!
Събота, 22 Юни 2024
15
апр
1
 

Проф. Белчева: 82% от възпитаниците ни в специалностите по здравни грижи смятат да се реализират у нас

80% от работодателите, които приемат наши дипломанти, дават висока оценка за тяхното ниво на подготовка

Петък, 15 Април 2022 | 16:26:44 Невена Попова
1

„През 2021 г. 75% от дипломантите ни са успели да намерят работа преди дипломирането си, като при медицинските сестри този процент е 55%; при акушерките – 82%; при помощник-фармацевтите – 82% и при рентгеновите лаборанти – 92%&l

„През 2021 г. 75% от дипломантите ни са успели да намерят работа преди дипломирането си, като при медицинските сестри този процент е 55%; при акушерките – 82%; при помощник-фармацевтите – 82% и при рентгеновите лаборанти – 92%“. Това сподели пред Zdrave.net проф. Ани Белчева, заместник-ректор по учебната дейност на МУ – Пловдив. Висшето медицинско училище и Медицинският колеж в Града под тепетата са сред най-старите и утвърдени учебни заведения, които подготвят специалисти по здравни грижи.

Още данни от наскоро проведена анкета сочат, че 82% от нашите студенти смятат да се реализират в България, 13% в България или в чужбина и едва 5% от тях ще търсят работа само в чужбина, допълни проф. Белчева.

Тя е категорична, че през последните две години повишеното търсене на такива професионалисти се обуславя не на последно място и от нарасналата потребност от медицински кадри в резултата на COVID пандемията и последиците от нея.

„МУ - Пловдив се ангажира да заяви необходимост от обучение на по-голям брой медицински сестри и акушерки като част от защитените и приоритетни специалности. Промотира се и специалността „Лекарски асистент“ като възможност за обучение на медицински специалисти за спешните сектори и в малките населени места“, допълни проф. Белчева.

По думите й инициативите в тазгодишната кандидатстудентска кампания са насочени към запознаването на зрелостниците с предимствата на изучаваните професии в Медицински колеж.

„Предвидени са 11 събития през април и май, на които ще бъдат изнесени презентации, представени видеофилми и други материали на учениците от 11-ти и 12-ти клас от Пловдив и областта. В тях ще вземат участие от ръководствата на Медицинския колеж и отдел „Учебни дейности“ към МУ, преподавателите от ФОЗ от специалностите „Акушерка“ и „Медицинска сестра“. Ще се осъществят и срещи с участници по програма „Еразъм“ от Турция, Гърция, Македония и Албания“, каза още проф. Белчева.

Тя подчерта, че в МУ- Пловдив от години функционира Център за кариерно развитие, който е създал динамични връзки между студентите и работодателите и служи като медиатор за комуникация между бизнеса и академичните среди.

„Болничните лечебни заведения изпитват остра нужда от медицински кадри, най-вече от медицински сестри. От две болнични заведения има поет ангажимент за финансиране обучението на медицински сестри, които след завършването си да започнат работа в конкретната болница. На сайта на МУ-Пловдив непрекъснато се обявяват вакантните места, които се усвояват своевременно“, допълни зам.-ректорът.

Тя бе категорична, че стремежът е да се постави акцент върху сериозната практическа подготовка, особено по време на клиничната им практика, а допълнително надграждане е възможно в магистърските програми на ФОЗ.

„Центърът за кариерно развитие извършва проучвания и анализи за мнението на работодателите за подготовката и професионалните качества на нашите дипломанти. Последната анкета на работодателите посочва доста висока удовлетвореност от качествата на възпитаниците на МУ- Пловдив – 80%. Базовата им подготовка се оценява като отлична и много добра според 75% от анкетираните“, сподели още проф. Белчева.

Очакванията са, че и през тази година интересът към специалностите от направление „Здравни грижи“ що бъде голям, а пловдивският медицински университет може да се похвали и с възпитаници не само от България, но и от други страни – Северна Македония, Косово, Украйна, Гърция, Молдова и Сърбия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qfpJ

Гост 15.04.2022 22:48:38

Мамаша!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 311 направени теста. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...