!
Четвъртък, 18 Юли 2024
18
ян
1
 

Проф. Мурджева: Отличията за МУ Пловдив са резултат от труда и на преподаватели, и на студенти

Сряда, 18 Януари 2023 | 15:41:21
1

Медицински университет – Пловдив спечели две първи места в рейтинговата система и беше отличен с два академични Оскара. В направление „Медицина“ МУ-Пловдив е на челното място за пета поредна година. Университетът е първенец и в пр

Медицински университет – Пловдив спечели две първи места в рейтинговата система и беше отличен с два академични Оскара. В направление „Медицина“ МУ-Пловдив е на челното място за пета поредна година. Университетът е първенец и в професионално направление „Обществено здраве“. 

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева получи от името на висшето училище двата академични Оскара по време на официална церемония в София.

Проф. Мурджева, на какво се дължи този успех?

Медицински университет – Пловдив се откроява на картата на висшето образование с висококвалифицираните си преподаватели, всеотдайните си служители и мотивираните си студенти. Първите места в Рейтинговата система са резултат от труда на всички работещи в Университета преподаватели и служители, както и на студентите, специализантите и докторантите.

Престижът на МУ-Пловдив, заслужено наложил се като елитно държавно висше училище, го прави атрактивна образователна дестинация както за българските, така и за чуждестранните кандидат-студенти. За да следват в него, те трябва да положат приемен изпит, за който е нужна солидна предварителна подготовка. Тези високи изисквания налагат определени стандарти и предполагат прием на мотивирани кандидати от страната и чужбина. А мотивацията е най-важната предпоставка за успеха.

Какви други уникални структури допринасят за този успех?

МУ-Пловдив е със статут на научноизследователски университет и е един от лидерите в научноизследователската дейност. Университетът постоянно надгражда иновативния си профил, като модернизира научната си инфраструктура и стимулира  кариерното развитие и разгръщането на потенциала на изследователския състав. Всичко това е предпоставка за нарасналата научна активност и за успешното реализиране на авангардни изследвания, фокусирани върху трансфера на знания и технологии в практиката.

Научноизследователският институт на МУ-Пловдив (НИМУ) функционира в няколко приоритетни научни направления: молекулна и регенеративна медицина, 3D биологично принтиране, фармацевтични иновации за персонализираната медицина, транслационна невронаука, съвременни технологии в медицинската и денталната практика, здраве и качество на живот в зелена и устойчива околна среда и др. С приоритет са научноприложните изследвания, чиито резултати имат практическа стойност за широката общественост и потенциал за пазарна реализация.

От 2015 г. Университетът влезе във "висшата лига" на медицинските университети – създаде като целева инвестиция най-иновативната си образователна структура: Медицински Симулационен Тренировъчен Център, в който студенти и практикуващи лекари се обучават в близка до реалната клинична и оперативна среда. Центърът е единствената по своя вид обучителна база в Източна Европа и една от шестте в Европа, акредитирана от Американския колеж по хирургия.

От 2019 г. в Университета функционира и триизмерен биопринтер, както и биобанка, в която се съхраняват различни клетки и биологични материали от различни патологии. Изследванията са насочени към молекулните механизми на онкологични, автоимунни, възпалителни и невродегенеративни заболявания. Чрез иновативната технология на 3D биопринтиране се разработват платформи за тестване на лекарства и индивидуализиране на лечението при различни тумори. Със същия метод се създават и тъканни модели за нуждите на регенеративната медицина.

Кои са водещите принципи за работа на учените в МУ-Пловдив?

Водещите принципи за учените от МУ-Пловдив са: екипност, креативност, модерна визия и прецизна работа.Отговарящият на световните стандарти Data Center на Университета помага за осъществяване и разпространение на върховите научни изследвания и на високите резултати от научноизследователска дейност.

Подкрепата от страна на академичното ръководство очевидно дава резултат: изследователите от МУ-Пловдив могат да се похвалят с две поредни награди "Питагор" за млади учени, както и с два патента и два полезни модела. През последните години се наблюдава завръщане на младите хора, придобили образование или докторантури в чужбина, с което се внася различен подход на работа и се върви към формирането на устойчива и притегателна научна общност.

Кое още допринесе два академични Оскара да бъдат присъдени на МУ-Пловдив?

Видимо е от резултатите, че МУ-Пловдив е трайно конкурентоспособен и дава образование, отговарящо на най-добрите стандарти в Европа, предоставя и изгражда модерна база, подбира и развива академичния състав, стимулира участието в научни изследвания и утвърждава модел на култура на качеството и участие на всички – ръководство, преподаватели, студенти, в тясно сътрудничество с партньори от външни организации и обществеността. Залог за успеха е убеждението на ръководството на МУ-Пловдив, че качеството е резултат от ангажираността на всички, постоянно и във всичко.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YU$3

Гост 18.01.2023 18:29:29

Дрън-дрън Мурджева.....


Всичко за коронавируса
Още новини
В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника
18.07.2024 17:54:39

В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника

Акушер-гинеколози от „Майчин дом“ оперираха ...

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
18.07.2024 17:20:22

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия

Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитоте ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...