!
Понеделник, 11 Декември 2023
14
март
 

Проф. Гетов: Лекарствата, реимбурсирани от НЗОК, трябва да са с 0% ДДС

Вторник, 14 Март 2023 | 11:48:38


Основният проблем с цените на лекарствата е ДДС. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. По думите му няма логично обяснение защо един регулиран сектор като лекарствата да бъде с 20%

Основният проблем с цените на лекарствата е ДДС. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му няма логично обяснение защо един регулиран сектор като лекарствата да бъде с 20% ДДС, а други, нерегулирани сектори да бъдат с намален или с премахнат ДДС.

„Сега чуваме отново, че ще се намаляват надценките, но няма да се определят максимални цени на продуктите като мярка за справяне с гигантската инфлация. Нека да излязат тези, които след изборите ще управляват, и да кажат защо се запазва ДДС на лекарствата в този вид, каква е причината, след като имаме регулирани надбавки и се следят от регулатор. Това е втори данък“, заяви проф. Гетов.

Според него за лекарствата по лекарско предписание извън НЗОК ДДС следва да бъде 9%, а за частта, която се заплаща от Касата, трябва да е 0%, тъй като така ще се икономисат средства и ще се осигури и по-голям процент реимбурсация.

По отношение на недостига на лекарства проф. Гетов коментира, че това е въпрос на планиране. „Има голям проблем в света във връзка с производството на активни и помощни вещества. Европа започва да мисли за създаването на производствени бази на територията на ЕС, за да не сме зависими от външни фактори. Това обаче е въпрос на много сериозна лекарствена политика и на промяна на законодателството в тази посока. В България последният закон, касаещ фармацевтичната индустрия, е приет на 13 април 2007 г. и от тогава е променян над 50 пъти. Трябва да се подходи много сериозно в тази посока, но за това трябва парламент, трябва правителство и най-вече консенсус. Промените на парче няма да се случат. И едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме недостиг, неудовлетворена здравна потребност, което трябва да бъде проблем на политиците, на регулаторите и т.н.“, уточни той.

Относно проверките на медикаменти, съдържащи псевдоефедрин, проф. Гетов уточни, че във Франция са установени случаи на сериозни нежелани реакции, има и няколко статии в научни списания. Затова Европейската агенция по лекарствата е започнала стандартна процедура по преразглеждене профила на безопасност на продуктите, които съдържат тази съставка.

„Може би ще се стигне до някакви ограничителни мерки, но не се наемам да прогнозирам какво точно ще се случи“, каза проф. Гетов. Според него обаче няма опасност пациентите да останат без лекарства, защото конкуренцията в този сектор е много голяма. Той обаче е категоричен, че тези лекарствени продукти трябва да бъдат отпускани по лекарско предписание, тъй като псевдоефедринът е много близък до метамфетамина.

В отговор на въпрос защо има лекарства, които не са абсолютно достъпни у нас, проф. Гетова заяви, че всеки производител решава дали в една държава да пусне едно лекарство на пазара, или не. „В тази посока също се мисли за промени в законодателството на европейско ниво, така че да можем да задължим производителите да бъдат налични лекарства за всички пациенти в ЕС по едно и също време, а не да ходим до Испания, Гърция, Италия“, каза той.

По темата с искането на България да се оттегли от споразумението за колективното закупуване на ваксините на Pfizer срещу COVID проф. Гетов отбеляза, че COVID не е приключил. „Продължават проблемите, свързани с него. COVID ще приключи тогава, когато СЗО каже „край на пандемията“. В този смисъл трябва да сме готови за всякакви бъдещи изненади“, категоричен беше той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JEGu


Всичко за коронавируса
Още новини
Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация
11.12.2023 11:24:45

Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация

Детска градина „Радост“ в град Костинброд организира своя благотворителен коледен баз ...

Доц. Спасков: През
11.12.2023 10:35:29

Доц. Спасков: През "Пирогов" се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат

„Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят та ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...