!
Събота, 20 Април 2024
30
март
2
 

Проф. Владов: Хирурзите ни имат достъп до всички иновации, но те не се плащат от НЗОК

Четвъртък, 30 Март 2023 | 16:17:50 Ирина Пекарева
2

В последните 50 години медицината се развива така, че от индивидуалния подход към всеки пациент, без строго базиране на колективен опит и научнообоснован подход, сега вече говорим за унифициран подход, медицина, базирана на доказателствата. Това посочи

В последните 50 години медицината се развива така, че от индивидуалния подход към всеки пациент, без строго базиране на колективен опит и научнообоснован подход, сега вече говорим за унифициран подход, медицина, базирана на доказателствата. Това посочи началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия проф. Никола Владов в презентацията си за иновациите в хирургията по време на форума „Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия“, организиран от в. „Капитал“.

„На базата на този унифициран подход бяха създадени мултидисциплинарните екипи и високообемните центрове за лечение на дадени заболявания като рака на панкреаса, чернодробните заболявания и др., което доведе до рязко подобряване на резултатите в краткосрочен и дългосрочен план. И не на последно място, най-модерният подход е индивидуализирания подход, който се базира на голяма база доказателствен материал и води до допълнително прецизиране на терапевтичния подход“, коментира проф. Владов, като изрично подчерта, че индивидуализираният подход няма нищо общо с индивидуалния подход от преди 50 години, тъй като той се основава на голяма база доказателствен материал, който води до допълнително прецизиране на терапевтичния подход.

„В контекста на това, което ви казах, в последните години в развитите страни се смени концепцията за лечение на остър апандисит“, даде пример хирургът. „Това беше догма – да кажем един пациент, че има остър апандисит, и да бъде лекуван с антибиотици, обезболяващи и т.н. Сега в Америка доста от неусложнените остри апандисити се лекуват с антибиотици, което спестява много средства, спестява лекарски труд и в същото време резултатите са аналогични. Разбира се, това все още се прецизира, но това е един модерен подход, който вече се практикува в развитите страни. Едно време не можехме да си помислим да дойде болен със съмнения за остър апандисит и да не го сложим на операционната маса. Още повече, че този подход спестява на пациентите излишни апендектомии, при които – отваряш го и не намираш възпален апандисит, а той има болки вдясно“, коментира проф. Владов.

Специалистът даде и друг пример – лечението на острия панкреатит. „Вече 90% от тях се лекуват консервативно. Едно време ги лекувахме с глад и жажда, сега ги лекуваме с хранене, което предпазва пациентите от инфекция. Ето две иновации, които са базирани на доказателства“, посочи той и обобщи: „Така че това е изключително важно – да се практикува модерна медицина, а не да бъдем жертва на догми, които съществуват от преди 100 години“.

Проф. Никола Владов отбеляза още, че войните са един от основните мотори за въвеждане на иновации в медицината. Така например, по време на американската гражданска война се въвежда анестезията, по време на Първата световна война – хемотрансфузията и медицинската евакуация. Преди и по време на Втората световна война пък започва да се прилага пеницилин в американската армия. През 50-те на ХХ век се въвежда авиомедицинската евакуация с хеликоптери, през 1955 г., когато започва виетнамската война, се въвеждат кръвните банки на бойното поле, което дава възможност да се реагира много бързо, разказа той.

Проф. Владов се спря на развитието на цели клонове в хирургията благодарение на на пръв поглед дребни нововъведения и обобщи: „Иновациите дават възможност все по-малко да се стига до извършване на големи хирургични интервенции. Хирургията става все по-агресивна, но все по-малко инвазивна“.

Той обаче отбеляза, че за жалост, макар хирурзите у нас да имат достъп до всички нови технологии, те не се плащат от НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u%Gs

Ловчанска школа 09.01.2024 17:12:25

Наградиха го с орден ,,Стара планина",Лекар на някоя година".Ако е достоен човек, няма да приеме тази титла.Десетици негови пациенти ,,заминаха"преди и след това време от неговия,,талант и красив ум".

хигиенист 31.03.2023 16:54:13

хвалеше се, че с пръсти да щракне и хеликоптер ще кацне върху вма. иначе, трансплантацията на свръхбогати персони тече с пълна сила.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...