Събота, 26 Септември 2020
22
ян
6
 

Проф. Галина Чакалова: Над 60% от рака на маточната шийка у нас се открива в трети и четвърти стадий

За последните 30 години смъртността от този вид рак у нас е нараснала 3 пъти

Сряда, 22 Януари 2020 | 14:07:42 Невена Попова
6

Фактите около заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка у нас са силно притеснителни и това налага усилена работа на всички нива, за да бъдат преодолени пасивността, предразсъдъците и страховете, свързани с това заболяване, което е абсолю

Фактите около заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка у нас са силно притеснителни и това налага усилена работа на всички нива, за да бъдат преодолени пасивността, предразсъдъците и страховете, свързани с това заболяване, което е абсолютно предотвратимо. Това заяви водещият наш специалист проф. Галина Чакалова, председател на Българското дружество по онкогинекология при откриването на Седмицата за превенция на рака на маточната шийка, което се състоя днес във фоайето на Народното събрание. Събитието e под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и е 13-то издание на проявата, която се провежда у нас от 2008 г. насам.

Всяка година от този вид рак у нас заболяват 1200 жени, 700 са починалите по тази причина и този брой бележи съществен ръст през последните години, сочат данните на експертите.

„Няма страна в Европа, която да е с толкова лоши показатели като България. Тенденцията е към затвърждаване на късната диагноза на заболяването, като над 60% от случаитге се диагностицират в трети и четвърти стадий. Има обаче и още една лоша новина – заболяването се подмладява, вече не са единици случаите на млади жени, на възраст 20-25 години, при които се поставя тази диагноза“, каза проф. Чакалова. По нейните думи специалистите констатират и друга тенденция – към тотално пренебрегване на профилактичните гинекологични прегледи с цитонамазка. „Едни и същи жени редовно се преглеждат и проявяват отговорност към здравето си, но по-голямата част изобщо не го правят“, коментира тя. Според нея е важно да се активизират усилията в училище, като се даде възможност и на вече навършилите пълнолетие девойки сами да правят избора си и да се ваксинират в рамките на Националната програма за превенция, която действа у нас вече 7 години и предоставя възможност за безплатно ваксиниране на момичетата, навършили  12 и 13 години.

Притеснения от лошите резултати в страната ни изрази и председателят на Дружеството по превантивна медицина доц. Валери Цеков. По неговите дума ваксинационният обхват у нас е около 10%, докато заложените в програмата параметри са 70% обхват. „Има страни, като Австралия, където обхватът надхвърля 75% и вече се говори за изкореняване на заболяването, подобен е и обхватът в Англия и Шотландия. У нас обаче тъжният факт е, че за последните 30 години смъртността от рак на маточната шийка се е увеличила 3 пъти“, каза доц. Цеков.

За повече организираност и настъпателни действия призова и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя бе категорична, че е важно да се мисли за повече стимули към общопрактикуващите лекари, педиатрите в доболничната помощ и специалистите акушер-гинеколози.

На церемонията по откриването на седмицата присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, депутати, зам.-министри на здравеопазването, общественици, представители на академичната общност, СЗО и неправителствения сектор.    Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sH6y

Кати 23.01.2020 14:43:12

Целта е да промотират ваксината, за която имаше достатъчно написано, че има неблагоприятни странични ефекти. В нормалните държави се прави профилактика и целта й е, не да се хванат жените в 3-4 стадий, а в 1ви, за да няма смърни случаи. И ако се разпитат и проследи къде са се профилактирали една голяма част от тези жени с открит рак в 3 и 4 стадий може да се окаже в едни и същи прехвалени частни клиники. Никой не следи на колко от жените минали през инвитро клиниките цитонамазките се влошиха!

ЕМА 31.01.2020 21:12:39

Ти случайно да не си от антиваксърите? Ако можеш някакъв линк към сериозен източник да дадеш та да разберем къде имаше достатъчно написано, че има неблагоприятни странични ефекти?

Д-р Д.Ленков-АГ 23.01.2020 08:14:02

Уважаеми колеги, искам да ви припомня ,че преди 6-7 години имаше Национална програма за превенция на РМШ-"Спри и се прегледай" ,с европейско финансиране. Парите отидоха за чадърчета ,флаери ,диплянки и точно тези некадърници ,начело с т.н. д-р Дариткова /възпитаник на Санк Петербурския педиатричен университет !/ ,провалиха тази програма.Сега седнали да ми правят седмица за борба с РМШ. Тези хора нямат срам !Те трябва по най-бързия начин изритани от властта.В противен случай и след 50г ,пак щеси правим седмици за борба с еди какво си и пак ще сме на последно място в Европа по късна откриваемост.

Гост 22.01.2020 21:43:26

Егати снимката.. срам..

Гост 22.01.2020 19:40:41

Яяя, Мозъчето и оттук ли папка, като с търговете за лекарства?

Гост 22.01.2020 16:56:04

От тези урунгели на снимката ли чакате профилактика на РМШ???????????????


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС
26.09.2020 10:43:36

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични е ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...