!
Сряда, 24 Април 2024
22
ян
6
 

Проф. Галина Чакалова: Над 60% от рака на маточната шийка у нас се открива в трети и четвърти стадий

За последните 30 години смъртността от този вид рак у нас е нараснала 3 пъти

Сряда, 22 Януари 2020 | 14:07:42 Невена Попова
6

Фактите около заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка у нас са силно притеснителни и това налага усилена работа на всички нива, за да бъдат преодолени пасивността, предразсъдъците и страховете, свързани с това заболяване, което е абсолю

Фактите около заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка у нас са силно притеснителни и това налага усилена работа на всички нива, за да бъдат преодолени пасивността, предразсъдъците и страховете, свързани с това заболяване, което е абсолютно предотвратимо. Това заяви водещият наш специалист проф. Галина Чакалова, председател на Българското дружество по онкогинекология при откриването на Седмицата за превенция на рака на маточната шийка, което се състоя днес във фоайето на Народното събрание. Събитието e под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и е 13-то издание на проявата, която се провежда у нас от 2008 г. насам.

Всяка година от този вид рак у нас заболяват 1200 жени, 700 са починалите по тази причина и този брой бележи съществен ръст през последните години, сочат данните на експертите.

„Няма страна в Европа, която да е с толкова лоши показатели като България. Тенденцията е към затвърждаване на късната диагноза на заболяването, като над 60% от случаитге се диагностицират в трети и четвърти стадий. Има обаче и още една лоша новина – заболяването се подмладява, вече не са единици случаите на млади жени, на възраст 20-25 години, при които се поставя тази диагноза“, каза проф. Чакалова. По нейните думи специалистите констатират и друга тенденция – към тотално пренебрегване на профилактичните гинекологични прегледи с цитонамазка. „Едни и същи жени редовно се преглеждат и проявяват отговорност към здравето си, но по-голямата част изобщо не го правят“, коментира тя. Според нея е важно да се активизират усилията в училище, като се даде възможност и на вече навършилите пълнолетие девойки сами да правят избора си и да се ваксинират в рамките на Националната програма за превенция, която действа у нас вече 7 години и предоставя възможност за безплатно ваксиниране на момичетата, навършили  12 и 13 години.

Притеснения от лошите резултати в страната ни изрази и председателят на Дружеството по превантивна медицина доц. Валери Цеков. По неговите дума ваксинационният обхват у нас е около 10%, докато заложените в програмата параметри са 70% обхват. „Има страни, като Австралия, където обхватът надхвърля 75% и вече се говори за изкореняване на заболяването, подобен е и обхватът в Англия и Шотландия. У нас обаче тъжният факт е, че за последните 30 години смъртността от рак на маточната шийка се е увеличила 3 пъти“, каза доц. Цеков.

За повече организираност и настъпателни действия призова и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя бе категорична, че е важно да се мисли за повече стимули към общопрактикуващите лекари, педиатрите в доболничната помощ и специалистите акушер-гинеколози.

На церемонията по откриването на седмицата присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, депутати, зам.-министри на здравеопазването, общественици, представители на академичната общност, СЗО и неправителствения сектор.    Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C4K@

Кати 23.01.2020 14:43:12

Целта е да промотират ваксината, за която имаше достатъчно написано, че има неблагоприятни странични ефекти. В нормалните държави се прави профилактика и целта й е, не да се хванат жените в 3-4 стадий, а в 1ви, за да няма смърни случаи. И ако се разпитат и проследи къде са се профилактирали една голяма част от тези жени с открит рак в 3 и 4 стадий може да се окаже в едни и същи прехвалени частни клиники. Никой не следи на колко от жените минали през инвитро клиниките цитонамазките се влошиха!

ЕМА 31.01.2020 21:12:39

Ти случайно да не си от антиваксърите? Ако можеш някакъв линк към сериозен източник да дадеш та да разберем къде имаше достатъчно написано, че има неблагоприятни странични ефекти?

Д-р Д.Ленков-АГ 23.01.2020 08:14:02

Уважаеми колеги, искам да ви припомня ,че преди 6-7 години имаше Национална програма за превенция на РМШ-"Спри и се прегледай" ,с европейско финансиране. Парите отидоха за чадърчета ,флаери ,диплянки и точно тези некадърници ,начело с т.н. д-р Дариткова /възпитаник на Санк Петербурския педиатричен университет !/ ,провалиха тази програма.Сега седнали да ми правят седмица за борба с РМШ. Тези хора нямат срам !Те трябва по най-бързия начин изритани от властта.В противен случай и след 50г ,пак щеси правим седмици за борба с еди какво си и пак ще сме на последно място в Европа по късна откриваемост.

Гост 22.01.2020 21:43:26

Егати снимката.. срам..

Гост 22.01.2020 19:40:41

Яяя, Мозъчето и оттук ли папка, като с търговете за лекарства?

Гост 22.01.2020 16:56:04

От тези урунгели на снимката ли чакате профилактика на РМШ???????????????


Всичко за коронавируса
Още новини
Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...