!
Понеделник, 22 Април 2024
29
март
3
 

Проф. Дудов: България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания

Водещи специалисти обсъждат най-новите методи за диагностика и лечение на рак в България

Петък, 29 Март 2024 | 14:31:21
3

На 29 и 30 март София e домакин на Национална конференция по онкология под надслов „Нови лекарствени продукти, нови индикации и предварителна диагностика в медицинската онкология“. Събитието се организира от Българското онкологично научно д

На 29 и 30 март София e домакин на Национална конференция по онкология под надслов „Нови лекарствени продукти, нови индикации и предварителна диагностика в медицинската онкология“. Събитието се организира от Българското онкологично научно дружество (БОНД), съобщават от там.

През двата дни водещи български специалисти ще обсъдят най-новите методи за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, като част от акцентите в програмата са насочени към иновациите в терапията на рака на млечната жлеза, рака на жлъчните пътища, увеалния меланом, рака на белия дроб, рака на стомаха, ендометриалния карцином, рака на уротела, холангиоцелуларния карцином, рака на дебелото черво, рака на простатата, щитовидния карцином и др.

„В съвременния индустриален свят (Западна Европа и Северна Америка) първото място по заболеваемост и смъртност вече си разделят съдовите заболявания (сърдечни и мозъчни) и ракът. За съжаление България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания, въпреки достъпа до най-съвременни терапии. Това показва, че пациентите все още се откриват в много напреднали стадии, при които и най-съвременните лекарства не могат да променят драстично тези резултати“, сподели председателят на БОНД проф. д-р Асен Дудов при откриването на събитието.

По данни на Globocan за 2022 г. новодиагностицираните случаи на рак в България наброяват 32 812, а починалите от рак през същата година са 18 794. Сред тях водещи по заболеваемост и смъртност са  ракът на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, простатата, стомаха и панкреаса.

У нас новите лекарствени продукти влизат с оптимална скорост, без да има разлика в сравнение с повечето страни от Западна Европа. Има огромна разлика обаче в кой стадий започва лечението. В много от случаите в нашата страна пациентите започват терапия в значително напреднал стадий поради липсата на скринингови програми, закъснялата диагностика и липсата на собствена инициатива сред населението за профилактични прегледи, насочени към изключване на онкологични заболявания.

Данни от последния доклад на IQVIA за глобалната употреба на лекарства сочат, че онкологията и имунологията са двете терапевтични области, в които се наблюдава най-голям растеж на употребата на лекарства. Очакванията са, че през следващите пет години в световен мащаб ще се появят близо 100 нови терапии в областта на онкологията, като основният фокус ще бъде върху таргетните и имунологични терапии, както и персонализираното лечение на всеки отделен пациент – чрез изследване на биомаркерите за определяне на точното лечение.

Експертите от IQVIA прогнозират, че до 2028 г. ще има сериозен напредък в областта на онкологията, като прирастът в разходите за лечение на раковите заболявания ще бъде стимулиран от факта, че пациентите се диагностицират все по-рано и лечението започва бързо след това. Причините за нарастването на разходите при онкологичното лечение са и големият брой пациенти, все по-оптималното тяхно покриване с лечение и продължителността му, която често пъти вече протича дори и с години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZtfX

Гост 31.03.2024 23:56:26

Дудов, ми нали ти беше начело, това е резултат от твоята дейност. Какво мрънкаш. Винаги си бил богопомазан, провалил си се, след от сцената.

Лицемер 30.03.2024 19:53:01

Дудов, какво става с Националната програма за превенция на онкологичните заболявания. Ние сме единствената държава без такава програма, лицемер ояден?????

тарикати, сър 29.03.2024 14:54:44

Експертите от IQVIA - печалбари на гърба на лекарите. Срещу 50-60 евро събират емпирични данни, които струват стократно повече и после изготвят терапевтични насоки срещу милионно заплащане. Печелят яко такива, като горепосочения професор, който недопуска колегите му да общуват с медицинските представители.


Всичко за коронавируса
Още новини
Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души
21.04.2024 12:44:56

Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип н ...

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове
21.04.2024 12:22:48 Невена Попова

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при МУ – София. Завършва ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...