Сряда, 19 Юни 2019
07
дек
4
 

Проф. Николай Габровски: Не е ясно кой и защо цели „Пирогов“ да не работи

Четвъртък, 07 Декември 2017 | 17:30:43 Надежда Ненова
4

За нас няма обяснение в момента, в който има добри новини за „Пирогов“, в който има повече пари, но които трябва да бъдат изработени, кой иска „Пирогов“ да не работи. НЗОК отпусна по-висок лимит. Това дава възможност, ако ние из

За нас няма обяснение в момента, в който има добри новини за „Пирогов“, в който има повече пари, но които трябва да бъдат изработени, кой иска „Пирогов“ да не работи. НЗОК отпусна по-висок лимит. Това дава възможност, ако ние изработим тези пари, да има повече пари за възнаграждения и за допълнително материално стимулиране. И точно в този момент някой започва да създава впечатлението, че „Пирогов“ не работи, „Пирогов“ е в криза, „Пирогов“ има проблеми. Това каза проф. Николай Габровски, зам.-директор на лечебното заведение по лечебната дейност и изпълняващ длъжността директор в отсъствието на директора проф. Асен Балтов на извънредна пресконференция днес по повод протестите на част от персонала на „Пирогов“.

По повод отчисленото, но неполучено за октомври допълнително материално стимулиране, проф. Габровски каза: „Парите, които се получават над основните заплати, са нещо, което се получава допълнително. Това забавяне е наложително, но парите не са загубени. Те са отчетени и всички ще си ги получат. Те са много добре осведомени за това. Смятам, че това е големият проблем – че въпреки че част от хората, които виждаме на улицата, са уведомени за всички тези неща, с тях е разговаряно, знаят какъв е ходът на реформите, били са част от структурирането и хода на предстоящите реформи, въпреки това те сякаш нищо не знаят и водят тази лична битка.“

Проф. Николай Габровски прочете декларация, подписана от ръководителите на повечето клиники в лечебното заведение, за която решението е било взето час след поредното събиране пред вратите на болницата.

„По повод разпространяването на неверни твърдения в медийното и публичното пространство през последните дни, бих искал да заявя следното:

Категорично не сме съгласни и остро протестираме срещу начина на взимане на решения от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на болница „Пирогов“ пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, както и по отношение на уронването на престижа на всички професионалисти, които работят тук. Декларативният и ултимативен тон, с който се подхвърлят неверни данни, е абсолютна инсинуация. Изложените тези можем да приемем само и единствено като акт, целящ да се урони дългогодишно градения авторитет на лечебното заведение за безотказна спешна помощ. Така предприетите действия и думи намираме за удар по стабилността на системата на здравеопазване. Не е ясно кой и защо цели „Пирогов“ да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми, посредством всякакви средства, да саботира реформата в лечебното заведение. Болницата отчита подобрени финансови резултати, особено през последните месеци, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете. Преди Коледа ще бъдат изплатени както месечните заплати, така и допълнителното материално стимулиране. Никой не е трябвало да подписва декларации за преназначаване с изпитателен срок. Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов“ и насаждане на конфликти вътре в самата болница. Единственото, което постигат те, е нарушаване на доверието между нас и пациентите“, съобщи проф. Габровски.

„Очевидно разум няма. Очевидно аргументите, които бяха споделени от водещи специалисти сутринта в най-големите медии, не се приемат за аргумент. Очевидно се търси конфликт, а не решение. За нас това е напълно неприемливо. Няма как да се съгласим с подобен тип поведение. То ни връща в едни други времена. Не смятам, че „Пирогов“ заслужава това“, каза още той.

„Всеки ден се подписват десетки молби за напускане и десетки за постъпване. Болница „Пирогов“ е с персонал от 2100 души. Представете си, ако има 20 молби, какъв процент е това. Точно такъв е и процентът на постъпилите“, допълни проф. Габровски. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*D%4

ами 08.12.2017 09:11:22

Елате във Втора градска болница да видите ,че от дмс е от порядака на 5 до 25 лв. Узунов и главната счетоводителки си правят каквото знаят а тук заплатите са от 460 лв Смях който е назначил този некадърник за директор.

Гост 07.12.2017 23:28:23

Проф.Габровски а Вас ,кой ще накаже за лъжите и клеветите днес на пресконференцията ? Сещам се за един , който забавя но не забравя !

Тошко Африкански 07.12.2017 23:15:51

Ще ме хванете за банана!

Гост 07.12.2017 19:24:59

Как кой и защо цели „Пирогов“ да не работи? Ами ръководството на болницата ! обърканата политика изтъкана от противоречия със съмнителен резултат има само тази цел - фалит на болницата и превръщането и в бутикова болница за смяна на стави , мозъчни операции и онкохирургия . Едновременно намаляват дълговете , едновременно сметките на болницата са пред запориране заради дългове!Едновременно заплатите се повишават и хората протестират ,че получават заплати без ДМС .Едновременно болницата процъфтява и бие всички рекорди по скандали в обслужването на пациенти . Важното е да има капково напояване и надписа да се сменя ежемесечно , неудобните да са на временен договор , а слабите да се манипулират. Евала Балтов , Евала отличник,евала Семерджиев !


Още новини
Предлагат акад. Ангел Гълъбов за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен
19.06.2019 15:21:42

Предлагат акад. Ангел Гълъбов за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на ака ...

Правителството одобри 15 млн. лв. за вдигане на заплатите в Бърза помощ
19.06.2019 14:43:48

Правителството одобри 15 млн. лв. за вдигане на заплатите в Бърза помощ

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 15 438 600 лева по бюджета на Министерство ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...