!
Четвъртък, 18 Април 2024
03
юни
4
 

Проф. Богов: Няма опасност от декапитализация на „Александровска“ болница (Обновена)

Финансовото състояние на болница като нашата може да се подобри като се съкратят или служители, или диагностично-консултативния процес, каза проф. Буланов

Четвъртък, 03 Юни 2021 | 13:42:58 Надежда Ненова
4

„Повече от три седмици сме в новинарските блокове на всички медии и това изключително пречи на работата в УМБАЛ „Александровска“. Първо, по отношение на пациентопотока, COVID ситуацията наложи ограничаване на приема на пациенти с пове

„Повече от три седмици сме в новинарските блокове на всички медии и това изключително пречи на работата в УМБАЛ „Александровска“. Първо, по отношение на пациентопотока, COVID ситуацията наложи ограничаване на приема на пациенти с повече от 70%. Второ, на нашите колеги никак не им е приятно да слушат всеки ден обвинения и критики по отношение на управлението на лечебното заведение и за финансовото състояние на болницата“.

Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов на брифинг днес.

Той подчерта, че числата, които е показало Министерството на здравеопазването вчера, касаят 10-годишен период на управление на болницата, а сегашното ръководство е от 6 месеца. „Човекът, който подава сигнали, е в ръководството на болницата от 4 години назад. Аз не разбирам как един човек, който е в ръководството, твърди, че не познава финансовото състояние на болницата. Още повече, че той е давал съгласието си с подпис за обществени поръчки, лечебни планове и работата на болницата. И второ, той е участвал в законен конкурс за Съвета на директорите, в който конкурс е задължително условие запознаването с финансовите документи на болницата“, заяви проф. Богов.

Той допълни, че смисълът на пресконференцията е да се спре с медийните изяви и да се излезе с ясно становище най-вече за работещите в болницата, те да бъдат спокойни и да продължат своята работа. „Най-отговорно мога да кажа, че за момента състоянието на УМБАЛ „Александровска“ е стабилно и няма никакви опасения от декапитализация на болничното заведение“, заяви проф. Богов.

По отношение на решенията на Съвета на директорите от месец октомври 2020 г. до месец април 2021 г. проф. Богов заяви, че финансовата част от тях касае прегласуване на вече взети от предишното ръководство решения. Тогава те са били подписани от доц. Оскар, който е бил част от ръководството. Прегласуването се е наложило заради смяната на ръководството на болницата, тъй като решенията касаят дълъг период от време, обясни проф. Богов.  

В отговор на въпрос какво ще се случи, ако „Александровска“ болница бъде поета от прокурист, независимият член на Съвета на директорите проф. Димитър Буланов заяви, че наличието на прокурист е особена ситуация в управлението на дружеството, но само по себе си това не може да подобри финансовите показатели на лечебното заведение.

„Трудно може да се направи връзка между оздравяването на финансовото състояние на едно лечебно заведение като „Александровска“ болница през призмата на осъществяването на лечебна дейност. На всички е известно, че диагностично-консултативната дейност от много години е недофинансирана. Една болница, която работи истински и не връща пациенти, извършва реално лечение на тежко болни пациенти, има висок риск приходите да не могат да покриват разходите. Ако бъде приет такъв подход към лечебното заведение, трябва или да се намалят възнагражденията на персонала, тъй като в годините между 44% и 56% от приходите са разходвани за възнаграждения на служители, или да съкрати диагностично-консултативният процес. От друга страна, финансовите резултати могат да се подобрят с броя на преминалите пациенти, стига те да не се нуждаят от лечение“, каза проф. Димитър Буланов.

Проф. Буланов уточни, че към 2013 г. капиталът на лечебното заведение е 33 091 000 лв., приходите са 33 766 000 лв., а разходите 37 млн. лв. „От 2013 до 2021 г. капиталът постепенно се увеличава до 74 млн. лв. Тези средства са насочени към сгради на болницата, някои от които са паметници на културата  – Сградата на Пропедевтика по вътрешни болести, на Клиниката по алергология, а около 3 млн. лв. са за детска градина, в която да бъдат приемани децата на лекарите в карето на Медицинска академия, включително и децата на преподавателите“. Тези 15 млн. лв. са дадени от МЗ и се водят като неразплатени суми. През 2019 година болницата е била със задължения към доставчици около 44 млн. лв., а към март месец 2021 г. тези задълженията са с 4 млн. по-малко“, обясни проф. Буланов.

По думите му за периода от 2013 г. до 2019 г. броят на пациентите нараства от 25-26 000 до над 34 000, като леталитетът е под 1,5% от болните. „Това са важните показатели за една болница, а не сченоводните загуби, които са различни от реалните загуби на лечебното заведение“, уточни проф. Буланов.

Той благодари на всички медицински специалисти, на БЛС, СЛК на БЛС, на КНСБ, които подкрепиха ръководството на „Александровска“ болница, „защото ни познават“ и настояха обвиненията да се правят на базата на доказателства. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L7%F

Да, да 04.06.2021 08:28:08

Чао, чао Марче

Гост 03.06.2021 19:05:39

Буланов, гледай си хирургията и не говори глупости. Всяка една оперативна загуба води до намаляване на капитала. Това, че собственикът в лицето на държавата е увеличавал собсвения капитал, за да компенсира загубата е нещо различно. Истината е, че най-смешния директор в историята на Александровска е лицето Ангелов. Добре че не стана ректор, щеше да е срам.

Гост 03.06.2021 14:47:13

Дебелогъзата Куманова Работи

Пациент 03.06.2021 14:34:49

Алекссандровска болница е реално работеща, има проходи от реални пациенти, обслужва бедни хора, и не взема пари за избор на болница. А, за дълговете, само тя ли е такава?


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...