!
Петък, 26 Април 2024
06
окт
5
 

Проф. Мая Аргирова: Лошото и неуважително отношение към пациента трябва да изчезне

Сряда, 06 Октомври 2021 | 17:02:47 Надежда Ненова
5

Промените в Устава на БЛС и Етичния кодекс, които да доведат до реални, а не само морални наказания, ще променят отношението към лекарското съсловие. Това заяви категорично новият председател на Етичната комисия на БЛС проф. Мая Аргирова в интервю за Z

Промените в Устава на БЛС и Етичния кодекс, които да доведат до реални, а не само морални наказания, ще променят отношението към лекарското съсловие. Това заяви категорично новият председател на Етичната комисия на БЛС проф. Мая Аргирова в интервю за Zdrave.net.

„Негативните отношения не са само в нашите среди. Те са характерни за обществото като цяло. Много падна нивото на чисто човешките отношения. В градския транспорт и на всяко обществено място, където има някакво напрежение, може да се чуят изрази, които са недопустими изобщо между хората. Когато това се случва между колеги, е още по-грозно, а да не говорим за отношението към пациенти. Аз съм много чувствителна към лошото отношение към болни хора. Не може човек, който страда, да трябва да понася и нечия изнервеност. Липсва уважителният тон, обръщението „Вие“. Пациентът е човек, който в повечето случаи си има професия, има изградени позиции в обществото и в един момент попада буквално в една враждебна среда, където всяка една дума го наранява. И да го нагрубяваш, защото той нещо не е разбрал или искаш да си свършиш по-бързо работата, е ужасно, да не го наричаш по име, да не му говориш уважително. Това се вижда всекидневно навсякъде. Този тип отношения трябва да изчезне. Нека да видим какво се случва и помежду ни в медиите, където непрекъснато се говори от лекари срещу лекари с непроверени факти. Непроверена информация масово се изнася, а медиите дават терен на подобни неща. За да се спре, някой трябва да каже истината, която е неопровержима“, категорична беше тя.

„Виждате, че в морално-етичен аспект хората не се притесняват от порицание, пък било то и публично. Когато има реални наказания, а не само морални, тогава вече ще може тези практики да бъдат спрени“, допълни още проф. Аргирова.

Цялото интервю с нея можете да прочете утре.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jnt3

Лекар 11.10.2021 00:09:30

Каквото повикало такова се обадило. Лекарите в България винаги са имали снизходително и патронизиращо отношение към пациентите, което се изразява в обръщане на ти и отношение като към малки деца.

Гост 07.10.2021 00:39:03

Тази лелка с този маникюр, червила и дрънкулки не е виждала и преглеждала пациент от години. По-скоро е като съдържателка на публичен дом. Пак са избрали някякви фигуранти да се пудрят по върховете на гнусната организация със затихващи функции кой знае защо наричаща се БЛС. Няма нищо нормално в тази пародийна организация нямаща нищо общо с това в което членува белия лекр в белите държави

Гост 06.10.2021 19:34:46

Другарке, а кой ще защити обруганите ти колеги? Всеки втори влиза в кабинета и се зъби. Ама ти нормален кабинет не си виждала. Махайте я тази антилекарска организация.

Гост 06.10.2021 19:19:08

Какво ви е моралното-етичното отношение на вас слугите на управляващите от УС на БЛС КЪМ РЕДОВИЯ БЪ:ЛГАРСКИ ЛЕКАР ?! . Какво е моралното да преговаряте по НРД с клаузи ограбващи СИСТЕМНО С ДЕСЕТИЛЕТИЯ труда на лекаря в България. Какво е реномето на тази скапана организация сред нейните принудително плащащи членски внос членове а ? НУЛА, нали лицемерни чички и лелки ?!? Българският лекар е претоварен с ненормиран и неограничен труд, без остойностено заплащане с десетилетия, работи за жълти стотинки ,с камара безплатни дейности , натоварен с несвойствени задачи на комунален работник , непрекъснато обругаван от политическата класа , държавните бюрократични кочинки НЗКО,МЗ,НЦОЗА,РЗИ и т.н и нападан и без капка уважение от пролетарската измет. Какво ли отношение очаквате от вашите подритнати роби а ? Каквото повикало такова се обадило и На зла круша-зъл прът са поговорките . И не може да се надявате на нищо друго и никакви други хора .Защото такива няма да има. След 5-6 години чао на комунистическата ви здравна система и лицемерните леки и чички. Младите лекари вече ви биха шута.

Гост 06.10.2021 17:23:28

А кой ще защити лекарите от агресията и отвратителното отношение на пациентите особено т. нар бг мами? БЛС реагира на всякакви клевети и долнопробни лъжи на пациенти, но традиционно неглежира лекарите. Тази колежка на Марс ли работи или тръпне да се докарва.


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...