!
Неделя, 23 Юни 2024
16
ян
1
 

Проф. Димитраков: Диабетът застрашава бъбреците, търсете нефролог навреме

Понеделник, 16 Януари 2023 | 14:10:07
1

"Диабетът е водеща причина за появата на бъбречни заболявания, като един от трима  пациенти страда от тях, а рискът от развитието им нараства с времето". Това каза проф. д-р Димитър Димитраков, консултант в Отделението по Нефрология в „УМБАЛ

"Диабетът е водеща причина за появата на бъбречни заболявания, като един от трима  пациенти страда от тях, а рискът от развитието им нараства с времето". Това каза проф. д-р Димитър Димитраков, консултант в Отделението по Нефрология в „УМБАЛ-Пловдив“, цитиран от лечебното заведение.

„Проучвания сочат, че около 30 процента от пациентите с диабет тип 1 и между 10 до 40 процента с диабет тип 2 в крайна сметка страдат от бъбречна недостатъчност. Страдащите от захарна болест в България надхвърлят 500 хиляди. В определен момент всеки може да достигне до бъбречно увреждане. Рискът нараства след 10-тата година от появата на диабет“, допълни той.

Причината заболяването да уврежда серииозно бъбреците е в увеличената кръвна захар, която засяга първо милионите фини кръвоносни съдове. Когато това  се случи, те не могат да очистват правилно  кръвта  и постепенно с времето започват да се натрупват отпадни продукти в нея. Вследствие от това, настъпва интоксикация на организма. Бъбреците работят усилено, за да компенсират увредените си структури. Характерно за  бъбречното заболяване е, че в началото то няма симптоми. Те отсъстват дори и при развитието на диабетна нефропатия.

Появата на оплаквания започва едва тогава, когато е загубена голяма част от бъбречната функция. Професорът припомни, че част от симптомите са отоци по лицето и крайниците, затруднено уриниране, нарушение на съня, трудна концентрация, повишаване на стойностите на артериалното налягане, което в случая е и допълнителен фактор за нарушаване на бъбречната фукция.

Препоръчва се пациентите със захарен диабет тип 2 да се насочат към нефролог за прецизиране на състоянието им, тъй като единственият начин да се разбере за заболяването е целенасочено специализирано изследване.

"Проследяването от нефролог е задължително за всеки пациент, при когото се наблюдават и най-малки отклонения – поява на микроалбуминурия или нарушение в бъбречната функция. По този начин може да се определи, в каква фаза е хроничното бъбречно заболяване при захарен диабет. При наличие вече на бъбречна недостатъчност трябва да се установи, в кой стадий е усложнението и да се проведе обучение на пациентите по отношение на диетата и режима", отбеляза проф. Димитраков.

Ако се диагностицира рано, има възможност да се започне лечение. Има медикаменти, които могат да предотвратят влошаването на бъбречната функция. Когато заболяването се установи на по-късен етап, то често се хваща в стадии на бъбречна недостатъчност. В този етап на  увреждането отпадните продукти започват да се натрупват в кръвта и може да се стигне и до диализно лечение. Тогава най-доброто решение е трансплантацията. Интересно е, че при диабетиците по-подходящо е присаждането на бъбрек от трупен донор.

В отделението по нефрология в „УМБАЛ-Пловдив“ имаме възможности за диагностициране и последващо лечение на бъбречните усложнения от захарен диабет, допълни още проф. Димитраков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gGNy

Гост 16.01.2023 21:17:48

Добър лекар и преподавател е професорът.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" и Медицински универси ...

4 са новите случаи на COVID у нас
23.06.2024 08:59:08

4 са новите случаи на COVID у нас

Четири са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа при 147 направени т ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...