Четвъртък, 29 Октомври 2020
29
септ
1
 

Проф. Кантарджиев: Ако имаме по 1500 болни на седмица - това трябва да ни държи нащрек

Вторник, 29 Септември 2020 | 10:11:28
1

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз и това доведе до неглижиране на мерките. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. То

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз и това доведе до неглижиране на мерките. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според специалиста сухото и слънчево време, на което се радваме засега, е допринесло за това хората да прекарват повече време навън, на разстояние, и да не се заразяват. Със застудяването обаче ситуацията се очаква да се промени.

„Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях", подчерта той и добави, че мерките при пазаруване в магазините се спазват най-добре в София.

„В края на седмицата минах в Троянския манастир. Само аз бях с маска", отбеляза проф. Кантарджиев.

По думите му вече се забелязва ръст в броя на заразените.

„Ако от началото на септември спадахме рязко, вече тръгнахме нагоре. Ноември започва циркулацията на грипните вируси. Миналата година грипът се забави. Ако времето е като днес, очаквам ноември да имаме увеличаване на случаите на коронавирус и паралелно увеличаване на другите вирусни инфекции", прогнозира той и уточни, че миналата седмица един човек е заразявал по-малко от един, а тази седмица 10 души заразяват 11.

Проф. Кантарджиев съобщи, че през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и указания при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно областните щабове ще решават какво да се прави по места, а не да има общо затваряне.

"Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица", обясни проф. Кантарджиев.

Той припомни кои са най-големите рискове, които благоприятстват заразата – пребиваване в затворено помещение, разговори на висок глас или пеене. Заради добрите мерки в момента смъртността от коронавирус като абсолютно число е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, това нямаше да е така, смята специалистът.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски", заяви проф. Кантарджиев и обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да има зараза е по-малка. В ресторантите обаче тя е значително по-голяма, добави той.

„Защото ето, до момента нямахме много случаи на заразени, защото беше много висока температурата и беше сух въздухът. И тези, които бяха навън, не се изпозаразиха. Заразяваха се баловете на затворено, пеенето на ухо по хладни механи. Те се заразяваха. Работещите в близък контакт в едно помещение също се заразяваха. Със застудяване на времето ще започнат много да се заразяват хората", подчерта специалистът и припомни, че трябва да има маски задължително на закрито.

„При нашия климат аз не съм за маски на открито“, каза още той.

Засягайки темата за предстоящото възобновяване на брифингите на Националния оперативен щаб, проф. Кантарджиев посочи: „Ние винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам, беше в полза на обществото".

"Ако вирусът не бъде ликвидиран до началото на есента на 2021 г., ще остане до към края на 2022 г.", каза в заключение той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
baxJ

Точен 30.09.2020 11:40:39

Коментара е абболютно точен и навременен.Нека хората слагат маските над носа в метрото, рейса, магазините в други обществени места. Нека мият много често ръцете си, а ако нямат тази възможност, нека ги обтриват с мокри кърпички.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране
29.10.2020 12:37:20

Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на панд ...

Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани
29.10.2020 11:56:57

Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани

Медицинските кадри трябва да се реорганизират, за да покрият нуждите на населението от медицински ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...