!
Събота, 27 Юли 2024
13
апр
 

Проф. Константинов: Генното инженерство има много светло бъдеще по отношение на хемофилията

Четвъртък, 13 Април 2023 | 10:25:31


„Всяка година ние обръщаме внимание на тази група заболявания, защото имаме хемофилия А при липса на 8-ми фактор, и хемофилия В. Това заболяване е важно да бъде на вниманието на хората, тъй като се унаследява и то по много строго определен път чр

„Всяка година ние обръщаме внимание на тази група заболявания, защото имаме хемофилия А при липса на 8-ми фактор, и хемофилия В. Това заболяване е важно да бъде на вниманието на хората, тъй като се унаследява и то по много строго определен път чрез половите хромозоми – Х-хромозомата, т.нар. „женска хромозома“. Майките са носители и рядко са пациенти с проявена болест, но техните деца от мъжки пол има голяма вероятност да наследят тази Х-хромозома и да бъдат пациенти“. Това каза пред БНР проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, по повод предстоящия Световен ден за борба с хемофилията на 17 април.

Той допълни, че основното внимание на лекарите и съответно лечението, което трябва да бъде проследявано и е цял живот, е върху тежките форми с липса на 8-ми и 9-ти фактор, които са отговорни за кръвосъсирването. „Етиологията не е външен фактор, който да отключи заболяването, а е вътре във фамилиите и поради тази причина трябва да просветляваме обществеността. Във фамилиите трябва да е много ясно кой е бил болен, в каква форма, какво носителство сме открили и при кого. Във фамилиите трябва да има ясна представа и за рисковете за раждане на следващо дете и да се планират поколенията“, уточни проф. Константинов.

„Още от 2014 г. започнаха първите опити за генна терапия. Чрез методите на генното инженерство да се промени засегнатият ген, който е причина за нарушеното производство на въпросния коагулационен фактор. И съответно, променяйки го, трябва да възбудим чернодробните клетки, които го произвеждат, да „сменят“ грешната информация с правилна. Намерени са начини да се въздейства върху съответните чернодробни клетки. Отново се ползват вируси, носители на генната информация. Знае се, че тези вируси ще се свържат с чернодробната клетка и ще предадат тази нова информация в генния апарат на клетките от черния дроб. Това изглежда теоретично много лесно изпълнимо, но на практика се установиха някои непредвидени трудности“, каза още проф. Константинов.

Аденовирусът е много подходящ, но заради факта, че той е много познат на човешката популация, имунитетът реагира срещу него, подчерта проф. Константинов. Той допълни, че това е първата пречка, която има сходни проблеми, както при костно-мозъчната трансплантация, където почти по подобен път се отхвърля новият вирус или механизмът, защото имунитетът го схваща като чужд елемент. Другите пречки са доста специфични – индивидуални и биологични.

„Индикациите за приложение на генната терапия са доста стеснени. Тя не може да бъде приложена все още при деца, тъй като има много биологични причини, които пречат на това. Генното инженерство има много светло бъдеще, но все още се сблъскваме със защитните фактори, създадени от природата“, допълни още проф. Константинов.

У нас общо около 700 души страдат от хемофилия. От тях около 20% са с хемофилия B. 50% от боледуващите са с тежка форма, което прави около 50-60 души, на които новата генна терапия би могла да промени живота, подчерта още той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9tzb


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...