!
Вторник, 23 Юли 2024
11
апр
 

Проф. Миланова: Увеличават се случаите на шизофрения вследствие на психоактивни вещества

Вторник, 11 Април 2023 | 16:30:56


За миналата година 30% от пациентите, хоспитализирани в психиатричната клиника на Александровска болница са с шизофрения. Една част са принудително настанени на лечение, а други са останали доброволно. 60% от тях са мъже. Мъжете боледуват по-тежко от ш

За миналата година 30% от пациентите, хоспитализирани в психиатричната клиника на Александровска болница са с шизофрения. Една част са принудително настанени на лечение, а други са останали доброволно. 60% от тях са мъже. Мъжете боледуват по-тежко от шизофрения от жените. Това каза началникът на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска" проф. Вихра Миланова в подкаста на БНР „В центъра на системата“. Обичайно болестта засяга 1% от населението в света.

По думите й прави впечатление, че има ръст на постъпващите пациенти, използващи психоактивни вещества, които развиват психични разстройства, наподобяващи шизофренната психоза. „След известен период от време могат да бъдат неразграничими. Лекуваме ги като шизофреници. Това са предимно млади хора, употребяващи различни наркотични вещества“, каза проф. Миланова.

Тя коментира, че шизофренията е хронично, тежко психично заболяване. То засяга хората в млада и юношеска възраст и се отразява не само на пациентите и близките им, но и на цялото общество. „Причините за заболяването не са известни. Сред рисковите фактори са основно генетичните, които се отключват от стрес, тежки загуби, преживяна черепно-мозъчна травма“, каза проф. Миланова.

„Заболяването е полифакторно. В същото време мога да отбележа, че вече има много нови възможности за лечение последните 20 години. В последните години има много нови медикаменти, синтезирани специално за това заболяване. Тези лекарства са ефикасни, могат да се взимат през устата, но дори имат и инжекционна форма, която може да се поставя на три, на шест месеца и дори на година. Това дава възможност на хората да живеят свободно дълго време в обществото, ако ги приемат редовно. Те са изцяло покрити от НЗОК за здравноосигурените. Те са безплатни и за хората с ТЕЛК. Друг въпрос е, че част от тях не са получили група инвалидност“, каза още проф. Миланова.

Тя беше категорична, че нараства броят на хората, нуждаещи се от психиатрична помощ.

В Дневния стационар в Клиника по психиатрия УМБАЛ “Александровска” се проследяват пациенти над 18 години, чието състояние не може да се овладее в амбулаторни условия, и които имат нужда от ежедневни консултации и лечение.

„Идеята ми да се насоча към психиатрията я имах още с постъпването си, така че я усещам като свое призвание“, сподели д-р Петра Маринова, началник на Дневния стационар в Клиника по психиатрия УМБАЛ “Александровска”. По думите й това е сфера, която търпи развитие и има бъдеще, като пациентите у нас се лекуват с всички нови медикаменти и терапии.

„Немедикаментозните методи за терапия са по-голямото предизвикателство за нас и за нашите пациенти. У нас няма система за социална подкрепа, каквато има в другите европейски държави. Това е особено важно за тежките случаи като шизофренията. Семействата на тези пациенти са напълно изчерпани откъм ресурси. Те имат нужда от сериозна социална подкрепа, социални работници и звена, които да им помагат след изписване на болния, за да продължават те да вярват, че има смисъл, за да не се върнат отново в психиатричното отделение. Част от симптомите на шизофренията са, че пациентът не винаги осъзнава необходимостта от лечението и ние като общност трябва да разпознаваме болестта и да помагаме на тези хора да се борят, категорична е д-р Маринова.

„Целта да е да се фокусираме върху това какво може да ни помогне по-рано да разпознаем, навреме да лекуваме или да се вземат мерки, когато факторите са рискови и могат да бъдат преодолени. Голяма част от факторите, които довеждат човека до проблеми, могат да бъдат модифицирани. В този смисъл е много важна осъзнатостта. Важно е да намерим време и да приоритизираме какво ни натоварва, какво ни тревожи, да не забравяме какво ни помага и чрез правилните избори ни дава възможност да се погрижим за психичното си здраве навреме“, изтъкна д-р Маринова.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8S24


Всичко за коронавируса
Още новини
Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...

Депутати предлагат е-система за медици в риск и паник бутони
23.07.2024 13:17:30

Депутати предлагат е-система за медици в риск и паник бутони

Създаване на специализирана електронна система, чрез която да може да бъде съобщавано за възникна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...