Събота, 28 Ноември 2020
22
окт
7
 

Проф. Богов: Основният проблем са не леглата, а медицинският персонал

Не е логично от 90 болници в София само 13 да приемат пациенти с COVID

Четвъртък, 22 Октомври 2020 | 13:39:34
7

"Не би трябвало да се отказва прием в болница на пациент с COVID-19. По време на вчерашната среща със здравния министър се взе решение всички лечебни заведения да разкрият легла за пациенти с COVID-19, защото всички трябва да участват в тази пандемия &

"Не би трябвало да се отказва прием в болница на пациент с COVID-19. По време на вчерашната среща със здравния министър се взе решение всички лечебни заведения да разкрият легла за пациенти с COVID-19, защото всички трябва да участват в тази пандемия – и държавните, и общинските, и частните болници''. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV директорът на Александровска болница проф. Борис Богов. Той изрази мнение, че не е логично от 90 болници в София само 13 да приемат COVID-пациенти, както е в момента.

Проф. Богов обясни, че леглата за пациенти с коронавирус в ръководената от него болница на този етап са запълнени. „Имаме 15 пациенти с COVID-19, от които петима са в интензивното отделение, а двама са интубирани. Медицинският персонал е оборудван с предпазни облекла“, увери той. По думите му, има случаи на пациенти ,които са докарани с линейки на Спешна помощ, но не са преминали през информационната система на РЗИ. Въпреки това, те се приемат в Спешно отделение, докато ситуацията се изясни. Това обаче налага затварянето на отделението за няколко часа, тъй като има опасност за пациентите с други заболявания, които се нуждаят от Спешна помощ.

Според директора на „Александровска“ предстои да станем свидетели на ръст на заразените, като след около месец, той ще бъде от порядъка на 30%-35% или 2000 души дневно. От тях 10%-12% ще имат необходимост от болнично лечение, поради което трябва да са осигурят и повече легла. По думите му вече се мисли за увеличаване на капацитета на COVID отделението в лечебното заведение, като максималният брой легла, които ще могат да се разкрият е 35.

Проф. Богов призна, че основният проблем обаче на са леглата, а медицинският персонал.

„Колегите вече отказват повечето пари – те са уморени, имат нужда от почивка, а ние имаме нужда от доброволци, тъй като и медицинските сестри са много малко“. Заразените медици и в Александровска болница са 14 – лекари, медицински сестри и санитари, те са изолирани, но това затруднява много работния процес. Обмисля се и вариант практиката на стажант-лекарите да се зачита, ако това се наложи при много висок ръст на заболелите.

Проф. Богов посочи, че се полагат усилия всички болни с други заболявания да получават необходимата им помощ и грижи в пълен обем, осигурена е и възможност нуждаещите се от спешни операции да бъдат оперирани в съответствие с алгоритъма за действие при такива ситуации, като медиците имат необходимата защита.

Той увери, че единствената причина да бъдат спрени ремонтните дейности в някои стари сгради на болницата е COVID-епидемията, но средствата са осигурени и ремонт ще има.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$L#W

Компетентен 22.10.2020 21:03:14

Не знам доколко е добро решението всички болници да приемат корона. Докато случаите бяха малко - иди доди така или иначе само някои го правеха . В Москва за 1 седмица обурудваха модулни болници за по няколкостотин човека . Дават и пари допълнително . Ако имаше няколко такива мега - заведения у нас - щеше да се знае накъде да се насочвот всички - много улеснява. А от всички болници можеше да се изисква да изпращат персонал - предимно желаещите , младите и здравите , студентите и т.н. и телемедицина и консултации също ...

Гост 23.10.2020 08:26:04

Стига хвали Москва и Пекин,другарю.Видяхме им болниците и заплатките.Що не ходиш да се лекуваш там,а.

Гост 22.10.2020 17:13:07

Богов, не говори глупости, в София няма 90 болници. Има поне 20 очни болници, няколко онко болници, няколко психиатрични, специализирани, физиотерапията в Овча купел, т. Нар физиотерапия в Панчарево. Горна баня ортопедията, богопомазаната света Екатерина и Иван рилски. Всички те ли да приемат, накарай Генчо Начев да приема. Или искаш да насъскваш.

Гост 22.10.2020 17:12:53

Да,съгласен съм!Наистина трябва да се приемат пациенти ,които наистина се нуждаят от болнично лечение!Но неоспорим е факта,че само няколко болници извършват този прием!

Гост 22.10.2020 15:09:10

Подкрепям проф.Богов ,наистина не е логично при толкова много болници в София,само една малка част от тях да са ангажирани с прием на пациенти с Covid-19.Добре е да де задават тези въпроси на ръководните институции.

О, не 22.10.2020 15:48:52

Извинете, но аз не мога да се съглася с Вас, нито с професора. Не всички заразени са болни, какво значи, че не трябва да се отказва прием в болница на пациент с COVID? Ако има влошено състояние, да! Но не и на всеки с положителен тест. Освен това, хората боледуват не само от корона вируса, а и от други заболявания. За жалост умират също и от други болести, не само заразени с вируса, но явно това вече не е от значение. Изразявам лично мнение, не ангажирам никого с него.

Гост 22.10.2020 19:29:42

Изобщо не си наясно какво се приема в момента - само пациенти с дихателна недостатъчност и нагоре. Аман от многознайковци невидяли нолен


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев:  Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%
27.11.2020 19:01:23 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%

Ние не коментираме мерките, а сме задължени да ги подсигуряваме финансово. Движението на леглата ...

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход
27.11.2020 17:34:43

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход

Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...