Неделя, 26 Януари 2020
19
март
13
 

Проф. Горчев: Министър Ананиев и екипът му разтърсиха системата, която беше заспала

Факторът "Каса" определя правилата, което понякога не е в унисон с добрата клинична практика

Понеделник, 19 Март 2018 | 11:29:34
13

„Министър Ананиев и неговият екип разтърсиха системата, която дълго време беше заспала. Вървеше се по инерция, която доведе дотук“. Това каза пред БНТ управителят на МБАЛ "Света Марина" – Плевен проф. Григор Горчев. С

„Министър Ананиев и неговият екип разтърсиха системата, която дълго време беше заспала. Вървеше се по инерция, която доведе дотук“. Това каза пред БНТ управителят на МБАЛ "Света Марина" – Плевен проф. Григор Горчев.

Според него е дошло времето за нова методология в здравеопазването. „Вижда се, че системата буксува, не е ефективна“, заяви той по повод прокурорската проверка в седем болници.

Проф. Горчев даде пример с използването на апарата „Да Винчи“ за състояния, които според него могат да се третират ендоскопски. По негово мнение техниката трябва да се използва основно за онкозаболявания. Той посочи още, че заедно с екипа си е изготвил предложение както до НЗОК, така и до БЛС при какви индикации да се използва методът „Да Винчи“.

Проф. Горчев коментира и новия Рамков договор и заложеното увеличение на цените на част от клиничните пътеки. Той посочи, че това ще доведе до увеличение на бюджетите на болниците и припомни, че клиничните пътеки не са променяни близо 10 години, докато медицината се развива с бързи темпове.

Според него най-важното, което трябва да се търси в системата, е качеството. „Моделът на здравеопазването трябва да е насочен така, че да определя интереса на пациента, да търси неговия интерес, а не интереса на една или друга институция“, посочи той.  „Основно трябва да се смени системата. Сега пациентът е зависим къде ще се лекува, тоест има едно закрепостяване на пациента към определения район. Той трябва да бъде освободен и да избира къде и как да се лекува, да избира болницата и специалиста. Така добрите практики и болници ще останат. Тези, които не дават добро качество, които имитират дейност, лека-полека ще отпаднат", прогнозира той.

По думите му проблемът в сектора е свързан с монопола на НЗОК. „Защото факторът "Каса" определя правилата, което понякога не е в унисон с добрата клинична практика“, заяви проф. Горчев.

Запитан какъв трябва да е контролът в системата, специалистът беше категоричен, че той трябва да се изразява в самоконтрол, а ако не работи достатъчно, да бъде наложен.

Той отбеляза още, че директорите на болниците се избират партийно и коментира, че здравеопазването е партийно зависима зона. Проф. Горчев припомни, че е имало идея те да бъдат избирани от академичните съвети на университетите и да бъдат назначавани от министъра. „Според мен те трябва да бъдат независими мениджъри, които по един или друг начин да гледат интереса на самата структура и на пациентите“, коментира той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uQP2

Гост 21.03.2018 14:24:50

За съжаление Горчев е мазник и нагаждач: баба Злата, Първанов, сега и Онаниев!

Гост 19.03.2018 20:01:47

Ветеринар ,ти да не си някой крадлив директор на държавна болница че така ревеш и се тръшкаш?Голям боклук си .Ще чакам с нетърпение да те окошарят и да спреш да пишеш злобни измислени простотии.

Dr_Doolittle 19.03.2018 22:03:09

Добиче, имам голяма частна болница. Не помниш ли ти мърдата от РЗИ как ми я регистрира за 20 лева да пиеш едно кафе. Чакам да те окошарят, да ти дадат фураж ,да си легнеш в сламата и да не блееш по форуми в които няма какво да кажеш....

Набор 19.03.2018 19:36:36

Абре Гришо,ако не беше баба ти Злата ти ш щеше да си един обикновен асистент патолог, бре.

didi 19.03.2018 17:56:19

Тоя дядка , кога ще влезе в затвора , източи болницата и МУ-то в Плевен с аверите , целия град го знае какъв е....сега се мъчи да пробута болницаата на авера си от чайките....пълен мародер и грабител е .....

Dr_Doolittle 19.03.2018 16:14:10

Онаниев е разтърсил системата единствено с административния си онанизъм. Безплоден естествено като всеки онанизъм. Дотук само некомпететност, наглост, имитации на реформи и запретване на ръкавите, лъжи,че могат да правят здравеопазване с 3.8млрд и загатване на носталгия по социалистическите простотии от времето на патрона им Тошо -колкото може повече незаплащани неща в здравната система, бюрокрация, бумащина и уродлива експлоатация на лекари и мед сестри снижени до здравни работници от тиквения бостан. Всичко това с гарнитура от измислици и дезинформация как правели нов здравен модел , традиционните блъфове от 10 години за електронно здравеопазване и още 2 тома по 1000 страници чекиджийски програми естествено без финансиране ,само с вяра в комунизма и светлото бъдеще , когато ще произвеждат повече лекари отколкото бягат за единица време.....

Гост 19.03.2018 14:39:20

Защо винаги след подписване на НРД се появяват една дузина реформатори и започват да мечтаят ?

Гост 19.03.2018 13:05:32

Горчев, Горчев, ти си бил същински ангел...Като те слуша човек му става драго какви благородни души го лекуват безкористно и с любов. Да не говорим за министрите на здравеопазването, които сън не спят, за да са добре болните...

комп. 19.03.2018 12:11:38

преди се мазнеше на проф.петров,а сега на ананиев.Веднага да му се отпуснат 3-4 милиона.

гост 19.03.2018 12:07:52

този професор да започне работа в болница без капиталови средства от МЗ и тогава ще видим колко пациенти ще го избират.За последните години се ползваше с привилегии и стана велик.Защо работи в държавна и частна клиника?

а дали ще има увеличение на бюджетите?! 19.03.2018 11:40:09

"Жени Начева:Защото ние сега това, което казваме на болниците – параметрите, които сте достигнали края на миналата година ние ви ги даваме, само че при по-високи цени с по-малък брой болни. Това е. Ние не им даваме повече пари. Ние им даваме по-малък брой болни при по-високи цени. Истината е тази."

Гост 19.03.2018 15:30:46

А точно това е в интерес на лекаря и на пациента.По малко натовареност на лекаря за тези пари и повече време за да се обърне внимание на пациента.Другото е конвейр от който печели само мениджърите на болницата и фармацията.

Компетентен 19.03.2018 11:40:07

Пълни глупости ! Точно сега пациентът е свръх свободен да ходи да се лекува където му скимне, няма никакво закрепистяване. Освен това интервюираният е точно част от системата, инерцията и кьорсофрата . Частното върви плащанията от пациентите също и това е ок, не си спомням обаче този капацитет да е правил разумни предложения за системни реформи, той е част от уверено плуващите


Още новини
Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие
26.01.2020 09:27:43 Надежда Ненова

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното ...

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...




Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...