Понеделник, 30 Ноември 2020
26
юни
6
 

Проф. Балтов: В момента сме в пика след пълното сваляне на мерките

Петък, 26 Юни 2020 | 09:57:16
6

„Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дена в болница до даване на първа отрицателна проба. Това ще запълни капацитета на болниците&rdq

„Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дена в болница до даване на първа отрицателна проба. Това ще запълни капацитета на болниците”. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

По думите му, ако така продължават нещата, има опасност да бъде запълнен капацитета на болниците.

 „Активните случаи за днес са над 1800, а тези на лечение в болници са около 21% от тях - 384. Тези, които се нуждаят от интензивно лечение са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300. При това положение около 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитета на болниците много бързо”, уточни той.

Според него обаче не трябва да се всява паника. „Положението не е изтървано. Проблемът в УМБАЛ „Света Анна” е свързан с огнището на болни в Самоков. Окръжната болница вече не може да поема контингента, за това в „Пирогов”, „Александровска” и ВМА приемат част от пациентите. Така беше и в предишния пик. Най-големият удар беше поет от тези четири болници“, каза проф. Балтов.

Той коментира и моментната ситуация в „Пирогов“. „22-ма са приетите пациенти и един, който е на апаратна вентилация. Това е 1/3 от капацитета ни. На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече отново реорганизация. За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемем повече случаи на коронавирус”, заяви проф. Балтов.

„В момента сме на пика след пълното сваляне на мерките. Никоя болница няма мотив да обявява повече заразени, тъй като по този начин се губят плановите пациенти и хората спират да посещават болниците. Тази пътека е недофинансирана и отнема голям ресурс. Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациенти, за да си набави средства“, каза още той по повод на слуховете, че болниците плащали на пациенти, за да ги пишат, че са с коронавирус.

Проф. Балтов допълни, че цената на пътеката е 600 лв. и че в момента текат преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК, за да се вдигне цената й. „Доколкото ми е известно ще се вдигне двойно цената й", заяви той.

Директорът на „Пирогов“ каза, че е много важно хората да разберат, че сме минали през три етапа  по време на епидемията. „Първият беше на повсеместен страх, който беше обхванал всички – и пациенти, и лекари. След това има период на обучение около месец и сега вече сме в етап на лечение на тази болест, когато се прави всичко необходимо, има си изградени алгоритми, спазват, болниците са запасени с лични предпазни средства и медикаменти“, каза проф. Балтов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%HLV

crocodile 26.06.2020 16:01:35

Моля да проследите линка: https://ourworldindata.org/coronavirus/country/bulgaria?country=~BGR Там лъсват лъжите на всички български светила за пикове, нова тежка ситуация и колко недисциплинирани са българите! Това пишат буквално за България изследователите: Total confirmed COVID-19 deaths: Limited testing and challenges in the attribution of the cause of death means that the number of confirmed deaths may not be an accurate count of the true number of deaths from COVID-19.

Точно 26.06.2020 18:51:19

обратното. Глупости!

crocodile 26.06.2020 11:50:42

Крайно време е господа като този Lollipop и онзи Ангелов да бъдат поставени на място! Преди време Ангелов "тръбеше" в този сайт, че ще правят бронхскопии за диагностика на пациенти с Covid-19! Простотия, за която на Запад вземат права поне за една година на лекари, опитващи се да прилагат подобна "иновация" в клиничната практика! Дори епидемията не доведе до ефективна организация на инфекциозните отделения в София! Можеше да се инвестира и да се оборудва съвременна инфекциозна болница - за близо 2.5 милиона население в София и околностите! Но не би, дребните игрички и деленето на пациентите на ВИП / във военна болница/ и простосмъртни - в Пирогов и Окръжна, доведе до спор за цената на една клинична пътека! Господ вече тотално се е отказал да прибира вересиите си и да спасява България, защото глупостта и профанщината са превзели тази територия окончателно! След 50 години явно други ще направят по-успешна държава на тази територия!

Гост 26.06.2020 13:52:36

Костадин Ангелов е менте лекар, менте директор, менте професор, с купени и подарени дипломи и титли, но не е менте гей. От най истинските педали е.

Гост 26.06.2020 13:23:40

Прав си, д-р Цветков!

А ти 26.06.2020 18:53:15

си предател!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...