Сряда, 17 Август 2022
17
апр
7
 

Проф. Генчо Начев: Новият списък с медицинските изделия е направен на тъмно

Разходите за лекарства и болници трябва да са 1 към 3

Вторник, 17 Април 2018 | 10:28:02
7

Новият списък с медицинските изделия, които се поемат от НЗОК, е направен на тъмно. Tова мнение изрази пред БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и национален консултант по кардиохирургия. Той посочи, че новит

Новият списък с медицинските изделия, които се поемат от НЗОК, е направен на тъмно. Tова мнение изрази пред БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и национален консултант по кардиохирургия.

Той посочи, че новите цени на медицински изделия и консумативи не са консултирани с националните консултанти и изтъкна, че рамковият договор влиза в сила от 1 април, а реимбурсният списък е бил изготвен по-късно.  „Целият проблем е многопластов. За държавните болници това е много трудно, защото частните не са задължени да правят процедури по Закона за обществените поръчки. Те могат веднага да сключат договор, ако намерят доставчик, който да предложи тази цена, която Касата казва, че ще реимбурсира”, обясни проф. Начев. Той допълни, че за да се направи нова процедура по Закона за обществените поръчки, ще са нужни три месеца. Според проф. Начев още края на миналата година е трябвало да бъде обявено, че се готви нов  реимбуресен списък и касата е трябвало да потърсила фирми, които да доставят консумативите на определените цени.

„Трябва да кажем вече, че царят е гол, че тези пари, които са задължително здравно осигурявани, не могат да покрият този огромен ресурс, който на практика е цялата медицинска помощ – болнична или доболнична“, заяви още той. В същото врем проф. Начев заяви, че няма лекар, който да остави пациент да наруши здравето си заради това, че той не може да доплати някакъв консуматив.

Крайно време е да разберем, че трябва да има съучастие, подчерта още той, като поясни, че трябва да се каже какъв е пакетът, който касата покрива, и в него да залегнат жизненоважни неща. „Този пакет се покрива 100% от касата – казва се какви консумативи и импланти касата може да реумбурсира – най-евтините обикновено. От там-нататък всеки, който иска, да доплати“, заяви той. Начев направи аналог с медикаментите, като посочи, че би трябвало касата да поема генеричните лекарства, а всеки, който иска оригинални, да си доплати.  Тогава по думите му хората ще могат да преценят дали да се осигуряват в допълнителни здравни фондове. „Това е и пътят за демонополизация на касата, не може демонополизация да стане с нареждане отгоре. Който го мисли, значи е пълен наивник или популист“, допълни той.  „Много некомпетентни хора говорят по теми, които не трябва да засягат“, категоричен бе той.

Проф. Начев коментира и темата за преразхода на лекарства, като се съгласи с констатацията на водещия, че се разходват прекалено много средства за медикаменти вместо средствата да отиват за високоспециализирана медицина. „Точно това е логиката, но интересът явно е друг“, заяви той. Начев отбеляза, че годишният оборот на петте най-големи фармацевтични компании е по-голям от БВП на всички страни в Африка на юг от Екватора. „Преди пет години те официално дадоха 300 милиона долара за лобиране пред правителството на САЩ“, заяви още той. „Ние вървим срещу логиката, защото някой върви успоредно на интереса си, но това не е в интерес на обществото“, отбеляза той.  Според него и у нас трябва да се направи съотношение между средствата за лекарства и тези за болнична помощ, такова каквото е в Европа, където то е 1:3.

Проф. Начев коментира и предложения от здравния министър единен стандарт за управление на болниците. Той отбеляза, че не е достатъчно добре запознат с него, но определи здравния министър като опитен човек. Все пак проф. Начев изтъкна, че в „крачка“ ще трябва да се мисли как да се намалят разходите на фона на намалените приходи. Той посочи още, че в момента официално не се следи за качеството на медицинската услуга. „Докато не се оценява качеството, здравеопазването няма да се оправи“, заяви той. По думите му системата на клиничните пътеки е изживявала времето си и има база за внедряване на диагностично-свързаните групи.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V#wJ

гост 17.04.2018 13:16:26

Тая ненаситна ламя Генчо Начев , получаващ хонорари над 60 000 лева месечно официално , а неофициално милиони от комисионни от същите тези медицински изделия за които така настървено реве , милиони от кражбите покрай ремонти на болницата на която е шеф и комисионните от закупуването на апарати и лекарства . Просто е нагъл . Тоя тип трябва да бъде подхванат от НАП и Прокуратурата и да му се бръкне и в задника ако трябва но да се види всичко което притежава като пари и имоти в България и чужбина . Да заминава в чужбина и там да си оперира и да си вади хляба по-честен начин . Стига сме имали вечни директори на болници и вечни к8радци . Да го махат веднага и да го разследват . Разбойник , крадец и мафиот .Заради такива като него няма пари за останалите нормално работещи лекари . Да бъдат махнати цялата кохорта крадливи директори на болници .

вярно е тва 17.04.2018 23:33:00

всички директори и шевчета се бъкат с пари и не работат 1/10та от нормалното работно време на останалите лекари... а младите кучетата ги яли

чернописец храбър 17.04.2018 11:07:50

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и проф Генчо Начев не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

БЛС-Въоръжено Крило 17.04.2018 13:15:56

Стига си драскал едно и съшо бе ,каскет. 1. За никакво качество не може да се говори когато имаш незаплатен лекарски труд. И ти и Генчо сте объркани здраво в изводите. 2. Цените на здравните услуги ТРЯБВА ДА СЕ КАЧАТ до нивото на средните европейски и тогава да говорите за качество, НЕ ПРЕДИ ТОВА. 3. Няма монопол на лекарите в лечението -може да ходиш на врачка, баячка,знахар ,да се самолекуваш по интернет ,да си вариш корени и стриваш кокоши клюн. НИКОЙ НЕ ТЕ КАРА ДА ХОДИШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ ДИПЛОМИРАН ЛЕКАР. 3. Ти и политическите ти гоподари не злоупотребявайте с понятието ' обществен интерес' . Българският лекар 70 години се съобразява с обшествения интерес допускайки да преглежда или лекува безплатно или нискотарифно и вие болшевиките и тъпия пролетариат му се качихте на главата и му се изс рахте без извинение. Злоупотребата с хуманността на българския лекар е потресаваща. И не прекъснато се появяват някакви примати да го поучават как да не гледал себе си ,а да си работел и то на европейско ниво и качество. Няма да ви се получи другари анализатори, не зашото аз го казвам, а зашото противоречи на всякаква логика. Здравеопазването ви си отива такова каквото ви го бяха обещали болшевиките. Ако някой тъпанар го въведе и в САЩ - и там ще си отиде.

Абсолютно точно 17.04.2018 21:21:53

Железна аргументация ,а комунягите сега единствено могат да ти отговорят с лични обиди, защото просто на това няма как да отговорят с каквито и да е аргументи.

гост 17.04.2018 13:18:21

Много си прост , въоражено крилце , тъп си като крило на патка .Егати глупака

Гост 17.04.2018 15:32:00

Много си е прав въорЪженият.Глупакът си ти.


Всичко за коронавируса
Още новини
Анексът към НРД вероятно ще бъде подписан в понеделник
17.08.2022 13:10:43 Надежда Ненова

Анексът към НРД вероятно ще бъде подписан в понеделник

Анексът към НРД вероятно ще бъде подписан в понеделник, научи Zrave.net. Проектът е бил приет на ...

Д-р Миндов: Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да определя времето за нея
17.08.2022 12:47:24

Д-р Миндов: Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да определя времето за нея

Решението за намаляването на карантината е закъсняло. Това каза председателят на Сдружението на с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...