Понеделник, 18 Октомври 2021
07
окт
6
 

Проф. Мая Аргирова: Реалните наказания на провинили се лекари ще върнат доверието в съсловието

Нашата комисия трябва не само да наказва, но и да дава подкрепа, когато колегите ни са обвинени несправедливо, посочи обаче тя

Четвъртък, 07 Октомври 2021 | 17:09:58 Надежда Ненова
6

Проф. д-р Мая Аргирова беше избрана за председател на Етичната комисия на БЛС на 72-ия редовен отчетно-изборен събор. Тя е началник на Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“ и републикански консултант по термична

Проф. д-р Мая Аргирова беше избрана за председател на Етичната комисия на БЛС на 72-ия редовен отчетно-изборен събор. Тя е началник на Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“ и републикански консултант по термична травма. Има специалност по обща хирургия и пластична хирургия. Професионалните й интереси са в областта на изгарянията, пластичната, реконструктивна и естетична хирургия. Има дисертационен труд на тема „Съвременни тенденции в комплексното хирургично лечение на изгарянията в детската възраст”. Член е на световни, европейски и български асоциации по изгаряния и пластична хирургия. Има над 70 публикации в български и чужди научни списания.

С проф. Аргирова разговаряме за промените, които трябва да се случат в Етичната комисия, за да може да се възстанови загубеният авторитет на лекарската професия.

Проф. Аргирова, новият състав на Етичната комисия на БЛС се събира за първи тази седмица и на тази среща ще бъдат обсъдени промени в устава и Етичния кодекс на БЛС. Кои са най-важните от тях?

При досегашния устав Етичната комисия не може да санкционира лекари, не може да отнема права, може само да изрази мнение, т.е. нейните заключения са в пожелателен смисъл. Лично на мен не ми се иска да е така. Промените в тази насока обаче започнаха още поне преди две години. Има колеги, които работят по тях, и ние няма да започнем от нулата. Ще създадем работни групи, ще разгледаме и работата на етичните комисии на лекарските колегии в чужбина, защото там те имат много големи права. Освен това промените ще бъдат обсъждани и в Управителния съвет на БЛС, а не само в Етичната комисия, т.е. ще има по-голяма база на одобрение или неодобрение на предложенията, по-голям кръг от хора ще дават становища и когато сме готови с окончателния вариант, ще го предложим на Управителния съвет. Там ще бъде обсъден и в окончателния вариант ще се гласува на извънреден събор или ще изчакаме редовен, за да се гласуват.

Предвиждате възможност още една година да работите по сегашния устав?

Минимум шест месеца. Това е минималният срок, защото нещата не са толкова лесни. Трябва да бъдат изчистени максимално.

Какви според Вас трябва да бъдат наказанията на лекари, които уронват публично престижа на други лекари?

На първо място не трябва да се затварят такива ситуации само в лекарските среди или само в лечебното заведение на човека, чието поведение се порицава, а да има по-голяма публичност, защото това не е малко. Смятам обаче, че в тези случаи, а и при повечето нарушения на Етичния кодекс, трябва да има и наказание. При много тежки нарушения, като издаването на фалшиви сертификати, трябва да може да се отнемат лекарски права. Това за мен в много голяма степен е престъпление, особено когато е извършено от лекар. Фалшив сертификат за здравословно състояние или пък, както е в случая, ваксинационен сертификат, който може да рефлектира върху цялостната епидемична обстановка, е недопустимо.

Как трябва да стои въпросът с лекарите, издаващи фалшиви ТЕЛК-решения?

Не знам какво предвижда Наказателният кодекс и какво се предвижда като наказание за тях, но за мен това е почти същото престъпление като издаването на фалшив ваксинационен сертификат.

Има един казус, по който досега не е правено разследване, тъй като потърпевшите пациенти не смеят или не знаят къде да се оплачат. Става въпрос за председатели на ТЕЛК, които искат от доказано болни пациенти – хора със стентове или байпас, пари, за да им издадат нужното решение. В противен случай решението, което се издавау е за под 50% нетрудоспособност, което само вреди на хората.

Това вреди първо на професията, второ – това е пациент, нуждаещ се и да го изнудваш за пари за мен е недопустимо. Това е срам за професията. Чувала съм за подобни неща, дано да са изолирани случаи, но наказанието за такова нещо трябва да бъде много строго.

Толкова строго ли трябва да е наказанието и към медици, които отказват да приемат, че медицината се развива и разглеждат всяка нова ситуация през призмата на личния си опит, както постъпва доц. Мангъров, например?

Не бих казала, че при него нещата стоят точно така. Не мисля, че той е некомпетентен. Той просто иска да бъде наопаки. Така получава и популярност, която му харесва и е разглезен от общественото внимание. Той участва в протести, участва в политически събития, има и симпатии към определена политическа формация, където това се използва. Смята вероятно, че по този начин е по-атрактивен и по-търсен. Той обаче е на една сериозна позиция – завеждащ отделение в Инфекциозна болница, и нищо от това, което прави, не е от незнание.

Смятате ли, че реалните наказания срещу провинили се лекари ще доведат до ново утвърждаване на авторитета на лекарската професия и съответно до възстановяването на доверието лекар – пациент?

Абсолютно съм убедена в това. Негативните отношения не са само в нашите среди. Те са характерни за обществото като цяло. Много падна нивото на чисто човешките отношения. В градския транспорт и на всяко обществено място, където има някакво напрежение, може да се чуят изрази, които са недопустими изобщо между хората. Когато това се случва между колеги, е още по-грозно, а да не говорим за отношението към пациенти. Аз съм много чувствителна към лошото отношение към болни хора. Не може човек, който страда, да трябва да понасят и нечия изнервеност. Липсва уважителният тон, обръщението „Вие“. Пациентът е човек, който в повечето случаи си има професия, има изградени позиции в обществото и в един момент попада буквално в една враждебна среда, където всяка една дума го наранява. И да го нагрубяваш, защото той нещо не е разбрал или искаш да си свършиш по-бързо работата, е ужасно, да не го наричаш по име, да не му говориш уважително. Това се вижда всекидневно навсякъде. Този тип отношения трябва да изчезнат. Нека да видим какво се случва и помежду ни в медиите, където непрекъснато се говори от лекари срещу лекари с непроверени факти. Непроверена информация масово се изнася, а медиите дават терен на подобни неща. За да се спре, някой трябва да каже истината, която е неопровержима.

През годините имаше много обвинения срещу лекари за лекарски грешки, извършване на ненужни процедури и операции и най-страшното – за убийства на пациенти. Често обаче обвинения са неоснователни. В тези случаи как трябва да се постъпва?

По отношение извършването на ненужни дейности е равносилно, дори още по-лошо, защото пряко застрашава здравето на хората, на издаването на фалшиви ваксинационни сертификати. За такива неща категорично трябва да се отнемат лекарски права, особено когато е с цел облагодетелстване. Не мога да се съглася, че за извършена каквато и да било ненужна инвазивна или неинвазивна процедура, трябва да има само порицание. Тук наказанията трябва да бъдат строги. До такава степен, че да може да превантира такива действия. Т.е. лекарят дори да не може да си го помисли да го извърши. Виждате, че в морално-етичен аспект хората не се притесняват от порицание, пък било то и публично. Когато има реални наказания, а не само морални, тогава вече ще може тези практики да бъдат спрени.

Макар и отпреди 10 години, случаят с лекарите от Горна Оряховица е емблематичен за набеждаване. Доказа се, че те нямат вина, но им остана етикетът „убийци в бели престилки“.

Нямаше последствия за човека, който го произнесе. Дори начинът, по който оправдаха лекарите, се прокрадна в медиите между другото. Това няма как да не доведе до истински стрес на тези колеги и ще им даде отпечатък за цял живот. Това е жестоко, а на този човек нищо не му се случи. Когато имат нужда от защита, лекарите трябва да могат да разчитат на колегите си. Нашата комисия не трябва само да наказва, но и да дава подкрепа, когато колегите ни са обвинени несправедливо.

Как би могло да се противодейства на това?

Не може непроверени факти да се изнасят в медиите и да се дават определения. Информацията трябва да я има, но не бива да има квалификации и по презумпция да се насажда вина. Докато не се изяснят обстоятелствата, не може да се дава трибуна на всички роднини на потърпевш. Разбира се, нашето отношение трябва да е непримиримо към лекарска вина или грешка, или неглижиране на пациент, но не може непроверени факти да се публикуват.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R@E*

Гост 09.10.2021 00:00:30

Боже каква фалшива усмивка има тази. Каква Етика бе другарки и другари оставили лекаря с унизително ниско заплащане. Само един пример : глобите на НЗОК с десетилетия са непропорционални на нарушението. Ако ви плащат един диспансерен преглед на цена смешните 12 лева и не сте направили по някаква причина някаква дейност например ЕК (заради това ,че 20 души са се накачурили на вратата да се преглеждат) ,то глобата е към 50-70 лв , а не просто отпадане на заплащането на този преглед .Става ли ясно на не информиранните за какво иде реч. Доколкото ми е известно само Мафията взима в В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОБРАТНО това ,което е дала като кредит или заплащане . Познайте кой е договорил това за своите членове -да скапаняците от УС на БЛС преговарящи всяка година за нов НРД. И тези имат и комисия по ЕТИКА а? Без никаква етичност към колегите си. Познайте кой излъга преди 2 години ,че няма да има лимити за профилактичните изследвания (поне за тях) ,така ,че ОПЛ да могат да провеждат профилактични прегледи без да са ограничени и ощетяавани . И как това не се случи. Познайте кой излъга своите членове - да, скапанняците от УС на БЛС слуги на НЗОК ,които ЕТИЧНО вкарват своите членове в унизителни условия на системно ограбване на труда на лекаря. И тези имали ЕТИЧНА комисия. АНАТЕМА продажнни влечуги !

БЛС-Въоръжено Крило 08.10.2021 15:08:46

УС на БЛС е доиказано продажна организация даваша рамо на политическите боклуци. Доказателство за това са унизителните рамкови договори, неостойнистения и не въведен ,некалкулиран и неизплащан труд на лекаря вече 21 години. Какво по добро доказателство за тази теза от резултатите на една организация превзета от вътре от мижитурки верни на управляващата партия ,която и да е . За да е евтино на пролетариата , а лекаря все по-трудно да си упражнява професията и да продължава да работи за смешно възнаграждение, а куп други второстепенни професии като на маникюристки ,гумаджии, фризьорки и плочкаджии да 'бият' доктора с 20 пъти по-високи доходи. Ето ви резултата на опаразитеното туловище наречено УС на БЛС. И някой иска да внуши, че някаква си комисия в този гнил гангренен УС на БЛС ще има някакви принципи и може да им се вярва.

ПОЗИЦИЯ 08.10.2021 21:20:37

И на манипулирания събор на гнусния БЛС пак бяха избрани, с абсолютно мнозинство, опротивелите на съсловието мижитурки Манджаров и отвратителния Дрън-Дрънзалов!!!! Против всякакви права на човека е задължителното членство в БЛС и напълно незаконно е удържането на членския внос за БЛС и синдикатите направо по ведомост за заплатата от здравното заведение!

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 08.10.2021 09:21:27

"Макар и отпреди 10 години, случаят с лекарите от Горна Оряховица е емблематичен за набеждаване. Доказа се, че те нямат вина, но им остана етикетът „убийци в бели престилки“. Нямаше последствия за човека, който го произнесе." Напротив, мисля, че имаше последствия! Човекът успя да си купи просторен апартамент в сграда, където квадратният метър върви 2600 евра. После напусна хранителната копаня ГЕРП (СИК) и стана виден консерЪваторЪ. Забележителна еволюция за тръгнал от караулката на ДС...

Радой Ралин 08.10.2021 06:10:28

"За срам на Европа, на всичките нас, когато докопа в ръцете си власт, по-страшен от спина, по-жилав от рака сега за сега остава простака!"

Народна мъдрост 08.10.2021 06:39:28

"И най-умният може да е прост!" Ако тази се докопа до власта, за която мечтае, ще докаже верноста на мъдроста! В Булгаристан ще става все по-отвратително за медиците!!! Те окончаателно ще се разбягат по чужбина, където няма да бъдат обругавани и бити и няма да работят за жълти стотинки!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...