Четвъртък, 04 Март 2021
21
ян
4
 

Борисов: В болниците се връща имунизираната армия от медици

Проф. Балтов: Новият щам от Великобритания е вече и у нас (обновена)

Мерките остават, компромис ще има само за учениците

Четвъртък, 21 Януари 2021 | 11:06:25 Полина Тодорова
4

В България вече има случаи на новия щам на COVID-19, разпространен във Великобритания, който притеснява силно научната и медицинската общност по света. Единственият сектор, в който ще има облекчаване на наложените към момента ограничения и за който е п

В България вече има случаи на новия щам на COVID-19, разпространен във Великобритания, който притеснява силно научната и медицинската общност по света. Единственият сектор, в който ще има облекчаване на наложените към момента ограничения и за който е постигнат компромис, е сферата на образованието. Toва стана ясно на брифинг в Министерския съвет, в който участие взеха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Изпълнителната агенция по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски и директорът на УМБАЛСМ“ Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов инфомира, че вирусът е засечен при четирима българи, завърнали се у нас от Великобритания. „Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост“, заяви той. Проф. Балтов апелира да се действа много внимателно по отношение на отслабването на мерките.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира от своя страна, че снощи е проведено заседание на европейската научна общност с участието на директора на ЕМА, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и здравни експерти. „Запазваме тренда за намаляване на стойностите у нас. На този фон това, което се случва в Европа, не е никакъв оптимистично“, заяви доц. Кунчев. Той обясни, че новият щам се разпространява много по-бързо заради голямата концетрация в носоглътката. "В рамките на 4 седмици от 10-15% във Великобритания успя да заеме дял от 75%. В Ирландия всички, които излизат положителни, са с новия щам", иформира той.

„В момента в България 10 души заразяват между 5 и 6 души, а в Англия с новия щам 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в Европа“, каза още доц. Кунчев. Хубавата новина е, че той не води до по-тежки заболявания, посочи още той.

Силно притеснение от новия щам изрази и председателят на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски, който даде картина на развитието на пандемията у нас и евентуалното разпространение на новия щам. Той посочи, че към юни-септември изходните нива на заболяваемост са били 35 на 100 000 души. Пикът на вируса е бил на 23.11.2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост, а към 20 януари заболеваемостта  е била 108 на 100 000, което е три пъти по-ниско от датата с пика на заразените, но три пъти повече спрямо изходните нива. За съжаление смъртността е около девет пъти по-висока спрямо изходните нива, отчете още той.

По думите му ако британският щам на коронавируса започне да доминира у нас, заболеваемостта и смъртността ще нараснат седем пъти. „Заради изчерпване на здравните ресурси загубите ще са много по-тежки“, предупреди още той и допълни, че трябва изключително внимателно да се обсъжда какво трябва да се разхлабва и кога.

Здравният министър отчете, че продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е в пъти по-голям от броя на потвърдените положителни случаи на коронавирус у нас. За седем дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи е 2993.

За последното денощие са регистрани 29 нови случая сред медиците. Общият брой на положителни случаи на коронавирус при медицинския персонал от началото на пандемията е 9 339, като 989 са на домашно лечение. Към момента 89 са хоспитализирани, а на интензивно лечение са 7, от които 5 в София-град, 1 в Шумен и 1 в Сливен. Излекуваните до момента медици са 8 161.

По отношение на заетостта на болничните легла на национално равнище тези за неусложнени пациенти към 21 януари са 29%, като най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област, следвана от София-град.

Участие в брифинга взе и премиерът Борисов, който обясни, че над два часа е водил диалог под формата на спор с ресорните министри за евентуалното разхлабване на мерките, но след разговора му с доц. Кунчев снощи оптимизмът му е намалял сериозно. Той подчерта, че рискът от новия щам е огромен и изтъкна, че повечето държави в ЕС са предприели тежки ограничителни мерки, включително налагане на вечерен час, докато по думите му у нас нас „сме един оазис“ в това отношение.

 „Рискът оптимизмът от данните да ни накара да отпуснем много мерките, може да ни доведе след това до голяма заболяваемост, която да не може да се овладее и на ръст в броя на починалите“, каза той, като отбеляза, че за ден във Великобритания са починали 1520 души.  Борисов посочи, че компромис към момента може да се направи само по отношение на децата от 5 до 12 клас, за които се обмисля от февруари да се върнат присъствено в клас на ротационен принцип. Той акцентира и на многото бъларски медици, които вече са преболедували COVID и могат да се завърнат на работа, като ги оприличи на „имунизираната армия“, която може да посрещне по-голямо натоварване.

„Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. лв. допълнително, което означава нови нотификации до Брюксел, време и пари, които се дават за неработещ бизнес“, коментира още премиерът. Борисов беше категоричен, че ситуацията ще се следи стриктно до 31 януари, след което ще се прецени дали ще има ново отхлабване на мерките. За зсегнатите ресторанти и нощни заведения, той подчерта, че прави впечатление, че от близо 30 000 в този бранш, едва 6300 са подали заявления за помощи.

 „Притесненията от новия щам са големи. Българските граждани трябва да бъдат информирани, но без да се хиперболизира. Има опасност, готвим се за тази опасност. Ваксините са решението за тази опасност“, заяви от своя страна проф. Ангелов. Той подчерта, че се върви по строг план за ваксиниране.

Страната ни продължава да е 27 място по заболяваемост в ЕС и шесто на Балканите, на девето по смъртност в ЕС и първо на Балканите.  Област Разград вече е в жълтата категория по заболеваемост и там данните са за заболяваемост между и 20 и 60 на 100 000, а половината от останалите са с нива от 60-120 на 100 000. В резултат имаме области и в трите различни сфери на заболеваемост, отчете доц. Кунчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WcCF

Гост 21.01.2021 13:36:09

КАК НЕ ГО БЕШЕ СРАМ БЕЗ ДОБЪР ДЕН БЕЗ ЗДРАВЕЙТЕ ТОЗИ ЕДНОКНИЖНИК НАХЛУ И НЕ ДОЧАКА СПЕЦИАЛИСТ ДА СИ ДОВЪРШИ МИСЪЛТА. ПЪЛЕН ПРОСТАК. ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ МУ ЛИРСВАН. МУТРА ОСТАВКА И МАРШ В ЗАТВОРА.

Да да 21.01.2021 11:59:16

Измамници! Ще гниене в затвора!

Да да 21.01.2021 11:59:49

Ще гниете в затвора!

Гост 22.01.2021 00:47:47

Ти си за психиатрията.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...