!
Събота, 20 Юли 2024
10
апр
3
 

Проф. Литвиненко: Най-голямата ни болка е недостигът на медицински сестри

Понеделник, 10 Април 2023 | 12:14:01
3

Това, което липсва у нас, в медицината, е най-вече средният медицински персонал - медицинските сестри, които не само в педиатрията, а изобщо са на изчезване. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Българска педиатрична асоциация проф. д-р Иван Л

Това, което липсва у нас, в медицината, е най-вече средният медицински персонал - медицинските сестри, които не само в педиатрията, а изобщо са на изчезване. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Българска педиатрична асоциация проф. д-р Иван Литвиненко.

„При нас работят прекрасни сестри, но на средна възраст сигурно над 55 – 60 години. Притеснителното е, че няма много нови млади. Няма как децата да бъдат обслужвани само от лекари, нали разбирате. Това е голямата болка и някак си тук не намираме решение“, каза още проф. Литвиненко.

Той обясни, че най-сериозният стимул е материалният. „Всички млади хора искат да живеят както всички останали, а те, така или иначе търпят лишения, защото, знаете, нашата професия е свързана с много отговорности – и с нощни, с дневни, с празнични дежурства, и на този фон, когато ти и не си достатъчно оценен материално, това създава една болка и те кара да търсиш друго решение, ние така ги губим“, отбеляза педиатърът.

Проф. д-р Литвиненко разказа, че детската неврология е една от трудните специалности и по принцип неврологията е наука, от която бягат много хора. „Мозъкът не е достъпен, както други органи, за лесно обследване и интерпретация, но е много логично. В детска възраст какво е особеното – че това е един подрастващ организъм и ако един голям човек може лесно да се оплаче и да каже „ето изтръпва ми едната половина“, има симптоматика и тогава човек лесно се ориентира за диагнозата“, посочи той и подчерта, че при детската неврология основата е познаването на нормалното развитие, физиологията на децата, усвояването на двигателни активности, различаването на необичайни състояния, като например епилепсията, която е многолика.

Детският невролог обясни, че много хора под епилепсия разбират само това, което виждат, или са чели най-вече в Достоевски, защото той е от известните хора с епилепсия, които са направили страхотна кариера, но има много, много други особености, и за всеки родител, лекар или общопрактикуващ педиатър, който вижда отклонение в нормалното развитие на детето, първият въпрос е дали все пак няма неврологична симптоматика. В такива случаи, заяви проф. д-р Литвиненко, детето трябва да бъде насочено, за да може да му се постави навреме диагноза.

„В последните години нашата специалност направи един голям бум и болести, които години наред бяха присъда за пациентите, за семействата и за наблюдаващия лекар също, сега получават възможност за лечение“, добави той и уточни, че те са нови, сложни, генетични и това много обогати практиката и даде нови хоризонти и перспективи.

Сред най-честите детски неврологични заболявания е детската церебрална парализа. Тя най-често се проявява при деца, имали неблагополучието по време на бременността, по време на раждането или в първия месец от своето развитие. „Това са едни остатъчни, непрогресиращи заболявания, за съжаление. Обаче, понякога тежки и комбинирани с други дефицити неврологични, те искат доживотно лечение. Това са едни хронични, страдащи деца, с които ние свикваме и те живеят с тях“, обясни проф. д-р Литвиненко.

„Другата голяма група са невромускулните заболявания. За съжаление, там имаме прогресия и в крайна сметка това е и групата, в която се появяват на хоризонта възможности за терапия, за генна терапия, нещо, за което ние мечтаем от години, защото знаем за някои от тях от повече от 20-30 години, генният дефект, и едва сега науката стига до възможно лечение“, каза още детският невролог. Той отбеляза и голямата група на епилепсиите, защото в детска възраст те са около три пъти по-чести, отколкото при възрастните. „Това са трите големи групи, другите са по-редки и с не така масови заболявания“, заключи проф. д-р Литвиненко.

Цялото интервю може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mt3A

Гост 16.04.2023 01:08:39

Пожелавам ти да попаднеш в сърдечна реанимация и там ще видиш сестрите знаят ли или не!

Гост 11.04.2023 16:55:30

Може и магистри да са, но освен да правят инжекции нямат елементарна представа от медицина. На светлинни години са от сестрите в Западна Европа.

Гост 10.04.2023 20:16:17

2500 лева трябва да взима чисто една медицинска сестра днес, всички те са бакалаври. Ако обществото сега не им ги осигурява, утре ще страда, ама много ще страдат.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...