!
Понеделник, 15 Юли 2024
23
март
2
 

Проф. Валерианова: Стигнахме до колапс на злокачествените заболявания

Националният раков регистър ще спре да съществува, ако бъде прехвърлен в НЦОЗА, каза тя

Четвъртък, 23 Март 2023 | 13:59:07
2

„Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг“. Това заяви пред БНР проф. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър. Тя бе категорична, че з

„Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг“. Това заяви пред БНР проф. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър.

Тя бе категорична, че заплащането от НЗОК на определен пакет профилактични дейности, извършвани от общопрактикуващите лекари, не е онкологична профилактика. Това не е начин за решаване на проблема с профилактиката на злокачествените заболявания в България, подчерта проф. Валерианова, която е посветила дълги години на проблемите на епидемиологията и контрола на рака.

По думите й една от основните цели на Европейския противораков план е създаването на разширени ракови центрове – нещо, което имахме в България и това са бившите онкологични диспансери.

„Тези диспансери работеха, те бяха част от националната мрежа на рака в България. Тази мрежа се разгради. В момента стигнахме до колапс на злокачествените заболявания. Не само наново трябва да създадем тази мрежа по препоръките на Европа, наново трябва да създадем и Национален онкологичен център“, посочи тя.

Проф. Валерианова изрази силно притеснение от факта, че хората, които са с раково заболяване, са изправени пред сериозни трудности с намирането на подходящия специалист и точното място, в което могат да получат помощ.

„Понастоящем, поради това, че вниманието е фокусирано върху това как да печелим, как повече пари да вземаме от Здравната каса, как повече да караме пациентите да плащат за нашето злокачествено заболяване, се създават клиники, отделни филиали, където се извършва единствено и само медицинска онкология. Но лечението на проблема „рак“ не е само медицинска онкология, не е само лъчелечение. То е комплекс от грижи. Вътре има хирургическо лечение, профилактика, експериментален отдел, където се извършват научни изследвания. Там трябва и да се диспансеризират и проследяват съответните пациенти“, подчерта тя.

Проф. Валерианова се спря и на темата за националния раков регистър.

Специалистката изрази сериозно опасение, че той ще спре да съществува, ако бъде одобрено прехвърлянето му към Националния център за обществено здраве и анализи, каквато стъпка предлага МЗ.

Националният раков регистър трябва да се осъвремени, е мнението на специалистката, но такава промяна е неуместна и няма да доведе до положителни резултати.

Раковият регистър съществува от повече от 70 години. Целта му е да събира и анализира информация за злокачествените заболявания, да дава данни, по които да се разпределят доставките на лекарства за онкоболни, да се планира разкриване на лечебни заведения и нужните за тях специалисти, апаратура и легла, да се проследяват рисковите фактори за поява на ракови заболявания, припомни проф. Валерианова.

„До момента тези данни не се използват ефективно за планиране на онкологичната грижа. Фокусът трябва да бъде върху това за какво може да послужи тази информация. Предложената промяна не решава този проблем. Единственото и основно нещо е къде да бъде локализиран. И кой да се грижи за него, поддържането му, ако може да стане без средства, без хора, ей така във въздуха, няма как да се случи. Просто няма да има вече раков регистър“, заключи тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7aD9

Гост 24.03.2023 15:40:24

Бла бла бла. Кого ползва и кому е нужна твоята статистика от преди 3 год, Я се скрий нЕкъде!

Гост 23.03.2023 15:12:52

Да се обърне към лицето Москов, което изтри регистъра от лицето на България, заедно с лекуващия му лекар Дудов, приятел на всички


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...