!
Събота, 27 Юли 2024
16
март
1
 

Проф. Кантарджиев: Имаме 60 пъти повече случаи на скарлатина от миналата година

Много често тази инфекция се лекува с неправилните антибиотици, отбеляза той

Четвъртък, 16 Март 2023 | 10:59:40
1

„Грипът не си е отишъл, в някои области има стациониране, в други дори слабо повишаване, но си отиде като епидемия. Получава се разнообразие на грипните вирусни щамове, имаме и грип B, което говори, че още седмица-две и почти ще изчезнат слу

„Грипът не си е отишъл, в някои области има стациониране, в други дори слабо повишаване, но си отиде като епидемия. Получава се разнообразие на грипните вирусни щамове, имаме и грип B, което говори, че още седмица-две и почти ще изчезнат случаите“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Той подчерта, че резултатите от ваксинационната програма на Здравното министерство за хора над 65-годишна възраст вече са видими и по данни на НЦЗПБ заболеваемостта от грип в тази възрастова група е намаляла. Постигнато е средно ваксинационно покритие за грип около 7%, което е доста по-голямо от 2% покритие преди 7-8 години и вече не сме на последно място в ЕС и ЕИП, а се доближаваме да равнището на цивилизованите държави, като например Австрия, коментира проф. Кантарджиев.

Той се спря и на имунизацията срещу COVID, като заяви, че скептицизмът срещу COVID ваксините е бил много сериозно подхранван от некомпетентни и противоречиви изказвания през 2021 г. и тогава България е достигнала до рекордно ниво на смъртност.

По отношение на случаите на скарлатина у нас пък специалистът коментира: „У нас сега имаме 60 пъти повече случаи на скарлатина спрямо същия период на миналата година. Периодът на заразяване след контакт със заразен е много широк – от 12 часа до 14-15 дни, но най-често се заболява 4-5 дни след контакт“, отбеляза той.

По думите му една от причините е, че след пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Такива са били инфекциите с респираторно-синцитиален вирус, метапневмококови вируси, риновирусите, които се появяват отново. След вирусна инфекция организмът е по-податлив на бактериална инфекция, допълни той, като уточни, че в столицата заболеваемостта от скарлатина е няколко пъти по-висока, отколкото в страната.

Проф. Кантарджиев припомни още, че има опасност от усложнения, които могат да се появят 20 дни след инфекцията – ревматизъм, гломерулонефрит, ето защо е много важна бързата диагноза, правилната употреба на антибиотици и проследяването след прекарана инфекция.

Според него обаче сериозно притеснение буди много занемарената антибиотична политика, има хаос и скарлатината се лекува не с антибиотиците, с които трябва.

Правилната терапия е с пеницилинови антибиотици, в правилната доза, което води до отшумяване на симптомите 12 до 24 часа от началото на лечението, подчерта специалистът.

Той се спря и на темата за варицелата, като уточни, че възрастните прекарват тази инфекция много по-тежко от децата. Има опасност от усложнения и затова се налага бързо да се потърси лекар, който може да предпише подходящото лечение.

По отношение на морбили проф. Кантарджиев подчерта, че вече трета година нямаме заболели от тази инфекция, с която сме се справили като държава още в началото на COVID пандемията.

„Вече сме страна, свободна от морбили“, заяви той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gBE9

Един 16.03.2023 13:20:26

Ами, да, 60 пъти повече заболели, защото няма никаква превенция. Защото и преди и сега, другарю Кантарджиев, НЦЗПБ и МЗ спят и после само ходят по телевизиите да обясняват, че има много заболели. Онзи дърдорко Кунчев изобщо не го коментирам.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...