Четвъртък, 04 Март 2021
22
ян
 

Проф. Кантарджиев: Пандемията от COVID показа какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини

Петък, 22 Януари 2021 | 17:42:20 Полина Тодорова


Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Това щеше да е постоянно - от раждането на европееца до дълбоката му старост  - маски, дезинфекция, отстояния. Това заяви директорът на Националния цен

Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Това щеше да е постоянно - от раждането на европееца до дълбоката му старост  - маски, дезинфекция, отстояния. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция на тема „Ваксини, имунизации - от основните принципи към новите разработки“.

По думите му тази ситуация няма да продължи, ако имаме достатъчно ефективна ваксина и най-вече, ако обществото реагира правилно на ваксинцията и другите противоепидемични мерки. „Да се направи масова имунизация е изпитание за системата, но в момента, в който се включат общопрактикуващите лекари и се доусъвършенства организацията в болниците и в РЗИ, мисля, че ще можем до края на лятото да имаме 1-2 милиона ваксинирани“ , предположи той.

Ваксинацията е ключов инструмент в опазването на общественото здраве, посочи още специалистът. Всяка година ваксините спасяват 2-3 милиона човешки живота в рамките на ЕС поради изчезването на заболявания като дифтерия, тетанус, морбили и други, припомни още проф. Кантарджиев. Когато една болест я няма, тя лесно се забравя, допълни той. „В момента, в който се върне една опасна болест, ще стане нещо подобно като с коронавируса – една мутация от прилеп на човек и виждате 12 месеца какво се случи в света. Три месеца обществата не бяха подготвени“, допълни той. Проблем според него в настоящия момент, в който системите вече са подготвени и се разработват ваксини, е по-скоро фактът, че в публичното пространство се разпространяват неверни информации.

 „Ваксината срещу коронавирус в никакъв случай няма да е вредна с нежелани реакции. В Европа няма да се допусне ваксина, която да допусне нежелани реакции“, подчерта той, като допълни, че рискът е по-скоро е тя да не е толкова ефективна. Бързината на създаване не е за сметка на сигурността, увери той.
Проф. Кантарджиев информира още, че проби от кръв от ваксинирани с новите ваксини срещу COVID убиват мутиралия британски вирус.

Той подчерта, че трудностите при създаването на ваксина срещу COVID се крие във факта, че той не е толкова смъртоносен и вирулентен и това затруднява процеса по разработването й.

В отговор на въпрос специалистът поясни, че преболедувалите инфекцията трябва да изчакат три месеца преди да се ваксинират, защото имунитетът при тях е по-слаб. Ниското ниво на антитела след преболедуване или след ваксинация няколко месеца не означава, че човек не е предпазен, категоричен бе той, като допълни, че при повторно зарязване имунният отговор на организма ще е повишен.

По думите му е въпрос на време да се изясни колко ще е траен ефектът от ваксинирането срещу COVID, като предположи, че той може да е пет години, но не е възможно да се каже със сигурност преди те да изминат.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kx4P


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...