!
Неделя, 14 Април 2024
01
септ
 

Проф. Йовчев: Търсим начини за намаляване разходите за отопление на болницата

Ако бъде изградена система за когенерация, месечните суми за отопление могат да паднат с 30%, категоричен е той

Четвъртък, 01 Септември 2022 | 17:17:08


До 1 ноември трябва да приключи подмяната на отоплителната инсталация на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, което ще доведе на частично намаляване на разходите за отопление на сградата през настоящия зимен сезон. Това съобщи за ра

До 1 ноември трябва да приключи подмяната на отоплителната инсталация на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, което ще доведе на частично намаляване на разходите за отопление на сградата през настоящия зимен сезон. Това съобщи за радио Стара Загора директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

По думите на проф. Йовчев разходите за отопление на болницата, която е на газ, са скочили значително от края на миналата година. Ако през 2020 г. те са били в размер на 75 000 лв. месечно, през зимния период 2021-2022 г. сумата е скочила на 167 000 лв.

Директорът на старозагорската университетска болница търси възможности за още по-голямо намаления на сметките и засега изборът се нарича когенерация – част от системата за производство на електроенергия чрез газ.

Необходимата сума за инсталирането на системата е в размер на 250 000 лв., но въвеждането й ще доведе до намаление с 30% на месечните разходи за отопление, сочат предварителните разчети.

Страничният продукт на когенерацията е топла вода, която също ще може да се използва за отопление на сградите, допълни проф. Йовчев. По думите му към момента болницата разполага с един когенератор, който се намира в Клиниката по инфекциозни болести, а сега целта е да бъде осигурен още един и за голямата сграда. Средствата все още се търсят, но ако процедурата стартира до 15 септември, до декември вторият когенератор може да заработи, смята директорът.

„Температурите в болничните стаи трябва да се движат между 18 и 21 градуса, ако има нормативна промяна, която да изисква нещо по-различно, ще се съобразим с нея“, каза проф. Йовчев и допълни, че все пак лечебното заведение има и план Б – въвеждане на режим на отопление, каквато мярка е била предприета в годините, когато болницата е била във фактически фалит и декапитализация.

Проф. Йовчев засегна и темата за възнагражденията не медиците в болницата.

„От 1 юли основните заплати са в съответствие с подписания КТД – 910 лв. за обслужващ персонал, 1500 лв. за медицински сестри, лаборанти и други специалисти и 2100 лв. основна заплата за лекар без специалност, 2300 лв. на лекар с една специалност и 2700 лв. на началник клиника. Допълнително им са начисляват суми за клас прослужено време, както и ДМС, което успяхме да запазим, в зависимост от месечния финансов резултат на всяко едно от звената“, каза директорът на старозагорската болница.

„Благодарение на всеотдайния денонощен труд на всички болницата успя сама да си плати задълженията и просрочените лихви по тях, които бяха 12 млн. лв. Бяха преосмислени политиките на лечебното заведение, с ясни правила за всяко звено и за болницата като такава. Това даде възможност да се съкратят значително просрочените задължения, в момента те възлизат на 1,5 млн. лв., а от началото на 2020 г. нови просрочени задължения няма“, допълни той.

Проф. Йовчев каза още, че има разкрити нови работни места и те стават и по-привлекателни заради новите заплати, които са въведени от 2 месеца.

„Имаме 65 специализанти, до края на годината предстои акредитация, 270 лекари – специалисти и специализанти, както и 340 медицински специалисти, но има нужда от още сестри и лаборанти. Ежемесечно обявяваме нови работни места – в клиниките по инфекциозни болести, съдова хирургия, гръдна хирургия, нефрология – това са звена, в които има недостиг на сестри“, посочи той.

До края на тази година предстои ремонт на покривната конструкция, а през следващата – на цялата инфекциозна клиника, защото тя не е ремонтирана от 15 години, обясни проф. Йовчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C1YP


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...