!
Неделя, 03 Март 2024
08
окт
14
 

Проф. Габровски: От догодина болниците с по-малко усилие ще могат да изкарат повече пари

Вторник, 08 Октомври 2019 | 11:54:40
14

Ние получаваме много повече здраве за парите, които се дават за здраве, отколкото са се получавали преди. Т.е. има ефективност. Аз съм убеден, че всеки от нас, ако се замисли и се върне във времето, ще установи, че сега лечението е много по-добро, отко

Ние получаваме много повече здраве за парите, които се дават за здраве, отколкото са се получавали преди. Т.е. има ефективност. Аз съм убеден, че всеки от нас, ако се замисли и се върне във времето, ще установи, че сега лечението е много по-добро, отколкото преди десет или преди петнайсет години. Ние се лекуваме с много по-съвременни технологии. Смея да твърдя, че в България буквално догонихме в рамките на едни десетина години и технологично, и като възможности медикаментозни за лечение медицината на Запад. Тези пари не са отишли някъде в пясъка. Това каза зам. председателят на БЛС проф. Николай Габровски пред БНТ снощи в отговор на въпрос дали допълнителните 200 млн. лв., които министър Ананиев каза, че ще влязат в болнична помощ догодина, не се просто поредните пари, наливани в системата, която е каца без дъно.

„Твърдя, че в България наистина се произвежда много повече здраве за последните петнадесет години. Буквално минахме епоха, и аз помня с колко малко технологично оборудване бяхме принудени да работим и какви са сегашните ни възможности. По отношение на 200-те милиона, които споменахте и които са обект на преговори вече на един немалък период от време, това е една много добра новина“, каза още проф. Габровски.

Той уточни, че досега увеличените пари за здраве са отивали за т. нар. обеми. Това означавало, че ако досега са били лекувано 100 човека, с допълнителните средства е можело да се лекуват 110. „За съжаление това създаде една малко порочна практика, да има по-голям брой хоспитализации, отколкото е средното за Европа. България се слави с може би един от най-високия брой хоспитализация на човек от населението. Занижават се критериите за прием в болниците, което разбира се може да бъде наричано по различни начини“, каза зам.-председателят на БЛС.

По думите му, благодарение на преговорите, които БЛС е провел, от тази година няма да се дадат повече пари за по-голям брой пациенти. „Тези пари няма да отидат за обем и няма да принуждават лекарите да занижават критериите за хоспитализацията, а ще отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки. Какво означава това? Това означава, че за същия брой излекувани болни, примерно сто човека, ако досега са получавани единица пари, се надяваме тази сума да се увеличи с някъде около 15 процента средно за следващата година. Това означава, че болниците с по-малко усилие ще могат да изкарат повече пари, което означава, че ще има повече пари за медицинския персонал, и надявам се разбира се, това ще се отрази и върху качеството на лечението, което предлагаме“, поясни проф. Габровски.

Той допълни, че парите, които искат сестрите, не може да бъдат дадени с лека ръка. „Ако тези суми високи, които са искани, бъдат реализирани, това означава, че трябва да се разпрострем върху цялата система, а тя не е хомогенна. За пример ще дам, че не може една и също заплата да получава сестра, която примерно работи в операционен блок, с кръвни продукти, с токсични вещества, сестра, която примерно е в реанимация, където са най-тежко болните, на изкуствена белодробна вентилация, в коматозно, напълно безпомощно състояние и примерно една сестра, която по-голяма част от времето е на кабинет и помага дейността на лекар от друг тип. По никакъв начин не искам да подценявам тази дейност, но просто твърдя, че натоварването е различно. Не могат да се сравняват натоварванията в големите болници, в големите градове и някои по-малки населени места. Ако се зададе такъв минимум със заплата на медицинска сестра, това означава, че от тук насетне на този минумум ще трябва да се надградят заплатите на сестрите, които работят в по-тежки условия, това автоматично ще направи заплатите им по-високи, отколкото на повечето лекари, това автоматично ще създаде напрежение в колективите. Тоест, в крайна сметка за мен лично това искане има негативни ефекти и най-вероятно първо ще фалират малки лечебни заведения, които не могат да поддържат толкова високи заплати“, каза проф. Габровски.

Неврохирургът коментира и заминаването на твърде много млади лекари за чужбина. „Смятам, че това е един добър процес, защото голяма част от тях отиват, но немалка част се връщат. Самият аз, както и много от колегите от моето поколение сме били за различни периоди от време на Запад, виждаме как работи системата и връщайки се тук се опитваме и се стараем да дадем най-доброто, което може да бъде полезно за българското здравеопазване. Така че, цялото това отваряне и комуникация за мен лично има много позитивен израз“, категоричен беше проф. Николай Габровски.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
atVP

Elf 14.10.2019 12:07:03

,,От догодина болниците с по-малко усилие ще могат да изкарат повече пари,,-Svetloto Badeshte !!!!!!!! Napred drugari dokato vi mine jivota !!!!

Гост 08.10.2019 20:20:34

Професоре, с този маниер на прибиране на пари от пациентите, на Запад нямаше да окрякаш до Коледа. Златни са ти ръцете, но давай по-скромно.

Гост 08.10.2019 17:21:59

Тоя взема заплата и от лекарския съюз за сметка на нашия членски внос.

Гост 08.10.2019 17:00:14

Халал да му е , 5000 лв плащат пациентите на ръка за операция на младия Проф.Габровски .Отделно му плаща Пирогов за кл.пътека .Само едно ме дразни , не се плащат данъци върху взетите на ръка пари .Колко пари на месец взема Габровски , на ръка , и колко данък е внесъл в държавната хазна ???

КАМЕЛИЯ ИЗОВА 08.10.2019 13:59:28

КАКВАТО Е ЛОГИКАТА ВИ ЗА СЕСТРИТЕ,СЪЩАТА Е И ЗА ЛЕКАРИТЕ.ТЕЗИ,КОИТО СА В ОПЕРАЦИОННА И РЕАНИМАЦИЯ ВЗИМАТ ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ ТЕЗИ,КОИТО СА НА КАБИНЕТ.ДИСПРОПОРЦИЯ НЯМА.НЕ СЪМ ЧУЛА СЕСТРА ОТ РЕАНИМАЦИЯ ДА ВЗИМА ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА ОТ ЛЕКАР В РЕАНИМАЦИЯ.ТОВА,ЧЕ СТЕ БИЛИ В ЧУЖБИНА Е МНОГО ХУБАВО.ТРЯБВА ДА СТЕ НАУЧИЛИ КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО НА ЛЕКАРИТЕ КЪМ СЕСТРИТЕ ТАМ.СЪЩО ТАКА СТАРШИТЕ И ГЛАВНИТЕ СЕСТРИ СА СПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ МНОГО РЕДОВИ ЛЕКАРИ,А ДОРИ ИМА И МЕД. СЕСТРИ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА Е ДРУГ СВЯТ С ДРУГИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ.НАВСЯКЪДЕ ПО БЕЛИЯ СВЯТ МЕД. СЕСТРИ ЗАПОЧВАТ СЪС СТАРТОВА ЗАПЛАТА ,КОЯТО Е БЛИЗКА ИЛИ ПО-ВИСОКА ОТ СРЕДНАТА ЗА ДАДЕНА СТРАНА И СЕ ПОЛЗВАТ С УВАЖЕНИЕ ОТ ЛЕКАРИТЕ.ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ,КОИТО СЕ ИЗКАЗВАТ ПО МЕДИИТЕ ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА СЕСТРИТЕ ПОКАЖЕТЕ СИ ИМУЩСТЕСВЕНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ И ПОКАЖЕТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО РЪСТА МУ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10-15 ГОДИНИ.

лекар 08.10.2019 13:13:18

Проф. Габровски пропуска една малка подробност - така наречения лимит, над който касата не плаща. Така че, колкото да се увеличат цените на клиничните пътеки - приходите на болниците ще си останат същите .

Гост 08.10.2019 12:48:32

Човекът си призна, че болниците са надписвали. Всички, без нито едно изключение. Само че някои са надписвали дейност двойно и тройно. Къде са дремали заптиетата на Дечо и на Роската, та не са прекратили договорите им? Къде дремал Цаци с прокурорчетата си почти десетилетие, че да няма опандизен ни един милионер управител на държавна болници? А те както е видно от декларациите им се множат в геометрична прогресия като зайците!

Гост 08.10.2019 12:38:15

И този не е съвсем адекватен.

Гост 08.10.2019 15:41:31

Не е и необходимо.

Компетентен 08.10.2019 12:22:41

Връщайки се от запад, тука каптираш финансови потоци по 7 направления - заплата, отчисления консумативи, доплащане легално, доплащане нелегално, фармафирми, проучвания, корупция комисии , студенти и пр. За доходите на български доцент,професор или шеф на болница западноевропейци те могат сал да мечтаят. Американски доходи гонят. Затова сте против реформи, защитавате статуквото и искате тъй да върви.

Компетентен 08.10.2019 15:53:08

Да не забравяме и обществените поръчки, новите дограми , апаратури и пр.

Гост 08.10.2019 15:42:54

Абсолютно вярно.

Гост 08.10.2019 12:05:48

Колега, сестрите заработват и над 1200 лева, за какво ги сравняваш с лекарите, нека им вдигнат заплатите и на тях. Колко години вече не мърдат нито цени на мед услуги, нито кл. пътеки.. за сметка на Всичко друго в България. Подкрепа за сестрите, ние сме екип! A и нощния и извънредния труд са подценени страхотно.. пълна мизерия, така не може повече!

Да, така е... 11.10.2019 13:56:44

Много точен коментар, но за съжаление на никой не му пука!


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...