!
Вторник, 25 Юни 2024
13
март
 

Проф. Кантарджиев: Пролетта е сезонът на скарлатината, няма нищо опасно

Птичият грип не е заразен за човека, а COVID вече си отива, подчерта той

Понеделник, 13 Март 2023 | 10:18:27


„От началото на годината имаме 40 пъти повече случая на скарлатина, отколкото миналата година по това време. Сезонът на заболяването е в началото на пролетта. Мерките са известни и просто трябва да се спазват. Нищо опасно и нищо ужасно няма&ldquo

„От началото на годината имаме 40 пъти повече случая на скарлатина, отколкото миналата година по това време. Сезонът на заболяването е в началото на пролетта. Мерките са известни и просто трябва да се спазват. Нищо опасно и нищо ужасно няма“. Това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столичната община.

Той припомни, че скарлатината е заболяване с характерен обрив по кожата, който започва по характерен начин – със зачервено лице и бледост около устните, като лечението е с пеницилинови антибиотици, прилагани по принцип при стрептококови инфекции. По думите му причините за скока на случаите на инфекцията са три:

„Едната е изостаналото продължаващо обучение на лекарите, дефицитът на лекари и това, че голяма част от лекарите за първи път се сблъскват с тази инфекция след пандемията. Второто е антибиотичната политика и правилното им използване. За последните две години от 18-о място по употреба на антибиотици станахме на второ място. Третото нещо са мерките, които бяха по време на пандемията“, коментира проф. Кантарджиев и добави: „Нищо опасно, нищо сериозно, нищо притеснително, но скарлатината трябва да се лекува навреме“.

Той подчерта важността на ранната диагностика с бързи тестове и уточни, че още преди 15-20 години е бил един от специалистите, въвели тези тестове в практиката.

„Мерките са известни, особено сега, в началото на пролетта, когато е сезонът на скарлатината открай време. Необходима е не само карантина и изолация, но и обсервация – т.е. наблюдаване. Когато в един клас се появи такъв случай, не се приемат нови деца в рамките на 7 дни. Това е. Няма нищо страшно, нищо опасно. Просто трябва да се следи“, каза специалистът.

Той коментира и темата за птичия грип, като подчерта, че предаването от човек на човек засега е много рядко и опасност от нова пандемия не се очертава.

„На 5-6 години обикновено се появява някакъв нов микроорганизъм, който идва най-често от животинския свят. Това е инфекция, която се предава по прелетните птици. Да, човек може да се зарази от птичи грип, но това става много рядко и при много тесен контакт с птици.

В някои области по света хората живеят с птиците в дома си, например там, където е много студено. Стоят в една стая с тях заедно със семействата си. Тогава е възможно такова нещо. Предаването от човек на човек засега е много рядко“, каза проф. Кантарджиев.

Той обърна внимание на необходимостта от бързо уведомяване на ветеринарните власти: „Ако хората забележат умрели птици някъде, което е нормално за всички птичи грипове, трябва веднага да съобщават на ветеринарите“, категоричен бе той.

Проф. Кантарджиев направи и прогноза за COVID инфекцията.

„С идването на пролетта тази година това ще са последните случаи. След това COVID ще придобие вида на коронавирусите отпреди пандемията – ще се промени, ще стане по-прилепчив и не така смъртоносен“, обобщи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZXA3


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...