!
Събота, 27 Юли 2024
13
май
1
 

Проф. Мазнев: Все повече болници стават партньори на НСА в подготовката на медицински сестри

Предвиждаме увеличаване на приема и въвеждане на магистърски програми по специалността, казва още той

Понеделник, 13 Май 2024 | 17:18:56 Невена Попова
1

Проф. Иван Мазнев е главен секретар на Националната спортна академия "Васил Левски" (НСА). Той е кардиолог и преподавател в Катедра "Спортна медицина" към Факултет "Обществено здраве, здравни грижи и туризъм" на висшето училище. Днe

Проф. Иван Мазнев е главен секретар на Националната спортна академия "Васил Левски" (НСА). Той е кардиолог и преподавател в Катедра "Спортна медицина" към Факултет "Обществено здраве, здравни грижи и туризъм" на висшето училище. Днeс разговаряме с проф. Мазнев за първите стъпки по въвеждането на специалността "Медицинска сестра" в НСА, за перспективите в развитието й в контекста на сериозната криза за подготвени кадри в тази област не само у нас, но и в ЕС.           

Проф. Мазнев, изтича първата учебна година за първия випуск медицински сестри, които приема НСА. Оправдаха ли се очакванията Ви по отношение на интереса към специалността?

Идеята ни за разкриване на специалност „Медицинска сестра“ не е нова, тя е от близо 10 години. Мотивите за това решение са много. Разбира се, основният мотив е драматичният недостиг на медицински сестри в системата на здравеопазването в България и в Европейския съюз.

След успешна подготовка и одобрение на проекта за разкриване на специалност „Медицинска сестра“ от Националната агенция ца оценка и акредитация (НАОА), през учебната 2023 – 2024 г. стартирахме приема на студенти. Интересът беше голям и успешно запълнихме местата за обучение, които се финансират от държавата. Приехме и няколко студенти в платена форма на обучение.

Много пъти сте казвали, че НСА има традиции в преподаването на медицинските специалности, а постигнатото ниво в кинезитерапията и рехабилитация може да послужи като добра основа за пълноценна подготовка и на бъдещите медицински сестри. Потвърди ли се това реално?

Друг съществен мотив за разкриване на специалността е, че ние разполагаме с преподаватели по голяма част от учебните дисциплини, които са включени в обучението на медицинските сестри. Причината за това е провеждането на обучение по една друга регулирана здравна професия – кинезитерапия (физиотерапия), където ние сме лидер с над 80-годишен опит. В този връзка от години имаме договори с над 25 лечебни заведения, в които провеждаме обучението. Разбира се, от значение е и факта, че разполагаме с много добра материална база. Тя дава възможност не само за успешно обучение, но осигурява на студентите и отлични социално-битови условия.

Как бе създадена програмата за обучение в специалността „Медицинска сестра“? Какви специалисти участваха в съставянето й, как бе решен въпросът с практическата подготовка?

Програмата за обучение на медицинските сестри е пряко свързана с Наредбата за единни държавни изисквания на Министерство на здравеопазването. Разбира се, основният фактор за провеждане на успешно обучение са преподавателите. В тази връзка привлякохме водещи специалисти в тази област благодарение на тясното ни сътрудничество с Медицински университет – София. Освен преподавателите, от съществено значение за провеждане на обучението по тази здравна професия са клиничните бази, в които се осъществява практическото обучение.

Постарахме се да сключим договори с водещи лечебни заведения като УМБАЛ „Токуда“, УМБАЛ „Лозенец“, Медицински институт на МВР, МБАЛ „Вита“ и др. Още от първата година ръководството на УМБАЛ „Токуда“ осигури няколко стипендии и покри таксата за обучение на първите десет студенти, класирали се с най-висок бал. От предстоящата година и МБАЛ „Вита“ ще се включи в тази инициатива.

Коя беше най-голямата трудност, с която се сблъскахте по отношение на организацията на учебния процес?

Не мисля, че сме имали някакви съществени затруднения. След като разполагаш с преподаватели и адекватни условия за обучение, останалото е лесно. Добрата подготовка и активната кандидатстудентска кампания дадоха отличен резултат.

В какви насоки ще се развива обучението на медицински сестри в НСА?

През предстоящата учебна година план-приемът на студенти, обучението на които се финансира от държавата, ще бъде също 50 места. Това е свързано с определения капацитет от НАОА. Имайки предвид големия интерес към специалността, през учебната 2025 – 2026 г. планираме посочените места да бъдат увеличени на 80. Имаме намерение за разкриване и на магистърски програми в тази област.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8nVw

Поля 14.05.2024 03:44:30

Нестигали мед.сестрите, ми що не им плащате.От нашите данъци има пари за непрекъснато увеличение на заплати на учителите, а пари за заплати на мед.сестри няма.Добре помним мед.сестрата на прозореца.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...