!
Събота, 27 Юли 2024
30
март
7
 

Проф. Начев: Капитацията не трябва да изчезва, но да е малка част от възнаграждението на ОПЛ

Сряда, 30 Март 2022 | 11:14:57
7

Има нужда от промени във всяка една област – като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение. Това каза пред БНТ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Има нужда от промени във всяка една област – като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение. Това каза пред БНТ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

„Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000. Има недостиг, което означава, че тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването. Капитацията не трябва да изчезва, но трябва да остане като малка част от общото възнаграждение на общопрактикуващите лекари, която да бъде предимно заради това, че те ще правят профилактика, ще следят за имунизационен календар и др. Основното възнаграждение обаче трябва да идва от извършените прегледи“, каза проф. Начев по повод идеите на управляващите за реформа в ПИМП.

По отношение на 24-часовото разположение проф. Начев заяви, че на много места личните лекари са се сдружили неформално да дават на всеки 10 дни по едно дежурство. „Това е добра практика, която може да се регламентира“, допълни той.

Според проф. Начев обаче е нужен фокус върху Спешната помощ, защото без силна Спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването.

„Все още липсват хеликоптери, трябва да има добро оборудване на линейките и подготвени парамедици. При силна Спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква негативно отношение към гражданите и няма да страда никой от пациентите. Трябва да има и осигурено финансиране, разбира се“, каза още проф. Начев.

Като основна необходимост на системата проф. Начев отбеляза реалния контрол, тъй като в момента той по думите му е само административен. „Първо ще се сведат до минимум отчитането на дейности, които не са извършени, както и такива, които са противопоказани за извършване. Този контрол може да бъде извършен само от специалистите“, каза той. 

Според проф. Начев не е вярно, че пандемията е показала недостатъци в системата, а напротив - системата доста добре се е справила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други държави като Франция например, която пращаше пациенти в Германия.

Проф. Начев коментира и отпадането на извънредната епидемичната обстановка у нас от 1 април. „Болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително плащане за COVID-19, което беше добре за персонала. Същевременно обаче се очаква с около 25% покачване на клиничните пътеки, като ще трябва да се осигурят средства за възнаграждение на персонала на болниците от това покачване“, каза той.

Проф. Начев заяви, че освен тези 1000 лв., които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и „Св. Екатерина“, са плащали допълнителни средства.

По думите му изтичането на специализирана работна ръка навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. За това трябва да се вземат мерки, които не са толкова лесни. „Хората не отиват само заради финансовия стимул, те отиват в едни доста добре устроени държави, на места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с ясно съзнание, че на петата година от завършването си ще могат да специализират, на 8-та, че ще оглавят някакво отделение или структура и разбира се по-голямо възнаграждение на труда“, каза още проф. Генчо Начев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@drw

Лекар 31.03.2022 23:59:47

Меринджеят отворко пак се е изходил. Няма ли кой да го уволни най-накрая този пенкилер?

Гост 31.03.2022 08:47:08

Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7 Алооо чичка, не няма възможност , А Е НЕЗАКОННО НЯКОЙ В ЕС ДА РАБОТИ 24 часа. Само във вашата любима руска кочинка може би да. В нормалния демократичен свят -НЕ

124525 30.03.2022 16:18:04

Каквато и реформа да започне, трябва да е първо и основно от ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ!!!! Така са се окопали в измислени диспансерни и профилактични прегледи, че думи нямам!!! И още пари им давайте, горките!

Гост 31.03.2022 08:51:45

Тъупанар, ти си сигурно от онези 94% ,които никога не ходят на профилактични прегледи ,след това пискат по медиите ,че имали заболяване ,а никой не им бил го открил ,че имат заболяване, било изпуснато и ти сега береш душа на финала заради лекарите , нали тъпанарче. Ако смяташ ,че някакви 10 -12 лева са плащане за високвалифициран експертен труд на лекар за профилактичен преглед или за имунизация на бебе 6 лева значи си или идиот или нагъл ватник неблагодарник.

Доктор 31.03.2022 05:12:02

От измислен герой,като Вас, безмислени коментари! ОПЛ не източват НЗОК-всеки преглед ,диспансерен или профилактичен,се заплаща на ОПЛ след извършен преглед,което се удостоверява с личен подпис на пациента! Кой тогава "източва" НЗОК - ОПЛ или пациента????

Гост 30.03.2022 13:31:10

Не изпращахме пациенти никъде, те просто си умряха тук. Генчо му е време за пенсия. С това шалче има да подрязва рози по цял ден в Розовата долина

чукча 30.03.2022 11:53:23

Капитацията, уважаеми професоре, поема цената на всички прегледи с остри заболявания, което средно претеглено излиза 4лв. на преглед - по официални данни!!! Най-мизерното заплащане за висококвалифициран труд! Ти ще си мръднеш ли гъ*зъ за 4лв.??? А смешната потребителска такса, освен че е унизително ниска, на 80% от пациентите се поема от практиката, защото освобождаването от нея е за сметка на медиците.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...