!
Сряда, 19 Юни 2024
23
апр
4
 

Проф. Кантарджиев: Достигаме пика на епидемията в следващите дни

Четвъртък, 23 Април 2020 | 10:40:07
4

В следващите дни ще достигнем пика на пандемията. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. От неглижиране до паника - така определи той реакциите спрямо заболяването у нас. 

В следващите дни ще достигнем пика на пандемията. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. От неглижиране до паника - така определи той реакциите спрямо заболяването у нас. 

"Нашата страна стои добре. Оперативният щаб сме тясна група специалисти и предлагаме мерки. Ежедневно имаме срещи и коментираме. Мерките, които взехме не са крути, но бяха взети навреме. Затова в момента сме държавата с най-малко случаи и най-малко смъртни случаи", каза той.

Специалистът обаче не скри притеснението си, че голямото пътуване на много хора около Великден може да обърне тенденцията.

„Затова сме нащрек“, обясни той.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че не църквата е причина за увеличаването на заразените, а хората, които тръгнаха по провинцията.

„Нашите притеснения бяха, че ако хората тръгнат да се събират и да празнуват светлите празници, ще стане опасно. Много хора ни разбраха и проявиха дисциплина. Малък процент хора направиха така, че намериха начин да напуснат София и да се съберат", посочи той.

Проф. Кантарджиев постави акцент върху очакването на щаба последиците от тази липса на дисциплина да се проявят до седмица.

„Търсят се активно случаите още при първи симптоми. "Всеки лекар трябва да мисли пациента за потенциален заразен. Трябваше още януари, когато се заговори за този вирус и Световната здравна организация (СЗО) твърдеше, че има малък риск за Европа, всички болници да си набавят маски и защитни екипи. А не сега шеф на голяма болница с огромен капацитет и внесени държавни пари да иска от министъра реактиви", коментира специалистът.

"Успяхме да забавим системата, че да сме подготвени. Системата сега е десетки, стотици пъти по-подготвена. Броят на леглата се увеличи многократно – 10 пъти повече се леглата в инфекциозните отделение, 2 пъти повече – в реанимациите. Каквото можахме - направихме... и Господ да помага“, каза той. .

По думите му обаче все още не се е преодоляло едно нещо – успокоението у някои негови колеги от провинцията, че при тях заразата няма да дойде.

„И в момента, в който докажем първия случай, настъпва една паника и искат да се изследва целия медицински персонал и роднини. А с PCR тестовете се търсят първите симптоми, всички болни с пневмония, и третото нещо е, че търсим работещи колективи на индустрията и инфраструктура с проява на заболяване. С ръка на сърцето мога да кажа, че в Националния център никой не си е плащал теста", посочи проф. Кантарджиев.

"Показването на антитела не е гаранция, че този човек е защитен от повторно заболяване. Новото поколение от тези тестове дават възможност да се разбере колко хора са били в контакт с този вирус. У нас в момента са между 5% и 10 %. Ако бъде създадена ваксина срещу коронавирус, ще трябва всяка година да се ваксинираме", прогнозира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m5ud

Неочакван гост 23.04.2020 22:31:33

Колко сме подготвени, ще проличи много скоро. Ама уважаеми,ако леглата са двойно повече,бройката на лекарите и сестрите е същата. Кого заблуждаваш? Мисирките ли?

Dr_Doolittle 23.04.2020 18:28:19

"Нашата страна стои добре . Глупави митологеми на пъчещи се самодоволни чиновляци. Абе то още не си влязъл в инфекциозната вълна бе драги ми смехурко .Къде си добре като още не си опитал дървото ? И на теб ще се подиграваме след месец -два като видите иситнската реално настъпила пандемия тук. Приличате на онзи от вица ,който падал от 15тия етаж и като минал край нивото на 8мия казал Дотук добре...

Гост 23.04.2020 18:19:03

Глупости. Пикъте ще е след средата на май. Хайде да залагаме. А платото може да е и 2 месеца

Андрешко 23.04.2020 10:57:56

Хайде, стига глупости и общи приказки, за да си оправдавате дивотиите с КПП и стоенето на хората по полетата. Кои точно случаи са предизвикани от пътуващите, бе Кантарджиев. Тези в цеха в Плевен ли, в Иван Рилски, или медиците по болниците? 90 % от случаите имат ясна епидемиологична връзка, освен ако сте толкова некадърни, че не може да ги установите. Хайде, дайте ясно - софиянецът Х пътувал, ял на село и заразил провинциалистите У и двамата са болни, или обратно. Факти и доказателства се искат от вас, а не да говориш глупости на поразия като оня смешник и толуп Миро Ненков.


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...