Вторник, 11 Август 2020
23
апр
4
 

Проф. Кантарджиев: Достигаме пика на епидемията в следващите дни

Четвъртък, 23 Април 2020 | 10:40:07
4

В следващите дни ще достигнем пика на пандемията. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. От неглижиране до паника - така определи той реакциите спрямо заболяването у нас. 

В следващите дни ще достигнем пика на пандемията. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. От неглижиране до паника - така определи той реакциите спрямо заболяването у нас. 

"Нашата страна стои добре. Оперативният щаб сме тясна група специалисти и предлагаме мерки. Ежедневно имаме срещи и коментираме. Мерките, които взехме не са крути, но бяха взети навреме. Затова в момента сме държавата с най-малко случаи и най-малко смъртни случаи", каза той.

Специалистът обаче не скри притеснението си, че голямото пътуване на много хора около Великден може да обърне тенденцията.

„Затова сме нащрек“, обясни той.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че не църквата е причина за увеличаването на заразените, а хората, които тръгнаха по провинцията.

„Нашите притеснения бяха, че ако хората тръгнат да се събират и да празнуват светлите празници, ще стане опасно. Много хора ни разбраха и проявиха дисциплина. Малък процент хора направиха така, че намериха начин да напуснат София и да се съберат", посочи той.

Проф. Кантарджиев постави акцент върху очакването на щаба последиците от тази липса на дисциплина да се проявят до седмица.

„Търсят се активно случаите още при първи симптоми. "Всеки лекар трябва да мисли пациента за потенциален заразен. Трябваше още януари, когато се заговори за този вирус и Световната здравна организация (СЗО) твърдеше, че има малък риск за Европа, всички болници да си набавят маски и защитни екипи. А не сега шеф на голяма болница с огромен капацитет и внесени държавни пари да иска от министъра реактиви", коментира специалистът.

"Успяхме да забавим системата, че да сме подготвени. Системата сега е десетки, стотици пъти по-подготвена. Броят на леглата се увеличи многократно – 10 пъти повече се леглата в инфекциозните отделение, 2 пъти повече – в реанимациите. Каквото можахме - направихме... и Господ да помага“, каза той. .

По думите му обаче все още не се е преодоляло едно нещо – успокоението у някои негови колеги от провинцията, че при тях заразата няма да дойде.

„И в момента, в който докажем първия случай, настъпва една паника и искат да се изследва целия медицински персонал и роднини. А с PCR тестовете се търсят първите симптоми, всички болни с пневмония, и третото нещо е, че търсим работещи колективи на индустрията и инфраструктура с проява на заболяване. С ръка на сърцето мога да кажа, че в Националния център никой не си е плащал теста", посочи проф. Кантарджиев.

"Показването на антитела не е гаранция, че този човек е защитен от повторно заболяване. Новото поколение от тези тестове дават възможност да се разбере колко хора са били в контакт с този вирус. У нас в момента са между 5% и 10 %. Ако бъде създадена ваксина срещу коронавирус, ще трябва всяка година да се ваксинираме", прогнозира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Cxz#

Неочакван гост 23.04.2020 22:31:33

Колко сме подготвени, ще проличи много скоро. Ама уважаеми,ако леглата са двойно повече,бройката на лекарите и сестрите е същата. Кого заблуждаваш? Мисирките ли?

Dr_Doolittle 23.04.2020 18:28:19

"Нашата страна стои добре' . Глупави митологеми на пъчещи се самодоволни чиновляци. Абе то още не си влязъл в инфекциозната вълна бе драги ми смехурко .Къде си добре като още не си опитал дървото ? И на теб ще се подиграваме след месец -два като видите иситнската реално настъпила пандемия тук. Приличате на онзи от вица ,който падал от 15тия етаж и като минал край нивото на 8мия казал 'Дотук добре'...

Гост 23.04.2020 18:19:03

Глупости. Пикъте ще е след средата на май. Хайде да залагаме. А платото може да е и 2 месеца

Андрешко 23.04.2020 10:57:56

Хайде, стига глупости и общи приказки, за да си оправдавате дивотиите с КПП и стоенето на хората по полетата. Кои точно случаи са предизвикани от пътуващите, бе Кантарджиев. Тези в цеха в Плевен ли, в Иван Рилски, или медиците по болниците? 90 % от случаите имат ясна епидемиологична връзка, освен ако сте толкова некадърни, че не може да ги установите. Хайде, дайте ясно - софиянецът Х пътувал, ял на село и заразил провинциалистите У и двамата са болни, или обратно. Факти и доказателства се искат от вас, а не да говориш глупости на поразия като оня смешник и толуп Миро Ненков.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.
11.08.2020 17:14:55

18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.

19 903,6 млн. лв. са отчетените в Европейска система за интегрирана статистика на социалната ...

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината
11.08.2020 16:51:33

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината

51% спад на плащанията от началото на годината е регистрирала РЗОК-Плевен, съобщи БТА. Причината ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...