Вторник, 27 Септември 2022
03
юни
4
 

Проф. Богов: Няма опасност от декапитализация на „Александровска“ болница (Обновена)

Финансовото състояние на болница като нашата може да се подобри като се съкратят или служители, или диагностично-консултативния процес, каза проф. Буланов

Четвъртък, 03 Юни 2021 | 13:42:58 Надежда Ненова
4

„Повече от три седмици сме в новинарските блокове на всички медии и това изключително пречи на работата в УМБАЛ „Александровска“. Първо, по отношение на пациентопотока, COVID ситуацията наложи ограничаване на приема на пациенти с пове

„Повече от три седмици сме в новинарските блокове на всички медии и това изключително пречи на работата в УМБАЛ „Александровска“. Първо, по отношение на пациентопотока, COVID ситуацията наложи ограничаване на приема на пациенти с повече от 70%. Второ, на нашите колеги никак не им е приятно да слушат всеки ден обвинения и критики по отношение на управлението на лечебното заведение и за финансовото състояние на болницата“.

Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов на брифинг днес.

Той подчерта, че числата, които е показало Министерството на здравеопазването вчера, касаят 10-годишен период на управление на болницата, а сегашното ръководство е от 6 месеца. „Човекът, който подава сигнали, е в ръководството на болницата от 4 години назад. Аз не разбирам как един човек, който е в ръководството, твърди, че не познава финансовото състояние на болницата. Още повече, че той е давал съгласието си с подпис за обществени поръчки, лечебни планове и работата на болницата. И второ, той е участвал в законен конкурс за Съвета на директорите, в който конкурс е задължително условие запознаването с финансовите документи на болницата“, заяви проф. Богов.

Той допълни, че смисълът на пресконференцията е да се спре с медийните изяви и да се излезе с ясно становище най-вече за работещите в болницата, те да бъдат спокойни и да продължат своята работа. „Най-отговорно мога да кажа, че за момента състоянието на УМБАЛ „Александровска“ е стабилно и няма никакви опасения от декапитализация на болничното заведение“, заяви проф. Богов.

По отношение на решенията на Съвета на директорите от месец октомври 2020 г. до месец април 2021 г. проф. Богов заяви, че финансовата част от тях касае прегласуване на вече взети от предишното ръководство решения. Тогава те са били подписани от доц. Оскар, който е бил част от ръководството. Прегласуването се е наложило заради смяната на ръководството на болницата, тъй като решенията касаят дълъг период от време, обясни проф. Богов.  

В отговор на въпрос какво ще се случи, ако „Александровска“ болница бъде поета от прокурист, независимият член на Съвета на директорите проф. Димитър Буланов заяви, че наличието на прокурист е особена ситуация в управлението на дружеството, но само по себе си това не може да подобри финансовите показатели на лечебното заведение.

„Трудно може да се направи връзка между оздравяването на финансовото състояние на едно лечебно заведение като „Александровска“ болница през призмата на осъществяването на лечебна дейност. На всички е известно, че диагностично-консултативната дейност от много години е недофинансирана. Една болница, която работи истински и не връща пациенти, извършва реално лечение на тежко болни пациенти, има висок риск приходите да не могат да покриват разходите. Ако бъде приет такъв подход към лечебното заведение, трябва или да се намалят възнагражденията на персонала, тъй като в годините между 44% и 56% от приходите са разходвани за възнаграждения на служители, или да съкрати диагностично-консултативният процес. От друга страна, финансовите резултати могат да се подобрят с броя на преминалите пациенти, стига те да не се нуждаят от лечение“, каза проф. Димитър Буланов.

Проф. Буланов уточни, че към 2013 г. капиталът на лечебното заведение е 33 091 000 лв., приходите са 33 766 000 лв., а разходите 37 млн. лв. „От 2013 до 2021 г. капиталът постепенно се увеличава до 74 млн. лв. Тези средства са насочени към сгради на болницата, някои от които са паметници на културата  – Сградата на Пропедевтика по вътрешни болести, на Клиниката по алергология, а около 3 млн. лв. са за детска градина, в която да бъдат приемани децата на лекарите в карето на Медицинска академия, включително и децата на преподавателите“. Тези 15 млн. лв. са дадени от МЗ и се водят като неразплатени суми. През 2019 година болницата е била със задължения към доставчици около 44 млн. лв., а към март месец 2021 г. тези задълженията са с 4 млн. по-малко“, обясни проф. Буланов.

По думите му за периода от 2013 г. до 2019 г. броят на пациентите нараства от 25-26 000 до над 34 000, като леталитетът е под 1,5% от болните. „Това са важните показатели за една болница, а не сченоводните загуби, които са различни от реалните загуби на лечебното заведение“, уточни проф. Буланов.

Той благодари на всички медицински специалисти, на БЛС, СЛК на БЛС, на КНСБ, които подкрепиха ръководството на „Александровска“ болница, „защото ни познават“ и настояха обвиненията да се правят на базата на доказателства. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kU3E

Да, да 04.06.2021 08:28:08

Чао, чао Марче

Гост 03.06.2021 19:05:39

Буланов, гледай си хирургията и не говори глупости. Всяка една оперативна загуба води до намаляване на капитала. Това, че собственикът в лицето на държавата е увеличавал собсвения капитал, за да компенсира загубата е нещо различно. Истината е, че най-смешния директор в историята на Александровска е лицето Ангелов. Добре че не стана ректор, щеше да е срам.

Гост 03.06.2021 14:47:13

Дебелогъзата Куманова Работи

Пациент 03.06.2021 14:34:49

Алекссандровска болница е реално работеща, има проходи от реални пациенти, обслужва бедни хора, и не взема пари за избор на болница. А, за дълговете, само тя ли е такава?


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...