!
Събота, 27 Юли 2024
23
февр
3
 

Проф. Литвиненко: Видимо в Сливен липсва персонал, но децата трябва да бъдат с майките си

МЗ, прокуратурата и ДАЗД са започнали проверки в Сливенската болница за връзваните бебета

Сряда, 23 Февруари 2022 | 10:55:42
3

„Как ще го наречем – фиксиране, връзване, имобилизация – все едно и също. Факт е, че се случва, има ситуации, място, време, когато се налага такова фиксиране на

„Как ще го наречем – фиксиране, връзване, имобилизация – все едно и също. Факт е, че се случва, има ситуации, място, време, когато се налага такова фиксиране на бебетата, за да се осъществи животоспасяваща манипулация като вливане на медикаменти. Децата не знаят как да пазят своя абокат, но има други решения“. Това каза пред bTV председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко по повод случаите с връзваните бебета в детското отделение на Сливенската болница, за които стана публично известно вчера.

„Тази гледка, с вързани и четирите крайника, действително е потресающа. Другото, което прави впечатление, е, че стаята е бокс, в който има само бебешки креватчета и няма място за майки. Най-добрият помощник в тази ситуация е майката“, допълни той.

По думите на проф. Литвиненко в Педиатричната болница в София има практика всички малки деца да бъдат с майката. „Тя ни е необходима не само като най-близък човек на детето. Тя понякога кърми, тя може да ни помогне в такива ситуации и не е редно да бъдат разделяни, освен ако няма някакви обективни причини. Бебетата са без майките си в интензивния сектор, но това не приличаше на интензивен сектор“, каза той.

„Не е редно да има такова отношение, не е редно да бъдат оставяни така, не е редно да бъдат оставяни и без медицински надзор. Ако е вярно, че майка е търсила сестра на етажа и не е намерила, това не е нормално. Не случайно боксовете се проектират да са със стъклени прегради, за да може персоналът да вижда какво става с децата и да реагира на всяка промяна“, подчерта проф. Литвиненко.

Според него в случая прозира и липсата на персонал. „Това е голям проблем. Особено липсата на сестри и вярвам, че може би е недокомплектовано отделението по отношение на персонал“, каза той.

По-рано днес още майки разказаха за връзвани бебета в болницата. Според Мария Георгиева бебетата са вързани по 24 часа, като се освобождават само ако трябва да се сменят памперсите им. По думите ѝ дори бебета, които са без системи, остават връзвани в отделението.

Според Георгиева друг проблем е, че тя е попаднала на две майки, които искали да останат с малките си бебета в болницата, но от лечебното заведение са им казали, че няма места.

Друга жена, която преди година е била в същото отделение, е видяла същата ситуация. Според нея бебетата са били вързани постоянно. „Лично аз не видях да бъдат обгрижвани тези деца. Имаше си определено време, в което идваше лекар и медицинска сестра“, казва тя.

Прокуратурата, Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за закрила на детето са се самосезирали по случая и започват проверки.

От лечебното заведение са изпратили писмено становище. В него се казва, че ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селемински“ - Сливен изразява своето дълбоко огорчение за тиражираните в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти. „В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и така се предотвратяват физически травми, свързани с постоянната смяна на абоката“, пишат от болницата. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BA@f

терапевт 03.03.2022 07:23:45

КОВИД -пандемията е към края си , започва войната срещу медиците . Ами на война , като на война!Гледайте какво ще стане след като се уморят медиците след толкова атаки: Първо 25г обещания за реформи ,Второ от 2 г пандемия , Трето ескалиращи атаки на фона на липса на кадри . Знаете ли какво е да "изтрещи " някой . Това го изпитах на гърба си : Ако не работиш си виновен ! Колкото повече работиш,толкова повече те товарят . Колкото повече те товарят , толкова повече се уморяваш. Колкото повече се уморяваш, толкова повече грешиш. И пак си виновен ! И най -страшното - пред съвестта си . Оттук нататък вече реакциите са непредвидими. Да сте чували нещо за "синдрома на изпепеляването"?

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 24.02.2022 10:14:27

Кървавият изверг Пундин За какви "НАЦИСТИ В КИЕВ" говориш, мръсен кагебистки ИЗВЕРГ? Половината им министри на украинците имат еврейски имена! МРЪСЕН ЛЪЖЛИВ ИЗВЕРГ - ИСТИНСКИЯТ НАЦИСТ СИ ТИ, УРОДЕ КЪРВАВ!

1111 23.02.2022 17:27:24

Това е чудовищно и нехуманно отношение към децата!Вързани като....Недопустимо и незаконно е дете да се отделя от родител!Не мога да си представя как са се чувствали тези майки!Какво означава "Няма място"!!!!Те биха стояли и прави!!!!!Какво място!!!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...