!
Събота, 27 Юли 2024
14
май
7
 

Проф. Михайлов: Изкуственият интелект би помогнал за персонализиране на терапията на пациентите

Вторник, 14 Май 2024 | 16:45:32
7

Има теми, с които медицината трудно може да се справи – анализът на данните, фармаиндустрията, персонализираната медицина, оценката на здравното застраховане, създаване на интелигентни асистенти на хронично болни хора. Това каза онкологът проф. Г

Има теми, с които медицината трудно може да се справи – анализът на данните, фармаиндустрията, персонализираната медицина, оценката на здравното застраховане, създаване на интелигентни асистенти на хронично болни хора. Това каза онкологът проф. Георги Михайлов по време на четвъртото издание на „Здравен барометър“, цитиран от БТА. Инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България  се осъществява от Центъра за правни инициативи с ръководител проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ „Климент Охридски“. Дискусията днес беше посветена на здравеопазване, интелигентни системи и изкуствен интелект.

По думите на проф. Михайлов данните в областта на здравеопазването се увеличават тройно за много кратък период, а те трябва да бъдат анализирани и поднасяни под контрола на медицинската общност. Няма достатъчно обучени кадри в областта на изкуствения интелект и няма методи за оценка докъде може да достигне, която и да е технология, каза още той. В областта на фармацевтичната индустрия ще се предвидят много средства за изкуствен интелект, за да се редуцират огромните суми, които сега се предоставят.

„Нашият социум вече не може да отговори на изискванията на революцията в медицината. Изкуственият интелект би помогнал за персонализиране на терапевтичния подход в лечението на пациентите. В оценката на здравното застраховане изкуственият интелект също има място, тъй като това застраховане е важен, но изключително рисков бизнес“, допълни проф. Михайлов.

Акад. Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, директорите на Военномедицинската академия и на болница „Пирогов“ ген. Венцислав Мутафчийски и д-р Валентин Димитров, деканът на Медицинския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Любомир Спасов, д-р Георги Пранджев от Медицинския университет в Плевен споделиха професионалния си опит от роботизираната хирургия. Според тях бъдещите хирурзи трябва да имат необходимите умения за ориентиране във виртуална среда, да надграждат уменията си на симулатори, да имат добре развито пространствено мислене и компютърни познания, както и да има контрол върху работата с роботи.

Много се говори, но малко се знае за изкуствения интелект, както и какви биха могли да бъдат последиците, каза проф. Вълчев. По думите му В ЕС се правят опити да бъде положена регулация на проблемите, свързани с изкуствен интелект, като един от най-големите въпроси е какво следва да се разбира под изкуствен интелект. Изкуственият интелект е множител – може да се защитиш с него или можеш да извършиш престъпление, каза още проф. Вълчев. Според него е илюзия, че в рамките на ЕС може да се реши този въпрос и са необходими общи усилия на човечеството.

Според председателя на Българската асоциация на софтуерните компании в здравеопазването, в образованието и в програмирането има колосална добавена стойност заради изкуствения интелект.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KRhD

Гост 15.05.2024 09:50:08

Този академик - h index - 5 и жалките 81 цитирания.

Гост 15.05.2024 09:33:42

Кий е този проф. Михайлов? За академика съм съгласен.

Гост 15.05.2024 16:34:34

Психопат, крадец. Бивш директор на СБАЛХЗ, оставил болницата с над 20 млн. лв. просрочени задължения за да стане депутат от БСП. С множество прокурорски разследвания, за които два пъти му е свалян имунитета като народен представител. Но както обикновено се случва у нас - вместо да търка наровете в Централния ни се представя за капацитет и участва във всякакви събития без смисъл.

Идеалист 15.05.2024 06:58:35

Все си мислех, че с него може да се намали писмената работа на медиците.

Проф.Вазелин Коцев 15.05.2024 00:09:26

Българско фалшименто, тия академици никой отвъд Драгоман не ги е чувал. Колко му е импакт фактора на този академик? Като го пуснеш в общодостъпната търсачка не излизат никакви стойностни публикации. Сигурно е публикувал във вестника на ГЕРБ??

Червеноликов 14.05.2024 22:35:56

Изкуственият интелект никога няма да замени хора като проф. Михайлов. Нито може да има биполярно разстройство, нито може да краде толкова много.

Въоросителният 14.05.2024 19:46:48

Ако можеше изкуствения ни приятел интелект, да спре и айдуците в здравеопазването, а г-н проф. Михайлов? Щеше да настане такъв живот.....! Ех, мечти......?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...