!
Вторник, 23 Юли 2024
24
март
5
 

Проф. Гудев: Високата смъртност от COVID се дължи на липсата на медицински персонал

Сряда, 24 Март 2021 | 11:56:01 Надежда Ненова
5

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи до голяма степен на липсата на медицински персонал. Ако лечението е комплицирано, ако се изискват вливания, монториране, перфузори, неминуемо това заболяване ще води до висока смъртност и ще претоварва здравната система.

Това каза в презентацията си на конференцията  на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“ чл.-кор. проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ.

„Близо 5% от новозаразените днес (б.а. -вчера) са медици, което ясно показва колко недостатъчна е пенетрацията на ваксинацията при медицинските специалисти. Ако не направим бърза ваксинационна кампания, ще продължим да имаме проблеми с неадекватната грижа за хронично болните от незаразни болести пациенти“, каза още той.

„Ние говорим сега за пост-COVID, но тепърва ще стане ясно дали изобщо ще излезем от COVID или ще трябва да се адаптираме. В България COVID показа огромната липса на интернисти и специалисти по интензивни грижи. Ние убихме специалността "Вътрешни болести". Годишно се явяват двама-трима човека, за да вземат тази специалност. Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи“, допълни проф. Гудев.

Той направи кратък обзор и на противоречивите мнения за коронавируса от появата му до днес. „Първоначално идеята беше, че COVID е поредния грип, който не е толкова страшен, но се видя, че това е заболяване с няколкократно по-висока смъртност, което доведе до парализа на обществения живот. Смяташе се, че маските не са необходими, сега Centers for Disease Control излезе с препоръка в ъв високорискови ситуации да се носят по две маски. Първоначално се смяташе, че вирусът на засяга млади хора, но се видя, че това не е така. Даже една от тежките форми е при децата. Първоначално се смяташе, че симптомите са ясни, а се оказа, че 40-50% от пренасящите вируса са асимптоматични. Това, което не можахме да разберем за една година, е, че по някакъв начин трябва да бъдем смирени с този вирус. Все още вирусът продължава да ни управлява нас, а не ние него“, каза проф. Гудев.

„Малко или много тези неща рефлектираха и в нашата научна общност и пролича дефектът на системата. Имаше много ненаучни, а често и лъженаучни прояви на хора, които работят в здравните институции. Навсякъде има етични комисии, а никъде не чухме позиция на университетите, на Лекарския съюз, на БАН, относно тези прояви и да се преодолеят антиваксърските настроения. Трябва да се върне вярата в науката. По някакъв начин загубихме инициативата, време е да отвърнем на удара“, завърши той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e34A

Гост 25.03.2021 08:03:42

този не е никакъв кореспондент, а обикновен член

Гост 24.03.2021 16:11:04

"Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи". Специалността се води "Анестезиология и интензивно лечение". Туй само за протокола.

Гост 24.03.2021 16:31:48

Да се намира на приказка. Ей така си бърбори

Гост 24.03.2021 14:48:10

Този надут пуяк само може да бръщолеви и да се радва на собствения си образ

Гост 24.03.2021 14:38:30

Глупак


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...