Четвъртък, 08 Декември 2022
24
ноем
2
 

Проф. Кьолеян: Трябва да се спре свободното закупуване на антибиотици от аптеките

Четвъртък, 24 Ноември 2022 | 11:59:11
2

Голям процент от антибиотиците в България се изписват излишно. Това заяви проф. д-р Емма Кьолеян, началник на Лабораторията по микробиология, вирусология и болнична хигиена към УМБАЛ „Лозенец“, пред БНР. По думите й това става преди

Голям процент от антибиотиците в България се изписват излишно. Това заяви проф. д-р Емма Кьолеян, началник на Лабораторията по микробиология, вирусология и болнична хигиена към УМБАЛ „Лозенец“, пред БНР.

По думите й това става предимно тогава, когато общопрактикуващият лекар не е сигурен дали става въпрос за вирусна или бактериална инфекция, защото антибиотиците са полезни единствено при инфекции, причинени от бактерии. „В такива случаи лекарите трябва да ползват бързи скринингови методи, които да разграничат бактериалните от вирусните инфекции. Такива са определянето на показатели като С-реактивният протеин (CRP) и прокалцитонин. Освен това има голям брой родители, чиито деца с дихателни инфекции настояват техните педиатри да предписват антибиотици, което е безкрайно неправилно, защото между 75% и 80% от респираторните инфекции в детска възраст са причинени от вируси“, каза д-р Кьолеян.

Тя допълни, че антибиотиците, както всички лекарствени средства, имат странични ефекти. Част от тях могат да дадат леки реакции като гастроентериални смущения и обриви, но могат да се получат и тежки алергии.

През 2019 г. беше направена оценка на използването на антибиотици в България и най-вече какво се прави по отношение на борбата с антибиотичната резистентност. В заключението на Европейския център за контрол на заболяванията се посочва, че съществуват множество пропуски в борбата с антибиотичната резистентност. България се оказва една от малкото държани в света без Национален план за ограничаване на антибиотичната резистентност.

„Установено е, че в голям брой от болниците в страната лекарите не са запознати с антибиотичната резистентност и ако това не се промени, сме изложени на риск в болничните заведения да се появят вътреболнични инфекции, резистентни на всички антибиотици“, каза проф. Кьолеян.

Тя подчерта, че в света са загинали около 550 000 души поради резистентност на микробите към антибиотично лечение. В Европа доказаните смъртни случаи са около 33 000, а най-голям е делът в държавите от Източна Европа.

„Важно условие е да се спре свободното закупуване на антибиотици от аптеките. Според Закона за здравето само лекарите имат право да предписват антибиотици и те се продават в аптеките на база на издадените от тях рецепти. Ако се въведе електронната рецепта, това ще спре свободното им продаване“, казва проф. Кьолеян.

В допълнение тя коментира, че пациентът трябва да спазва стриктно антибиотичния режим, който му е предписан, задължително да приема в часовете, в които са указани, и по начина, който е посочен в лекарственото описание.

„Недопустима е употребата на антибиотик, предписан за друг човек“, завърши проф. Кьолеян.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5v@y

Мнение 24.11.2022 22:24:29

Трябва да се спре свободното закупуване не само на антибиотици от аптеките, но и на всякакви лекарства! Алчните аптекари са прости продавачи и не трябва да се изживяват, като лечители! Вместо това, те превърнаха аптеките в амбулатории, където престъпно докторуват на поразия гледайки безсрамно да изпразнят кесията на доверилия им се будала! Наглото и нахално "Без лекарско предписание" е престъпно и подвеждащо и крайно време е да се криминилизира! В белите държави за такова деяние веднага се отнемат права и лицензи и се влиза в затвора!

6666 24.11.2022 23:03:44

Диагностицирането и назначаването на лечение е сложен мисловен процес недостъпен за кокошия ум на бакалина-аптекар! Неговата роля не е консултантска, а стриктно, без умуване, коментар и корекция да изпълни лекарската рецепта! Не случайно тя се изписва в заповедна форма - вземи, дай, означи! В интерес на пациента е никакво лекарство да не може да са продава в аптеката без лекарско предписание, каквото е рецептата! Който аптекар си позволи да докторува/ сега вече лесно може да се докаже с включен на запис смартфон/ веднага да го постигат глоба, лишаване от права, затвор и ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТА, за съзнателно поставяне в риск на неговото здраве! Пациенти, не позволявайте на аптекарите да се заиграват с вашето здраве - това сигурно ще ви излезе много скъпо! При проблем най-напред посетете личния си лекар, въпреки малката потребителска такса, която винаги ще е нищожна в сравнение с онеправдано оставената в аптеката!


Всичко за коронавируса
Още новини
5,8% положителни проби, един починал
08.12.2022 08:47:02

5,8% положителни проби, един починал

204 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 3519 теста, което прави 5,8% ...

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното
07.12.2022 17:33:47

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното

„Как протича омикрон?“, „Как да проверя дали съм под карантина?“, „ ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...