Вторник, 21 Май 2024
13
дек
11
 

Проф. Асен Балтов: Протестите в „Пирогов” приключиха

От МФ "Подкрепа" смятат, че е настъпил момента за спокоен диалог и заявиха, че протестът е изчерпил своя смисъл

Сряда, 13 Декември 2017 | 10:49:30
11

Протестите в „Пирогов“, които продължиха близо седмица, са приключили вчера. Това заяви директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов пред bTV. „След като се върнах от отпуската си, двама представители на протестиращите –

Протестите в „Пирогов“, които продължиха близо седмица, са приключили вчера. Това заяви директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов пред bTV. „След като се върнах от отпуската си, двама представители на протестиращите – доц. Сопотенски и д-р Филибев ме помолиха да ги приема и проведохме 10-минутен разговор“, каза той.

По думите на проф. Балтов освободени от работа са колеги, вече навършили пенсионна възраст. „Това са около 100 човека за целия деветмесечен период. Същевременно са съкратени 300 „кухи“ щатни бройки, заради които се даваше извънреден труд много повече, отколкото е позволено на всяка клиника. От медицинския персонал уволнени или освободени реално има не повече от 15 човека. Тези, които са решили да напуснат сами „Пирогов“, аз не мога да ги спра. Това е тяхно лично желание“, поясни той.

Директорът на „Пирогов“ поясни, че в администрацията са създадени четири нови отдела, като три от тях са били напълно задължителни. „Такъв е Вътрешният отдел. Не можеш да харчиш публични средства и да нямаш Вътрешен отдел. По закон е така. Там назначих двама души, които работят перфектно и вършат много сериозна работа. Вторият е отдел е „Сигурност” – който също не действаше до момента. Знаете, че „Пирогов“ е обект с национално значение и има неща, които са свързани с националната сигурност. Ние държим 163 легла постоянно в резерв, готови да приемат пациенти при бедствия и аварии“, поясни проф. Балтов.

По думите му цялата администрация е не повече от 120 души, а общият брой на персонала на „Пирогов” е 2150 човека, което прави по-малко от 10%.

„В „Пирогов” текат реформи. Този раздут щат, който е бил преди години, не може да отговори на съвременното изискване, което има около нас“, каза проф. Балтов.

По отношение на забавянето на изплащането на бонуси, той поясни, че решението не е взето еднолично. "Бяха уведомени всички шефове на клиники на специален главен рапорт. Взе се решение на ръководството, че ние трябва да направим един преход, за да може да имаме проследяемост какво се случва всеки месец, защото до този момент в края на всеки месец ние даваме заплати, които реално не можем да преценим колко са точно и не знаем до края на 15-то число аз не знам какво трябва да платя на края на месеца. Това е непланирано и е трудно за обезпечаване”, поясни проф. Балтов. Той каза, че парите ще бъдат платени до 22 декември и това е било разковничето на проблема с протестиращите.

 „Ако протестите са истински и са аргументирани, бих подал оставка. В този случай обаче няма никакви аргументи. В продължение на 9 месеца ние се мъчим да направим нещо добро и да подобрим показателите на нашата болница. Не мога да се съглася, че когато някой иска да направи една положителна реформа и да подобри състоянието на болницата, това е лошо за нея“, допълни още той.

По думите на проф. Балтова зад тези протести стоят хора, които вече не работят в „Пирогов“ и които имат желание „Пирогов“ да не работи и да не функционира по този начин, по който е започнал да работи.

Проф. Асен Балтов обясни, че към момента задълженията на „Пирогов“ към фирми и доставчици са 21, 5 млн. лева. „Аз заварих 18,5 млн. лева дълг. Обаче разсрочването на разплащанията ни позволи да вземем глътка въздух. Разбира се, това ни задължава ние всеки месец да изплащаме задълженията си към фирмите, според сключените споразумения“, каза той.

Междувременно от ръководството на Медцинска Федерация на КТ „Подкрепа” изпратиха декларация до медиите, в която също заявяват, че протестите са изчерпали своя смисъл и оттук нататък могат да донесат само нежелани ефекти вместо необходимия конструктивизъм. „За съжаление протестите започват да се ползват от отделни личности, чиито интерес не съвпада с интереса на цялата съвкупност от работещи в лечебното заведение. Появяват се все повече спекулации и фалшиви интервюта с представители на синдиката, което води до изостряне на тона в тази сложна ситуация“, пишат от МФ „Подкрепа“

„Смятаме, че е настъпил момент за спокоен диалог и синдикатът може да бъде естествен и необходим медиатор при идентифициране на истинските нужди на работещите и показване на пропуските и на двете страни. Призоваваме членовете на КТ „Подкрепа” в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” да не се поддават на манипулации и провокации в момент, когато синдикалната секция трябва да започне преговори по колективния трудов договор, който е единственият механизъм за осигуряване на нови материални придобивки“, пише още в декларацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jGRD

истината 16.12.2017 00:57:17

Припомняме, проф. Миланов беше уволнен от служебния министър д-р Илко Семерджиев с мотива, че спешният институт е в тежко финансово състояние. В началото на тази година дълговете на болницата бяха 18,5 млн. лева, сега са с 3 млн. лева повече. В момента „Пиригов“ е разделен на лагери, като противниците на проф. Балтов протестираха цяла седмица с искане за оставката му. Бунтът беше потушен вчера, след като директорът обеща да изплати спрените допълнителни възнаграждения на лекарите и сестрите до 22 декември, но напрежението в болницата тлее, а днес Медицинският одит трябва да приключи с проверката си, назначена от здравния министър Кирил Ананиев. Въпреки медийните изяви на проф. Балтов и неговия екип, които имаха за цел да убедят обществото, че болницата работи нормално, а пациентите са повече, отколкото през миналата година, Скенер.нюз разполага с документи, подписани от самия Балтов, от които ясно се вижда, че пациентите намаляват, персонал ще бъде съкращаван, а легловата база ще се увеличи. Според одитен доклад, извършен в лечебното заведение, има тенденция за намаляване обема на работа, извършват се все по-малко операции, някои от хирурзите имат притеснителни малко интервенции, а голяма част от пациентите биват пренасочвани от самите доктори към други клиники. На този фон възниква един въпрос – как ръководството на „Пирогов“ е убедило здравната каса да увеличи средствата на болницата с 367 хил. лева и за какво точно ще бъдат похарчени тези пари.

скенер 16.12.2017 00:52:23

Пътник си Балтов , и цялата измет ,кояято натресе на пироговци.Просто още няяколко журналисти да повторят казаното от Москов и си на улицата .2 млн. лева направиха проф. Асен Балтов директор на „Пирогов“. Бомбата хвърли бившият здравен министър д-р Петър Москов пред бтв. „Истината за рокадата в спешния институт е, че бившият шеф проф. Стоян Миланов отказа да подпише договор със здравната каса за 2 млн. лева по-малко и така да обрече „Пирогов“ на фалит. Проф. Балтов го направи и затова сега той е директор. Не го познавам и му желая успех, но това е факт“, обясни Москов.

Десислав Кателиев 15.12.2017 14:01:23

Смело Балтов! На прав път си! Старата алкохолизирана маймуна Миланов стои зад всичко, но той вече е никой. Няколко глупака още не могат да проумеят, че връщане няма и злобното интриганстващо старче е дефинитивно зад борда. Въпрос на време е кога ще дойдат да ти целунат ръка. Като цяло - давай напред и да не ти пука. Боклука трябва да се рине.

Десислава Кателиева 16.12.2017 00:50:01

Не си позволявай ,криейки се зад анонимността да ползваш и буква от името ми .Аз Винаги заставам с името си , лицето си,и казвам истината .Плащам висока цена затова , която ти не с9и достоен нито да схванеш нито да платишДребнава душице!

Гост 14.12.2017 22:21:14

А КТ подкрепа за пореден път демонстрира ,че изпълнява политически поръчки , щото затова я има . Е затова вече не членувам в синдикати и не им вярвам .БЕЗСМИСЛЕНИ СТЕ !

Гост 14.12.2017 22:18:53

Нещастник,скоро пироговци ще те изхвърлят и ще те забравят.Реформите ти са в смяна на табелки , капково напояване на градинката , уволнения ,съкращенияq рязане на заплати и унижения. Ако беше завършил магистратура по здравен мениджмънт вместо 6 месечен курс щеше да разбереш колко си обречен.

ДОВОЛЕН 14.12.2017 18:33:51

И ТОЗИ ПЪТ БОКЛУКА МИЛАНОВ СТАРШИ, КОЙТО СМУКА ДО 74 ГОДИНИ ПИРОГОВ НЕ УСПЯ! ТОЙ УВОЛНИ НАЙ-КАДЪРНИТЕ ХОРА КАТО ПРОФ.БРАНКОВ, НАПРАВИ СУМА ТИ БЕЛИ В СЕКТОРА,ДЕРИБЕЙСТВАШЕ И СЕ РАЗПОРЕЖДАШЕ КАТО С БАЩИНИЯ И СЕГА ГО ПРАВИ В ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ.АЙДЕ МАРШ ОТ ТАМ,БОКЛУКО ДЕТО ЯДЕШ НАШИЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС БЕЗКОНТРОЛНО.АМА НЕ ТИ ОСТАНА ВРЕМЕ И ОТ ТАМ ЩЕ ИЗХВЪРЧИШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Гост 13.12.2017 15:38:36

А Не, КатИлиева сега на кой ще стиска палци.....вразумете се!

кателиева 14.12.2017 22:15:44

Боже ,ще доживея ли ,дървените шопи да ми научат името !Ще си стискам палци на когото искам ,боклук такъв.За разлика от тебе имам свободата да го правя .Ти продължавай да лижеш дебелогъзестия си началник!Няма вечни директори и лизачи !

гост2 13.12.2017 12:52:09

Същото е положението и във втора градска общинска болница софия ,некадърника Узунов назначи негови хора в администрацията и те с куп пари а тези които работят нищо. Да се маха закри гинекологията и обеща високи заплати но няма пари нали главната счетоводителка го лъже и му нарежда смях какво ще прави след 1 януари 2018г когато повечето ще напуснат. ОТИВАЙ СИ

Гост 13.12.2017 11:57:54

Балтов ефенди, забравил си да имаш Отдел Студени Напитки и Отдел Топъл Бюфет. А този отдел сигурност е за да те пази теб сигурно от протести. Аферим, машаллах, ашколсум. Бейовете от здравното ще са доволни от теб, султанът от Банкя също


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...