Понеделник, 19 Април 2021
19
март
2
 

Проф. Гетов: Променя се кратката характеристика на ваксината на АстраЗенека

Трябва да продължим да спазваме мерките и след първата, и след втората ваксина, препоръча той

Петък, 19 Март 2021 | 09:45:12
2

За пореден път Европейската агенция по лекарства потвърди, че съотношението полза -риск за ваксината на Оксфордския университет и АстраЗенека остава положително. Това заяви пред БНТ представителят на България в Комитета за лекарства за хуманна медицина

За пореден път Европейската агенция по лекарства потвърди, че съотношението полза -риск за ваксината на Оксфордския университет и АстраЗенека остава положително. Това заяви пред БНТ представителят на България в Комитета за лекарства за хуманна медицина в ЕМА проф. Илко Гетов във връзка с новината от вчера, че се възобновява ваксинацията с тази ваксина.

Той обясни, че днес предстои да се вземе решение за промяна на продуктовата информация на ваксината и добавяне на някои допълнителни детайли и акценти върху безопасността й. „Ще бъде добавено това, че е възможна появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти, тъй като на базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време", обясни проф. Гетов.

Всякакви кръвни заболявания, хематологични, коагулопатии и други подобни, би трябвало да се наблюдават, заяви той. По думите му, тези инциденти в Европейския съюз са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и жени, което може да се обясни с прилагането на ваксината като цяло сред по-млади лица. „Докато в Обединеното кралство е точно обратното - там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни", поясни проф. Гетов.

Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 млн. ваксинирани, каза той, но обясни, че е много трудно да се намери връзка между ваксинацията и тези проблеми. Може хората да са се разболели от COVID преди или след ваксинацията, каза той, като посочи, че самият вирус предизвиква тромботични проблеми. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% - тромбоцитопенични реакции, изтъкна в тази връзка той.

В България не са засечени такива реакции.

Най-големият консуматор на ваксината на АстраЗенека е Индия, сложени са няколко милиона ваксини, няма никакъв проблем с безопасността, съобщи още проф. Гетов.

Той допълни, че след първа игла - около 14 до 28-я ден, ваксиналната ефикасност е 42% и затова се налага поставянето на втората доза.

Няма лекарствен продукт и ваксина, която да бъде на 100% ефикасна. Затова трябва да продължим да спазваме мерките и след първата, и след втората ваксина, препоръча той.

Дотук знаем, че ваксините създават имунитет от 8 до 10 месеца, защото толкова време ги наблюдаваме. Ще продължим активно наблюдение на тези ваксини, допълни той.

По думите на проф. Гетов данните показват, че ваксинираните в много малък процент изкарват тежко COVID и почти не стигат до хоспитализация, и подчерта, че това е една от задачите на ваксините.

В отговор на въпрос той потвърди, че е възможно човек да е прекарал безсимптомно вируса, да се ваксинира и ваксината да активизира вируса по тежък начин. Възможно е  да си изкрал вируса, да си сложиш ваксина и да получиш нежелана реакция. Всичко това в момента се наблюдава, заяви проф. Гетов.

По думите му одобрените и прилагани към момента ваксини са ефективни спрямо британския и бразилския щам. За южноафриканския щам имаме намаляване на ваксиналната ефикасност, но за бъдещи варианти никой не може да каже нищо конкретно, защото те не са изследвани, обясни той, като допълни, че в тази насока се работи.

Проф. Гетов беше категоричен, че всеки, който се интересува, може да намери достатъчно достоверна информация за ваксините. Той обаче предупреди, че има лавина от некоректна информация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j*a5

Да да 19.03.2021 11:02:57

Подлога мръсна и нагла!

Да 19.03.2021 09:56:01

всичко това в момента се наблюдава.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина проф. Мими Стойчева
19.04.2021 14:30:19

Почина проф. Мими Стойчева

Почина ръководителят на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ п ...

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им
19.04.2021 13:47:24

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им

Част от ръководителите на различни нива в системата на здравеопазване у нас все още подценяват пр ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...