!
Събота, 27 Юли 2024
14
март
5
 

Проф. Кеворкян: Високата смъртност у нас е мултифакторно обусловена

Понеделник, 14 Март 2022 | 15:17:11 Невена Попова
5

„През 2020 г. по данни на Националния статистически институт (НСИ) смъртността по основни причини на 100 000 население (като се изключи COVID-19), извежда отново болестите на органите на кръвообращението,новообразуванията и болестите на дихателна

„През 2020 г. по данни на Националния статистически институт (НСИ) смъртността по основни причини на 100 000 население (като се изключи COVID-19), извежда отново болестите на органите на кръвообращението,новообразуванията и болестите на дихателната система сред водещите причини за смърт. Тези заболявания са и сред рисковите фактори за тежко протичане и летален изход при инфекция с SARS-CoV-2. Отчитайки и ролята на COVID-19, смъртността от него го поставя на трета позиция за 2020 г. в страната сред основните причини за смъртност на 100 000 население“. Това каза пред Zdrave.net проф. Ани Кеворкян, ръководител е на катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" при МУ-Пловдив.

Тя се спря на неблагоприятните тенденции в здравния статус на населението в страната и бе категорична, че смъртността като показател е мултифакторно обусловена, а възрастта е само един от факторите.

„Има и ред други като състоянието и ресурсите (основно кадрови) на здравната система в страната, ниската ангажираност на населението към съществуващите профилактични програми, което води до късно откриване и усложнения при заболявания с хроничен ход, включително онкологичните, широката употреба на антибиотици, селектираща мултирезистентни бактериални щамове (това има отношение към смъртността в интензивните отделения, особено при пациенти с инвазивни устройства като апаратна вентилация, централни венозни катетри и др.), ниската медийна култура, която дава възможност за процъфтяване на неверни и дори опасни послания, свързани със здравето, недоверието в имунопрофилактиката, и, в конкретния случай най-ниският сред страните в ЕС ваксинационен обхват срещу COVID – 19“. посочи проф. Кеворкян.

Пълния текст на интервюто с нея можете да прочетете утре.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bm%p

Баба Злата 17.03.2022 10:10:01

"Мултифакторно", "мултирезистентни" - мултиглупотевини, псевдонаучни! Как ги виждам аз "мултифакторно" нещата, които са очевадни: причина за здравния (болния) статус на голяма част от населението са: отсъстващият масов спорт, нулевата култура на хранене с непрепработени храни, липсата на движение и успоредно с това активната мозъчна промивка през телевизора, че вирусите са враг, срещу които има спасителни хапчета и ваксини. Още Луи Пастьор е стигнал до извода, че причината е в почвата, не в семето - т.е. това, което ни разболява, е затлаченото с боклуци тяло, обездвижено, тлъсто, инертно. Но фармацевтичната индустрия има нужда точно от такива "абонирани" до живот за лекарствата й. Мдаaaa...

Слава Україні❤️Братя 15.03.2022 10:08:44

Слава Україні ❤️ Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

руSSки фашисти 15.03.2022 07:02:38

Проклети кремълски ФАШИСТИ! Обявената от руските фашисти за "фейк" бременна жена и бебето и от родилния дом в Мариупол са починали . Кадри от агенция АП, на които се вижда как изнасят ранена бременна жена от нападнатия от руските войски родилен дом в Мариупол, обиколиха света преди дни. Кадрите бяха обявени от руските власти и тролове в социалните медии за фейк, създаден от украинската пропаганда, а руското Министерство на отбраната твърдеше, че в родилния дом няма бременни и бебета, а той е превърнат в щаб на батальона "Азов". Но на видеозаписи, направени от журналисти от АП в сряда, веднага след нападението се вижда как жената прикрива окървавения си корем, докато спасителите я пренасят през развалините. Родилката е откарана в друга болница, по-близо до фронта. Там лекарите се опитали да спасят живота й. Когато разбрала, че губи детето си, жената молила лекарите да я убият, разказаха те. Хирургът Тимур Марин е установил, че тазът на жената е смачкан, а бедрото й е отлепено. Бебето е родено чрез цезарово сечение, но не показва признаци на живот. Опитите за реанимация са неуспешни и майката, както и бебето умират. Изправени пред обвинения във военни престъпления обаче, руски представители заявиха, че родилният дом е бил превзет от украински екстремисти, които са го използвали като база. Те твърдят, че пациентите или медицинският персонал вече не са били в клиниката. Руският посланик в ООН и руските посолства в Берн и Лондон твърдяха, че това са "фалшиви новини". Журналисти от агенция АП(вижте в публикацията им видеоклип от събитието, б.р.), предаващи от Мариупол, документираха нападението над родилния дом и видяха жертвите и щетите. Те са заснели видеозаписи и снимки, на които се вижда как няколко окървавени бременни жени бягат от разрушената клиника. Можете също да видите плачещи деца и крещящи лекари.

Gost 14.03.2022 15:53:49

Професорката Кеворкян е удобната маша за да се покрият истинските причини за високата смъртно у нас и особено в някой болници.

гост 14.03.2022 15:36:44

Колега,коя статистика ползвате за анализи?Тази от НЗОК или по исторически някакви методики,защото нищо не е меродавно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...