!
Вторник, 23 Април 2024
25
апр
 

Проф. Йото Йотов е новият декан на Факултета по медицина в МУ-Варна

Вторник, 25 Април 2023 | 14:13:00


Проф. д-р Йото Йотов е новият Декан на Факултета по медицина в МУ-Варна, съобщиха от учебното заведение. Той бе избран с категорично мнозинство на заседание на Общото събрание на факултета по медицина, което се проведе на 24 април в I аудитория на Унив

Проф. д-р Йото Йотов е новият Декан на Факултета по медицина в МУ-Варна, съобщиха от учебното заведение. Той бе избран с категорично мнозинство на заседание на Общото събрание на факултета по медицина, което се проведе на 24 април в I аудитория на Университета. За председател на Общото събрание бе избран проф. д-р Николай Сапунджиев, ръководител на УС по ушно-носно-гърлени болести, а за заместник-председател – доц. д-р Елеонора Димитрова - Господинова, ръководител на Катедрата по онкология. По време на заседанието бяха гласувани също ръководството и членовете на Мандатната комисия, както и състава на  Факултетния съвет.

Проф. Йотов очерта основните си приоритети като декан – повишаване на качеството на обучение чрез обновяване,  дигитализация  и синхронизиране  на учебните планове и програми по медицина с европейските практики, разширяване на дигиталните и дистанционните форми на обучение, привличане на хабилитирани преподаватели от чужбина за англоезичната програма на университета, разширяване на научното партньорство с други университети, организации и научни центрове в страната и чужбина, участие в международна проектна дейност и кариерно израстване на преподавателите на Факултета по медицина.

Общото събрание прие с бурни аплодисменти отчета на досегашния Декан на факултета по медицина проф. д-р Златислав Стоянов за периода април 2019 – април 2023 г. Акценти бяха непрекъснатото обновяване и модернизиране на материално-техническата база,  създадените условия за високотехнологични методи на обучение,  вложените 11 445 000 лв. в оборудване и апаратура. Проф. Стоянов отбеляза  и 8 % ръст на студентите, обучаващи се по специалност „Медицина“, както и актуализираните учебни програми по всички дисциплини, обновяването на програмите за преддипломен стаж и практики на студенти в страната и чужбина, въведените нови задължителни и свободно избираеми дисциплини.

В научно-изследователската дейност проф. Стоянов отчете ръст от 139 % в публикационната активност в Web of Science. Той изтъкна още, че 1/3 от публикациите на автори от Факултета по медицина, индексирани в Scopus, са в списания, попадащи в първия квартил. Близо 855 000 лева финансова подкрепа са получили и млади учени от университета. Проф. Стоянов благодари на своя екип и на колегите си за дългогодишната съвместна работа.

Проф. Йото Йотов е завършил медицина във ВМИ - Варна през 1988 г. като отличник на випуска. От 1993 г. е асистент в Катедра по кардиология и ревматология, от 1998 г. е главен асистент в същата катедра, а впоследствие и в Катедрата по вътрешни болести. През 1993 г. защитава магистърска степен по епидемиология на незаразните заболявания и биостатистика в Еразъм Университет, Ротердам, Нидерландия. Придобити специалности: вътрешни болести (1994 г.); кардиология (1998 г.) и социална медицина и здравен мениджмънт (2002 г.) През 2007 г. защитава дисертационен труд на тема “Оценка на глобалния сърдечно-съдов риск за развитие на исхемична болест на сърцето при жени". Основните му научни разработки са в областта на исхемичната болест при жени, превантивна кардиология, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, сънна апнея.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5f@P


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...