Вторник, 03 Август 2021
16
юли
11
 

Проф. Балтов: Новият член на борда на директорите е "къртица" на министъра и зам.-министъра

„Д-р Стойчо Кацаров се е лекувал в "Пирогов" през януари, но по собствено желание не е оставал да спи в болницата“, каза доц. Атанасов

Петък, 16 Юли 2021 | 10:53:44
11

Новият Съвет на директорите е определен с протокол от 19 април. Всички заседания са правени по определения ред. В „Пирогов“ всичко е прозрачно, дневният ред е обсъждан предварително с всички членове на борда. Категорично заявявам, че обвине

Новият Съвет на директорите е определен с протокол от 19 април. Всички заседания са правени по определения ред. В „Пирогов“ всичко е прозрачно, дневният ред е обсъждан предварително с всички членове на борда. Категорично заявявам, че обвиненията в еднолично управление на болницата не са верни. Що се отнася до изискването да има стая, мобилен телефон, автотранспорт, това никога не е било досега. Това заяви бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ.

Той разказа, че независимият член на Съвета на директорите, избран от Агенцията за публичните предприятия и контрол, е поискал копия от всички протоколи от заседанията на борда за последните 5 години. "Аз изключително учуден казах: Вижте какво, това е невъзможно, няма как да ви дам копие от всички протоколи на Съвета на директорите за последните 5 г., това е търговска тайна. Ако имате желание, може да ги прочетете на място и да си водите записки", разказа проф. Балтов. „Според мен този човек е "къртица" на министъра и зам.-министъра. Така излиза“, каза още той.

По отношение на твърденията за 10 млн. лв. просрочени задължения, бившият директор на „Пирогов“ коментира: "След като е направена равносметка на месеца, се оказва, че харчовете по време на пандемията за COVID, когато лекувахме с повече от 500 легла, ние сме похарчили над 8,5 млн. за лечението на пациентите. Имайки предвид, че това е заболяване, което не беше ясно, тези разходи бяха абсолютно наложителни, ние не сме се опитвали по никакъв начин да спестяваме, за да правим полумедицина".

Той припомни, че стойността на клиничната пътека за пациент с COVID е 1200 лв., но според него всъщност лечението при средно тежки състояния струва 4000 лв.

Проф. Балтов подчерта, че не е имал никакъв контакт с министър Кацаров, нито с неговите зам.-министри. „Афектиран съм малко, защото виждам какво се случва. Сваляме доверието си от министъра на здравеопазването. Министърът на здравеопазването се оказа, че е един бивш председател на една неправителствена организация, която дойде в министерството със своите хора, почна да прави проверки в големите държавни, структуроопределящи болници, не малко отговорни за всички преминали вълни и почна една по една болниците да ликвидира ръководството - "Лозенец", "Александровска", "Пирогов". В момента върви същата проверка в УМБАЛ „Св. Анна“-София, МБАЛ „Св. Анна“-Варна, УМБАЛ „Св. Марина“-Варна и УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив", каза проф. Балтов.

По отношение на твърденията на д-р Стойчо Кацаров, че той самият е един от фиктивните пациенти на „Пирогов“, лекуващият му лекар доц. Петър Атанасов заяви, че става въпрос за две различни диагнози и различни пролежавания в болницата.

„Д-р Стойчо Кацаров се е лекувал в "Пирогов" през януари, но по собствено желание не е оставал да спи в болницата“, каза доц. Атанасов.

"Това е епикриза за преболедуване от определено заболяване, различно от COVID-19. Всъщност това е епикриза за периода на изследвания на пациент с пост COVID синдром, които лично аз проведох и за които лично аз настоях и в случая даже съм проявил повече внимание от необходимото. Д-р Кацаров е с медицинско и юридическо образование и председател на неправителствена организация, чието основно занимание е да съди лекари. Би трябвало да прави разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза“, заяви доц. Атанасов.

„Присъединявамe се към мнението на колегите от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и искаме оставката на Петко Салчев (управител на НЗОК), защото той си позволява, след като преминаха тези две вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки“, завърши проф. Балтов.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jx@z

Гост 17.07.2021 17:37:41

Когато някой се опълчи на кражбите и корупията, едни хора с измислен морал го набеждават, че е къртица. В същото време измислените мисирки-журналистки пърхат с мигли, сякаш са на ресторант с Брад Пит.

Гост 17.07.2021 15:18:23

Има Кодекс за професионална етика на лекарите , според който при лекуване на колеги и на техните семейства лекарят не приема хонорар за положения труд, но приема заплащането на използваните лекарства и материали.

Гост 16.07.2021 14:40:52

Вън крадците от системата! Да заминават на Запад, ако някой ги пожелае. ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПОЧТЕНИТЕ И МОЖЕЩИ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ!

Гост 16.07.2021 14:38:59

Балтов олеква отвсякъде. Как така пациентите, които идват за контролен преглед веднага се пускат по Клинична пътека? Тези два прегледа влизат в цената на вече отчетената основна клинична пътека. Защо е нужно да се пишат изислени диагнози? Нелепо звучат оправданията и на доц. Атанасов. Бил го прегледал лично... Човекът казва, че не е лежал и не са му правени изследвания.

Гост 16.07.2021 13:35:28

Само къртици, ченгета и порции са ви в тъпите гербаджийски глави

Знаещ 16.07.2021 13:08:33

Много отдавна се знае че касата се точи най-вече от 3 три ЛЗ в София- Пирогов, Правителствена и Александровска!!! А всички вие не желаете контрол, за да не ви разкрива далаверите и на спокойствие да мамите и лъжете!

Гост 16.07.2021 12:30:00

Балтов защо на моя близка продаде ремдесивир 2 дози за 1800лв. Само питам.

Гост 16.07.2021 12:23:56

Балтов, Кантарджиев, Богов, Спасов... Стойчо виновен. Да бе, да

СБАЛНП 16.07.2021 12:06:31

Стойчо да си плати пътеката като е толкова хитър. Какво излиза сега, не Пирогов точи касата, а Стойчо е ощетил Пирогов, за да не плати скенер, антителата и кръвни изследвания. Стойчо, върни сега тези 1000лв на Пирогов.

Лекар 21.07.2021 23:13:43

А лежал ли е в болницата за да плаща пътека?

По цитати 16.07.2021 11:59:24

„Д-р Стойчо Кацаров се е лекувал в "Пирогов" през януари, но по собствено желание не е оставал да спи в болницата“, каза доц. Атанасов. E това не е ли нарушение? Пациентът не трябва ли да е 24 часа в стационара по време на хоспитализация? Изникват и много въпроси свързани с административната и медицинска компетентност на мениджмънта на спешната болница. Нелепи са обясненията за приемната диагноза - Касата заплаща не по приемна, а по водеща/окончателна диагноза за преминал пациент. Обяснението за спестени разходи на пациента за скъпи изследвания леко ухаят на корупционна практика и неубедителни индикации за хоспитализация. „Присъединявамe се към мнението на колегите от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и искаме оставката на Петко Салчев (управител на НЗОК), защото той си позволява, след като преминаха тези две вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки“ - т.е. искаме оставката, защото извършва контрол?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН
03.08.2021 18:00:28

Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави ...

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.
03.08.2021 17:02:18 Надежда Ненова

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.

3 286 431 са отчетените и заплатени дейности за 2020 г. на обща стойност 2 237 730 774 лв., става ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...