умират по 10-19 души на ден . Личните лекари ни отрязаха да пускаме направления за PCR тестове и сега ни идват пациенти с пневмонии ,за които не е ясно с каква пневмония са ,правим си контакти ,скапваме си имунната система за жълти стотинки за да е политкоректно справянето с пандемията и декларираната и липса уж и така за да е стабилно статуквото на нещастниците от управлението , които и не правят никакви реформи в здравеопазването .С две думи са по-зле и от Тиквите ,а това е голяма обида да си по-зле и от Тиквите на Бочко Тиквето

Гост ът 09.06.2022 18:11:16

PCR се извършва и сега по реда на НРД 2020_2022г. БЕЗПЛАТНО ! Ако Ви искат пари за изследването подаваите жалби в прокуратурата като приложите касовата бележка и амбулаторния лист !

Гост 10.06.2022 13:55:21

Глупости. НЗOK не заплаща вече PCR. Нито личния лекар може да го пусне безплатно ,нито софтуерът му ,нито лаборатория ще го направи за нейна сметка защото няма кой да и го плати от НЗОК. Сигурно сте спали някъде 2 месеца и не сте видели ,че отпаднало / Пък и давате глупави идеи и на пациентите

Гост ът 10.06.2022 16:28:46

Ако сте колега ...то жалко за пациентите Ви ! ПСР се извършва от лечебни заведения имащи сключен договор за вирусология или микробиология ! Както беше преди пандемията и е безплатно ако изключим такса биологичен натериал.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...