!
Понеделник, 24 Юни 2024
24
март
1
 

Проф. Каменов: 30% от починалите от COVID са имали захарен диабет

Сряда, 24 Март 2021 | 15:36:00 Надежда Ненова
1

„Ние не знаем колко време ще продължи COVID, за да говорим за пост-COVID. Същевременно не трябва да чакаме да свърши пандемията, а трябва да се предприемат действия още сега.“ Това каза проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ен

„Ние не знаем колко време ще продължи COVID, за да говорим за пост-COVID. Същевременно не трябва да чакаме да свърши пандемията, а трябва да се предприемат действия още сега.“ Това каза проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в МУ- София, по време на конференцията на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Той съобщи за публикация в списания „Нейчър“, с импакт фактор 46,5, в която се изразяват сериозни съмнения относно това доколко ще се развие т.нар. „стаден“ имунитет.

„Статията е базирана на израелски данни. Въпреки че Израел е най-напред в имунизацията, не е ясно дали ваксините предотвратяват предаването. Останалите изводи са, че разпространението на ваксината по света е неравномерно, новите варианти променят уравнението на „стадния“ имунитет, имунитетът няма да продължи вечно, а освен това ваксините могат да променят човешкото поведение в смисъл, че човек става по-свободен и престава да се пази“, каза проф. Каменов.

Той беше категоричен, че трябва  да се подобри дипломната и следдипломната квалификация в областта на инфекциозните болести за среща със следващата пандемия, защото тя неминуемо ще дойде.

Проф. Каменов заяви още, че през изминалата година всички сме били ангажирани само с COVID и сме забравили всички други болести, които обаче продължават да съществуват.

„Захарният диабет е едно от четирите незаразни приоритетни болести. Очакванията са до 2045 година в света да има 700  млн. души болни от диабет, но с темповете, с които вървим, ще надхвърлим тази прогноза, тъй като възрастните хора са с по-голям риск за диабет, а увеличаването на продължителността на живота означава и повече диабетици“, посочи той.

По думите му в България при 7 млн. души население има 426 000 диагностицирани хора с диабет на възраст между 20 и 79 години. С недиагностицираните болните от диабет надхвърлят половин милион. Хората на възраст над 65 години у нас пък са 21% от населението.

„Между диабета и COVID има позитивна обратна връзка - хората с диабет не са по-податливи за развитие на COVID, но диабетът е рисков фактор за развитие на тежка форма на COVID. Рискът за хоспитализации е 3 пъти по-висок, а ако има и затлъстяване - 4,5 пъти. 30% от починалите от COVID са имали захарен диабет или неконтролирана хипергликемия. Основният проблем е развиващата се кетоацидоза и при двата типа диабет“, каза проф. Каменов и допълни, че вече можем да говорим за COVID-диабет.

„Освен че по принцип диабетът е тежко заболяване, липсата на ефикасно лечение на COVID, изолацията плюс страха да се посети лекар, води до фрустрация и депресия, влошаване на самоконтрола, физическата активност, храненето, затруднен достъп до медикаменти. Практическите препоръки за лечение при COVID включват стриктен гликемичен контрол. Това е най-важното за един човек със захарен диабет“, уточни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aSjC

Гост 24.03.2021 16:44:53

Уважаеми г-н Професоре, не се опитвайте да преоткриете топлата вода! 60% от тежко заболелите и починали от Ковид-19 в Европа са с комбинацията от Захарен Диабет тип2 и болестно затлъстяване! Като сте толкова загрижени за здравето на народа, какво направихте да окажете влияние на гъзАнгелов и Тиквата от Банкя да се въведат адекватни мерки за ваксиниране и лечение на тези пациенти! Ето това е проблема, а не цитиране на общоизветсни факти!


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...