Четвъртък, 19 Май 2022
24
март
1
 

Проф. Каменов: 30% от починалите от COVID са имали захарен диабет

Сряда, 24 Март 2021 | 15:36:00 Надежда Ненова
1

„Ние не знаем колко време ще продължи COVID, за да говорим за пост-COVID. Същевременно не трябва да чакаме да свърши пандемията, а трябва да се предприемат действия още сега.“ Това каза проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ен

„Ние не знаем колко време ще продължи COVID, за да говорим за пост-COVID. Същевременно не трябва да чакаме да свърши пандемията, а трябва да се предприемат действия още сега.“ Това каза проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в МУ- София, по време на конференцията на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Той съобщи за публикация в списания „Нейчър“, с импакт фактор 46,5, в която се изразяват сериозни съмнения относно това доколко ще се развие т.нар. „стаден“ имунитет.

„Статията е базирана на израелски данни. Въпреки че Израел е най-напред в имунизацията, не е ясно дали ваксините предотвратяват предаването. Останалите изводи са, че разпространението на ваксината по света е неравномерно, новите варианти променят уравнението на „стадния“ имунитет, имунитетът няма да продължи вечно, а освен това ваксините могат да променят човешкото поведение в смисъл, че човек става по-свободен и престава да се пази“, каза проф. Каменов.

Той беше категоричен, че трябва  да се подобри дипломната и следдипломната квалификация в областта на инфекциозните болести за среща със следващата пандемия, защото тя неминуемо ще дойде.

Проф. Каменов заяви още, че през изминалата година всички сме били ангажирани само с COVID и сме забравили всички други болести, които обаче продължават да съществуват.

„Захарният диабет е едно от четирите незаразни приоритетни болести. Очакванията са до 2045 година в света да има 700  млн. души болни от диабет, но с темповете, с които вървим, ще надхвърлим тази прогноза, тъй като възрастните хора са с по-голям риск за диабет, а увеличаването на продължителността на живота означава и повече диабетици“, посочи той.

По думите му в България при 7 млн. души население има 426 000 диагностицирани хора с диабет на възраст между 20 и 79 години. С недиагностицираните болните от диабет надхвърлят половин милион. Хората на възраст над 65 години у нас пък са 21% от населението.

„Между диабета и COVID има позитивна обратна връзка - хората с диабет не са по-податливи за развитие на COVID, но диабетът е рисков фактор за развитие на тежка форма на COVID. Рискът за хоспитализации е 3 пъти по-висок, а ако има и затлъстяване - 4,5 пъти. 30% от починалите от COVID са имали захарен диабет или неконтролирана хипергликемия. Основният проблем е развиващата се кетоацидоза и при двата типа диабет“, каза проф. Каменов и допълни, че вече можем да говорим за COVID-диабет.

„Освен че по принцип диабетът е тежко заболяване, липсата на ефикасно лечение на COVID, изолацията плюс страха да се посети лекар, води до фрустрация и депресия, влошаване на самоконтрола, физическата активност, храненето, затруднен достъп до медикаменти. Практическите препоръки за лечение при COVID включват стриктен гликемичен контрол. Това е най-важното за един човек със захарен диабет“, уточни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dQXu

Гост 24.03.2021 16:44:53

Уважаеми г-н Професоре, не се опитвайте да преоткриете топлата вода! 60% от тежко заболелите и починали от Ковид-19 в Европа са с комбинацията от Захарен Диабет тип2 и болестно затлъстяване! Като сте толкова загрижени за здравето на народа, какво направихте да окажете влияние на гъзАнгелов и Тиквата от Банкя да се въведат адекватни мерки за ваксиниране и лечение на тези пациенти! Ето това е проблема, а не цитиране на общоизветсни факти!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла
18.05.2022 17:26:21

Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла

“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби и за съжаление я откриваме е ...

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят
18.05.2022 16:59:58

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирус ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...