!
Събота, 27 Юли 2024
30
март
1
 

Проф. Михайлов: Допълнителното финансиране на медиците на първа линия ще продължи до края на юни

С актуализацията на бюджета ще се случат много промени в здравеопазването, каза той

Сряда, 30 Март 2022 | 10:15:10
1

Финансирането на медиците на първа линия ще продължи най-малко още три месеца, то няма да спре от 1 април, а ще продължи до края на юни. Този въпрос е решен. Това заяви в студиото пред БНТ народният представител от БСП проф. Георги Михайлов, заместник-

Финансирането на медиците на първа линия ще продължи най-малко още три месеца, то няма да спре от 1 април, а ще продължи до края на юни. Този въпрос е решен. Това заяви в студиото пред БНТ народният представител от БСП проф. Георги Михайлов, заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Той поясни, че в управляващата коалиция се обмислят сериозни промени във финансирането на системата като цяло и те ще бъдат представени при актуализацията на бюджета.

Проф. Михайлов се върна назад във времето и поясни, че коалицията е поела управлението в изключително тежка за света и страната ни ситуация – безпрецедентна външна и вътрешна криза, с едно явление, което е затормозило по много сериозен начин целия свят. Още тогава по думите му е станало ясно, че ще се наложи актуализация на бюджета и тя ще стане факт, но по начин, който да направи системата по-ефективна.

С тази актуализация ще се случат много неща в областта на здравеопазването, свързани с реформата в този сектор, ще се търси, най-общо казано промяна в съотношението болнична/доболнична помощ. На тези проблеми ни е било обръщано внимание и от страна на международни институции като Световната банка например, припомни проф. Михайлов.

„Имаме тежък дисбаланс - имаме най-много болнични легла на глава от населението в Европа. Това не е ефективно здравеопазване и трябва да се промени, защото основната част от заболяванията на хората могат да се лекуват от доболничната помощ. В това отношение ще се направят много сериозни усилия. Но това няма да стане за два месеца, защото доболничната помощ не е подготвена нито като кадри, нито като апаратура”, подчерта той.

Проф. Михайлов бе категоричен, че болници няма да се закриват, ще се търси преструктуриране на лечебни заведения с оглед максимална ефективност. Също така се работи усилено с „Информационно обслужване“ за по-бързото въвеждане на електронното здравеопазване, част от което е и електронното досие на пациента.

По думите му идеята на промените е да са разчита максимално на електронното триажиране, така че българските граждани да бъдат веднага насочени към специалист, без да чакат и да се разкарват излишно.

Проф. Михайлов засегна и темата за епидемичната обстановка и противоепидемичните мерки. Според него не преминаваме от една крайност в друга с отмяната на противоепидемичните мерки от 1 април. „Крайностите бяха в началото, когато бяха взети помпозни мерки без да се познават законите на епидемиологията и без сериозна епидемична ситуация в България. Тогава нещата се пресилиха и българинът, който е реалист и в тази връзка и скептик, погледна на управлението на тази криза с голяма доза негативизъм, което се отрази върху всичко след това“, коментира депутатът.

Той подчерта, че въпросът за носенето на маски трябва да се реши от здравния министър, както и от главният държавен здравен инспектор.

„Тук излезе една ненужна дискусия от последните дни - Законът за здравето не дефинира носенето и не на маска. Ако той с това се занимава, това не е законотворчество. Това се дефинира в заповеди на министъра, които ще бъдат издадени през следващите дни”, каза проф. Михайлов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Hy9k

Тъпо племе сме 31.03.2022 17:48:40

"Електронното триажиране" ще спаси системата...може би?!?! Практиката показва, недвусмислено, че при всеки специалист ще получиш "диагноза и лечение" , дори когато си влязъл по грешка или след горното триажиране както и след Бг мама... ...Прошка няма!?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...