!
Четвъртък, 28 Март 2024
10
юни
 

Проф. Кантарджиев: Нямаше защо да се скъсява дистанцията изведнъж

Сряда, 10 Юни 2020 | 09:20:09


Последните 10 дена беше надценено съзнанието на хората. Като отвързани. Нямаше защо да скъсява дистанцията изведнъж. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ. По думите му е

Последните 10 дена беше надценено съзнанието на хората. Като отвързани. Нямаше защо да скъсява дистанцията изведнъж. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

По думите му е много вероятно да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка в страната. Но уточни, че това не е нищо трагично и травмиращо.

„Това е политическо, важно решение, което се взима след дебати и сериозни аргументи. Тъй като случаите се увеличават. Нищо нова, нищо травмиращо психиката няма да си носиш маска и да я слагаш като си на закрито. Да не се събираме на закрито много хора“, каза проф. Кантарджиев.

„Не може да се каже, че в страната не се правят тестове, напротив. Не може да се каже и това, което казват даже лекари – колкото повече проби се правят, толкова повече ще бъдат положителните. Не е така. Зависи откъде се взимат. Когато се взимат от един клъстър – това е отдалечен малък епидемиологичен взрив, както е в момента в Смолян, където хората са в близък контакт, положителните проби са много. Хубавата новина е, която вчера казаха от СЗО, че когато нямаш симптоми, малко заразяваш. Най-важното обаче е да се хванат първите случаи, да бъдат изолирани и изследвани.“, каза проф. Кантарджиев. Вчера лабораторията е била натоварена, тъй като са пристигнали много проби от Смолян. Резултатът от тях ще стане ясен днес, уточни той. 

Той подчерта, че трябва да се внимава и да се спазват трите Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция. „На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твоето здраве, в интерес на здравето на околните. Едно рязко неглижиране на мерките води до такива резултати, но в мерките няма нищо травмиращо психиката. Наблюдаваме нещо, което ме притесни – много хора започнаха да се събират на групи, много хора да се събират в тесни пространства, а някои дори на закрито си позволяват да са без маска“, подчерта проф. Кантарджиев.

Той отново припомни да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито. „Когато си сам на улицата, не е нужно да си с маска. Когато видиш приятели, които не си ги виждал 100 дена, не се хвърляй да ги целуваш и да ги прегръщаш, особено децата им“, каза проф. Кантарджиев.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че освен на персонала и на децата, тестове за коронавирус е необходимо да се направят и на родителите, защото когато са били в близък контакт за повече от половин час, е редно да се тестват - това са т. нар. контактни от първи ред. Според него, голяма част от пробите, които ще се вземат в следващите дни в конкретната детска градина, ще бъдат отрицателни.

Не е висок процентът на хората с антитела, каза още Кантарджиев. Най-вероятно се създава имунитет срещу вируса, но не може да се каже доколко е траен. Много е интересен вирусът с това, че е по-различен. Много трудно се прави ваксина срещу вирус, който разчита на клетъчния имунитет, каза още той.

"Малко трябваше да спазваме мерки. Две седмици, бе, големия зор", завърши проф. Кантарджиев. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9MHC


Всичко за коронавируса
Още новини
Жена почина след спешно секцио в МБАЛ
28.03.2024 13:11:00

Жена почина след спешно секцио в МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" - Кърджали, започват проверки

Днес в 5.00 ч. сутринта в Акушеро–гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафов ...

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра
28.03.2024 12:29:47

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 1 ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...