Понеделник, 16 Май 2022
24
март
5
 

Проф. Гудев: Високата смъртност от COVID се дължи на липсата на медицински персонал

Сряда, 24 Март 2021 | 11:56:01 Надежда Ненова
5

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи до голяма степен на липсата на медицински персонал. Ако лечението е комплицирано, ако се изискват вливания, монториране, перфузори, неминуемо това заболяване ще води до висока смъртност и ще претоварва здравната система.

Това каза в презентацията си на конференцията  на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“ чл.-кор. проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ.

„Близо 5% от новозаразените днес (б.а. -вчера) са медици, което ясно показва колко недостатъчна е пенетрацията на ваксинацията при медицинските специалисти. Ако не направим бърза ваксинационна кампания, ще продължим да имаме проблеми с неадекватната грижа за хронично болните от незаразни болести пациенти“, каза още той.

„Ние говорим сега за пост-COVID, но тепърва ще стане ясно дали изобщо ще излезем от COVID или ще трябва да се адаптираме. В България COVID показа огромната липса на интернисти и специалисти по интензивни грижи. Ние убихме специалността "Вътрешни болести". Годишно се явяват двама-трима човека, за да вземат тази специалност. Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи“, допълни проф. Гудев.

Той направи кратък обзор и на противоречивите мнения за коронавируса от появата му до днес. „Първоначално идеята беше, че COVID е поредния грип, който не е толкова страшен, но се видя, че това е заболяване с няколкократно по-висока смъртност, което доведе до парализа на обществения живот. Смяташе се, че маските не са необходими, сега Centers for Disease Control излезе с препоръка в ъв високорискови ситуации да се носят по две маски. Първоначално се смяташе, че вирусът на засяга млади хора, но се видя, че това не е така. Даже една от тежките форми е при децата. Първоначално се смяташе, че симптомите са ясни, а се оказа, че 40-50% от пренасящите вируса са асимптоматични. Това, което не можахме да разберем за една година, е, че по някакъв начин трябва да бъдем смирени с този вирус. Все още вирусът продължава да ни управлява нас, а не ние него“, каза проф. Гудев.

„Малко или много тези неща рефлектираха и в нашата научна общност и пролича дефектът на системата. Имаше много ненаучни, а често и лъженаучни прояви на хора, които работят в здравните институции. Навсякъде има етични комисии, а никъде не чухме позиция на университетите, на Лекарския съюз, на БАН, относно тези прояви и да се преодолеят антиваксърските настроения. Трябва да се върне вярата в науката. По някакъв начин загубихме инициативата, време е да отвърнем на удара“, завърши той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jGFN

Гост 25.03.2021 08:03:42

този не е никакъв кореспондент, а обикновен член

Гост 24.03.2021 16:11:04

"Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи". Специалността се води "Анестезиология и интензивно лечение". Туй само за протокола.

Гост 24.03.2021 16:31:48

Да се намира на приказка. Ей така си бърбори

Гост 24.03.2021 14:48:10

Този надут пуяк само може да бръщолеви и да се радва на собствения си образ

Гост 24.03.2021 14:38:30

Глупак


Всичко за коронавируса
Още новини
Защитници на идеята
16.05.2022 14:55:48

Защитници на идеята "един пакет за всички бременни жени" с остри критики към "Заедно с теб"

„Пациентски организации „Заедно с теб“, чии интереси защитавате? Ясно е, че не ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...