Сряда, 25 Ноември 2020
19
окт
 

Проф. Людмил Пейчев: Контролът над хомеопатията у нас е сериозен, но не може да хване нелегалното производство

Четвъртък, 19 Октомври 2017 | 16:19:20


Клиничната хомеопатия не е опасна за човешкото здраве. В това бяха категорични от Българската медицинска хомеопатична организация и Европейската школа по клинична хомеопатия. Според лекарите-хомеопати в момента се разгаря очерняща кампания срещу клинич

Клиничната хомеопатия не е опасна за човешкото здраве. В това бяха категорични от Българската медицинска хомеопатична организация и Европейската школа по клинична хомеопатия. Според лекарите-хомеопати в момента се разгаря очерняща кампания срещу клиничната хомеопатия, защото идва сезонът на грипните заболявания, информира БНР.

Преди дни от Научния консултативен съвет на европейските академии излизат със становище, че хомеопатичният метод на лечение е в най-добрия случай плацебо, а в най-лошия – опасна за здравето шарлатания. Според организацията хомеопатията е опасна, защото подтиква пациента да забави консултацията с лекар, а поради занижен контрол качеството на хомеопатичните продукти е лошо.

Клиничната хомеопатия съчетава конвенционалното лечение и лекарствата се изписват от лекар, заяви в защита председателят на Българската медицинска хомеопатична организация д-р Петко Загорчев. „Винаги, когато настъпи есента, когато започва периодът на острите вирусни инфекции, на грипните епидемии, тогава, когато се очаква бум на закупуването на медикаменти от типа на антипиретици, аналгетици, антибиотици, за съжаление, започва някак си „случайно“ и атака срещу всички методи, които биха ограничили закупуването и употребата на тези медикаменти. Това е процес, който е насочен срещу здравето на хората и срещу избора на адекватен подход за тяхното лечение“, заяви д-р Загорчев.

Според декана на Фармацевтичния факултет на МУ – Пловдив проф. Людмил Пейчев проблемът идва от някои държави, в които хомеопатичните продукти се изписват и приготвят от хора без медицинско образование. „Европейското законодателство разрешава хомеопатичните продукти да се продават във всички европейски страни съобразно националното законодателство. Контролът в България е изключително голям“, посочи той, като обаче отбеляза, че контрол не може да се осъществи върху производството под масата и в избата на хомеопатични „компоти“ от немедицински лица. „Аз също съм лекар, макар че съм декан на Фармацевтичния факултет в Пловдив, и практикувам също хомеопатия повече от 20 години. Няма как законодателството в България да тръгне и да излови всички подобни шарлатани, които хвърлят лоша слава на хомеопатията“, коментира проф. Пейчев.

Голямо френско проучване сред три групи заболявания – ставни, дихателни и депресия, сочи, че съчетаването на клиничната хомеопатия и конвенционалната медицина е по-ефективно за пациентите и по-евтино. Д-р Райна Томова, управител на Европейската школа по клинична хомеопатия, заяви: „Пациентите с остри хронични мускулно-скелетни болки от хомеопатичната група използват 46% по-малко нестероидни противовъзпалителни средства и 67% по-малко аналгетици. Пациентите с инфекции на горни дихателни пътища от хомеопатичната група използват 57% по-малко антибиотици и 46% по-малко антипиретици и противовъзпалителни средства. И пациентите със смущения на съня, тревожност и депресия от хомеопатичната група – три пъти по-малко психотропни медикаменти. Какви са най-често срещаните странични ефекти на онези медикаменти, които в цитираните проценти са били спестени на пациентите? При нестероидните противовъзпалителни средства – токсичност, дразнещ ефект върху стомашно-чревната лигавица, потенциален риск от сърдечносъдови тромботични инциденти и т.н. Това е заключението на проучването, към което аз напълно се присъединявам: Клиничната еволюция на пациентите е идентична, няма загуба на възможности за пациентите, които са избрали хомеопатичния метод на лечение, но има спестени много странични ефекти“, посочи д-р Томова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
znGQ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
COVID погуби още двама български лекари
25.11.2020 12:24:43

COVID погуби още двама български лекари

Почина д-р Ботьо Ботев, управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла, съобщи регионалният сайт briag.b ...

Проф. Мутафчийски: Би било постижение, ако мерките доведат до спад на заболеваемостта с 30-50%
25.11.2020 11:59:39 Ирина Пекарева

Проф. Мутафчийски: Би било постижение, ако мерките доведат до спад на заболеваемостта с 30-50%

Ако заболеваемостта и смъртността от COVID-19 намалеят с 30% до 50% вследствие на въвеждането на ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...