Неделя, 26 Юни 2022
23
юни
 

Проф. Константинова: Утроена е заболеваемостта от диабет 1 при децата в сравнение с 80-те години на 20-ти век

Четвъртък, 23 Юни 2022 | 15:57:41


Не само видът на инсулина, но и начинът на неговото приложение води до предпазване от късните усложнения на диабета, които могат да засегнат очите, бъбреците, сърцето, нервната система и реално всички останали органи. Това каза проф. д-р Мая Константин

Не само видът на инсулина, но и начинът на неговото приложение води до предпазване от късните усложнения на диабета, които могат да засегнат очите, бъбреците, сърцето, нервната система и реално всички останали органи. Това каза проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология, по време на информационна среща за журналисти на тема „Живей свободно с диабет“.

По думите й прогнозата на живота при диабет се определя от доброто лечение и контрол, зависещи от достъпа до различни по действие инсулинови препарати, възможностите за анализ на глюкозните нива (чрез тест-ленти или най-добре чрез глюкозен сензор) и съвременните инжектиращи устройства - инсулинови писалки и инсулинови помпи.

Проф. Константинова подчерта, че предимствата на новите технологии са безспорни, тъй като подобряват качеството на лечението и живота с диабет, като същевременно минимизират риска от усложнения.

Сензорите за проследяване на кръвната захар например показват ясно ефекта от инсулина, храната, спорта и др., което е основа за самообучението и самоконтрола на пациентите, а също така правят живота им предвидим и контролиран. Те са модерна преносима технология, която следи и предава нивото на кръвната захар на всеки 5 минути. Устройството се поставя на подходящо място на тялото на пациента и чрез специална технология може да се свърже с няколко мобилни устройства – телефон, таблет или компютър. При някои от най-съвременни устройства тази информация може да бъде споделена с мобилните устройства на най-близките членове на семейството. При рязка промяна (покачване или спад) на кръвната захар технологията алармира пациента по-рано, за да има време да предприеме необходимите мерки и да се намали опасността от значими инциденти. По този начин родителите на децата с диабет могат непрекъснато да следят нивото на кръвна захар на своето дете, като сензорът е подходящ дори за новородени.

Инсулиновите помпи пък осигуряват най-физиологичното дозиране на инсулина, като използват препарати с минимална  вариабилност в действието им. Също така помпата изисква само една доза инсулин на 72 часа (докато настъпи смяна на инфузионния комплект). Тя е по-точна и прецизна от стандартното прилагане на инсулин, което води до подобрен контрол, намален риск от тежка хипогликемия и нужда от спешна медицинска грижа. Всички тези предимства на инсулиновите помпи подобряват качеството на живот на пациентите и удовлетворението от лечението.

Според проф. Константинова по-широкото приложение на новите технологии изисква да се опознаят възможностите им и да се обучат медицинските екипи и пациентите, за да се оползотворяват максимално техните предимства и да се постигне оптимален контрол. По този начин ще се спестят излишните и скъпо струващи на НЗОК хоспитализации и неудобства за пациентите, защото диабетът може и навсякъде се контролира амбулаторно.

Тя отбеляза и някои недостатъци на процедурите за реимбурсиране на помпи и сензори. Така например протокол може да бъде издаван само от определени от НЗОК комисии в университетските болници в София, Пловдив, Варна и Плевен, като пациентите са задължени да започнат лечение с инсулинова помпа единствено в посочените центрове. Също така пациентите с отличен контрол (с нива на гликиран хемоглобин <7%), които до момента  закупуват сензорите си сами, са лишени от възможността от реимбурсация поради изискването на НЗОК нивата на гликиран хемоглобин да са >7%.

Началникът на Клиника по диабет в СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” доц. Радка Савова съобщи, че в момента в България е налице утроена заболеваемост от диабет тип 1 при децата в сравнение с 80-те години на миналия век. За цялата страна децата с тази диагноза са  между 1500 и 2000, а в специализираните клиники в гр. София се наблюдават около 800 деца.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v8fY


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...