Сряда, 14 Април 2021
24
март
5
 

Проф. Гудев: Високата смъртност от COVID се дължи на липсата на медицински персонал

Сряда, 24 Март 2021 | 11:56:01 Надежда Ненова
5

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи до голяма степен на липсата на медицински персонал. Ако лечението е комплицирано, ако се изискват вливания, монториране, перфузори, неминуемо това заболяване ще води до висока смъртност и ще претоварва здравната система.

Това каза в презентацията си на конференцията  на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“ чл.-кор. проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ.

„Близо 5% от новозаразените днес (б.а. -вчера) са медици, което ясно показва колко недостатъчна е пенетрацията на ваксинацията при медицинските специалисти. Ако не направим бърза ваксинационна кампания, ще продължим да имаме проблеми с неадекватната грижа за хронично болните от незаразни болести пациенти“, каза още той.

„Ние говорим сега за пост-COVID, но тепърва ще стане ясно дали изобщо ще излезем от COVID или ще трябва да се адаптираме. В България COVID показа огромната липса на интернисти и специалисти по интензивни грижи. Ние убихме специалността "Вътрешни болести". Годишно се явяват двама-трима човека, за да вземат тази специалност. Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи“, допълни проф. Гудев.

Той направи кратък обзор и на противоречивите мнения за коронавируса от появата му до днес. „Първоначално идеята беше, че COVID е поредния грип, който не е толкова страшен, но се видя, че това е заболяване с няколкократно по-висока смъртност, което доведе до парализа на обществения живот. Смяташе се, че маските не са необходими, сега Centers for Disease Control излезе с препоръка в ъв високорискови ситуации да се носят по две маски. Първоначално се смяташе, че вирусът на засяга млади хора, но се видя, че това не е така. Даже една от тежките форми е при децата. Първоначално се смяташе, че симптомите са ясни, а се оказа, че 40-50% от пренасящите вируса са асимптоматични. Това, което не можахме да разберем за една година, е, че по някакъв начин трябва да бъдем смирени с този вирус. Все още вирусът продължава да ни управлява нас, а не ние него“, каза проф. Гудев.

„Малко или много тези неща рефлектираха и в нашата научна общност и пролича дефектът на системата. Имаше много ненаучни, а често и лъженаучни прояви на хора, които работят в здравните институции. Навсякъде има етични комисии, а никъде не чухме позиция на университетите, на Лекарския съюз, на БАН, относно тези прояви и да се преодолеят антиваксърските настроения. Трябва да се върне вярата в науката. По някакъв начин загубихме инициативата, време е да отвърнем на удара“, завърши той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6UeM

Гост 25.03.2021 08:03:42

този не е никакъв кореспондент, а обикновен член

Гост 24.03.2021 16:11:04

"Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи". Специалността се води "Анестезиология и интензивно лечение". Туй само за протокола.

Гост 24.03.2021 16:31:48

Да се намира на приказка. Ей така си бърбори

Гост 24.03.2021 14:48:10

Този надут пуяк само може да бръщолеви и да се радва на собствения си образ

Гост 24.03.2021 14:38:30

Глупак


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)
13.04.2021 17:58:50

САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)

Федералните здравни агенции призоваха за незабавно спиране на употребата на еднодозовата коронави ...

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях
13.04.2021 17:21:27 Надежда Ненова

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях

Съветът на Европа подкрепя рестрикцията на употребата на AstraZeneca, но няма да я забрани. Моето ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...