!
Събота, 27 Юли 2024
14
февр
11
 

Проф. Кожухарова: Карантината за контактните лица трябва да отпадне

Няма данни за следваща COVID вълна, коронавирусът ще стане сезонен като грипа

Понеделник, 14 Февруари 2022 | 09:58:10
11

„Мерките срещу коронавируса полека-лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-големия брой новозаразени – 1154 на 100 000. Успоредно със спадане

„Мерките срещу коронавируса полека-лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-големия брой новозаразени – 1154 на 100 000. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат“. Това каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред bTV и подчерта, че не се очаква следваща вълна.

По думите й тази вълна се характеризира с няколко особености. „Действително най-голям брой новозаразени бяха регистрирани, но от друга страна броят на хората, които са болни реално и тези, които са в болница и интензивни отделения, през цялото време не беше висок, поддържаше се на едно почти стационарно ниво. Вече се срещаме с един познат вирус“ посочи проф. Кожухарова.

Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, вълната спада. Това е типично за всички епидемични вълни, добави тя.

„Зелените сертификати“, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична гледна точка. Нито една мярка не може да спре напълно една епидемия, но може да смекчи загубите от нея. „Зелените сертификати“ направиха това нещо, така че ако вървим към подобни тежки ситуации в бъдеще, вероятно пак ще имат значение“, обясни проф. Кожухарова.

По думите й европейските сертификати като възможност за пътуване вероятно ще съществуват поне още известно време, защото такова е решението на ЕС. „Всяка една мярка може да е полезна, ако се прилага достатъчно навреме и достатъчно дълго“, каза епидемиологът.

Проф. Кожухарова беше категорична, че в момента върви спад на заразените и то основно изразен в младите възрастови групи. „При възрастовите групи над 60 години все още се задържа едно по-високо ниво, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най-често, за тях няма да е вредно ако стоят с маска в автобусите“, каза тя и допълни, че според нея децата трябва да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, защото не боледуват тежко.

„През цялата пандемия видяхме, че децата не са сериозно засегнати, децата не са основен източник на инфекция и не са децата тези, които заразяват възрастните, а точно обратното. Това, което наблюдаваме при децата, е отражение на това, което се случва при възрастните“, обясни епидемиологът.

По отношение на бъдещето на коронавируса проф. Кожухарова заяви, че коронавирусната инфекция трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да върви по същия начин, както наблюдението над грипните вируси. „При едно нормално отношение и вземане на разумни мерки мисля, че човечеството е готово да живее с коронавируса както с грипа“, каза тя.

Епидемиологът подчерта, че ваксините срещу коронавируса трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон. „Ваксините вероятно ще се променят спрямо вируса. Не е необходима четвърта доза от досегашните ваксини. С тези ваксини приключваме след третата доза“, категорична беше проф. Кожухарова.

Тя заяви още, че според нея карантината трябва да бъде намалена. „Трябва да има изолация за болните за 4-5 дни и да няма карантина за контактните лица“, смята проф. Кожухарова. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*mzb

https://www.covid-datascience.com/post/paper-demonstrating-omicron-s-immune-escape-vs-vaccination-and-previous-infection 14.02.2022 16:26:05

Доказателство за имунното бягство на омикрона.

Gost 14.02.2022 15:46:04

И на какви научни доказателства се опря Т. Нар. Проф. КОЖУХАРОВА, ЧЕ ДА ПРЕДВИДИ КРАЯ НА Ковид. Жива шарлатанка... Жива манипулатор ка!!!

https://www.nature.com/articles/s41591-022-01689-3.epdf?sharing_token=VEGTpLagvVsnAjHc72M3YtRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NYSuMaLnc9tEAePRTrjFVwZQewHzmaTuOHbPrFTW6c37fbZZPx8a8gc8XzeXqJFn3N3tpptuUTrlDvkqGy3FEwf2 14.02.2022 12:43:12

И последствията от ковид-преболедуване са истински. Д-р Аспарух Илиев: "В тази статия от Nature Medicine за най-голямо мое съжаление се потвърждават притесненията ми от днешния ми сутрешен коментар. Анализът от повече от 5 милиона преболедували показва, че в рамките на година след Ковид рискът от сърдечно-съдови оплаквания значително нараства, като този ефект не зависи от тежестта на болестта. В рамките на 1 година 10% от преболедувалите, които иначе не биха имали проблеми, имат оплаквания в целия спектър на сърдечно-съдовите болести. Изключително сериозен и много притеснителен резултат, който не е неочакван от вирус, водещ до масивни васкулитни (сърдечно-възпалителни) промени."

Елеонора 15.02.2022 00:22:07

Искам да зачена от Акад. Илиев!

Гост 15.02.2022 01:21:24

Знаеш какво трябва да направиш, нали?

Гост 14.02.2022 14:22:57

Това го говорим отдавана- че самият коронавирус причинява миокардити и миоперикардити . Обаче тъпите антиваксери наблягаха че е от ваксината. А една част от ваксинираните просто са си прекарали ПРЕДИ ТОВА COVID и миокардитът си го дължат на вируса ,а не на ваксината.

112233 14.02.2022 12:13:54

Само си играем на шикалки. Или се махат мерките, или се налагат адекватни медицински норми и се спазват както трябва. Нагледахме се на имитации, но смъртта е истинска!!!

https://korona.telme-bg.com/info/grafiki 14.02.2022 11:10:00

Тази, която беше наградена за "постиженията" си за най-висока смъртност и то, при наличие на ваксини, би трябвало да няма достъп до публични изяви. Побългареният вариант, който въведоха заедно с Кацаров, и то "за вчера", без никаква информационна и ваксинационна подготовка, допринесе съществено за най-високата ковид смъртност, като залъгваха хората, че тестването с некачествени бързи тестове и меренето на антитела е някакъв вид защита. А омикрон вълната още не е приключила за България и ще следва още един пик с последваща смъртност, защото децата се връщат в училище без спазване на противоепидемични мерки, не се води разяснителна кампания с опровергаване на дезинформацията, а побългареният зелен сертификат не работи, но е формално оправдание за популисткото правителство. И най-циничното е, че властимащите оставят "сухите съчки" да изгорят, защото това облекчава социалните фондове и намалява бюджетните финансови разходи на "най-лявото" политическо управление за още много рззхитителни бонуси и "инвестиции" за/в "наши Ора".

Гост 14.02.2022 14:30:01

Като сте неграмотни чички антиваксери това е резултатът - мор по добитъка. Не ви е виновен никой ,че една година се чесахте по пубисите и не се ваксинирахте. В Португалия миналата седмица инамаше 5 починали ,тук над 90 на ден. Това е разликата в страните с 96% ваксинирани над 18г възраст и гетата прошляци с 4пъти по-малко .Откакто човшеката цивилизация има писменост има и фактоер интелигентност в еволюцията и оцеляването на по-приспособимите,не са само мускулите. А вие си останахте в предимумунизационната епоха и разиччтахте да не ви фане. Накрая докторите виновни и за ваксината , и за невкасинираните куковци. Така ви е удобно - външна причина за проблемите ,не вашите вакуумни тикви

Чичка 14.02.2022 15:57:52

Антиваксарите не са чичовци а са предимно ккелеши като тебе бре !

Гост 14.02.2022 10:24:49

Taka li babi??????


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...