Четвъртък, 28 Януари 2021
07
дек
4
 

Проф. Николай Габровски: Не е ясно кой и защо цели „Пирогов“ да не работи

Четвъртък, 07 Декември 2017 | 17:30:43 Надежда Ненова
4

За нас няма обяснение в момента, в който има добри новини за „Пирогов“, в който има повече пари, но които трябва да бъдат изработени, кой иска „Пирогов“ да не работи. НЗОК отпусна по-висок лимит. Това дава възможност, ако ние из

За нас няма обяснение в момента, в който има добри новини за „Пирогов“, в който има повече пари, но които трябва да бъдат изработени, кой иска „Пирогов“ да не работи. НЗОК отпусна по-висок лимит. Това дава възможност, ако ние изработим тези пари, да има повече пари за възнаграждения и за допълнително материално стимулиране. И точно в този момент някой започва да създава впечатлението, че „Пирогов“ не работи, „Пирогов“ е в криза, „Пирогов“ има проблеми. Това каза проф. Николай Габровски, зам.-директор на лечебното заведение по лечебната дейност и изпълняващ длъжността директор в отсъствието на директора проф. Асен Балтов на извънредна пресконференция днес по повод протестите на част от персонала на „Пирогов“.

По повод отчисленото, но неполучено за октомври допълнително материално стимулиране, проф. Габровски каза: „Парите, които се получават над основните заплати, са нещо, което се получава допълнително. Това забавяне е наложително, но парите не са загубени. Те са отчетени и всички ще си ги получат. Те са много добре осведомени за това. Смятам, че това е големият проблем – че въпреки че част от хората, които виждаме на улицата, са уведомени за всички тези неща, с тях е разговаряно, знаят какъв е ходът на реформите, били са част от структурирането и хода на предстоящите реформи, въпреки това те сякаш нищо не знаят и водят тази лична битка.“

Проф. Николай Габровски прочете декларация, подписана от ръководителите на повечето клиники в лечебното заведение, за която решението е било взето час след поредното събиране пред вратите на болницата.

„По повод разпространяването на неверни твърдения в медийното и публичното пространство през последните дни, бих искал да заявя следното:

Категорично не сме съгласни и остро протестираме срещу начина на взимане на решения от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на болница „Пирогов“ пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, както и по отношение на уронването на престижа на всички професионалисти, които работят тук. Декларативният и ултимативен тон, с който се подхвърлят неверни данни, е абсолютна инсинуация. Изложените тези можем да приемем само и единствено като акт, целящ да се урони дългогодишно градения авторитет на лечебното заведение за безотказна спешна помощ. Така предприетите действия и думи намираме за удар по стабилността на системата на здравеопазване. Не е ясно кой и защо цели „Пирогов“ да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми, посредством всякакви средства, да саботира реформата в лечебното заведение. Болницата отчита подобрени финансови резултати, особено през последните месеци, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете. Преди Коледа ще бъдат изплатени както месечните заплати, така и допълнителното материално стимулиране. Никой не е трябвало да подписва декларации за преназначаване с изпитателен срок. Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов“ и насаждане на конфликти вътре в самата болница. Единственото, което постигат те, е нарушаване на доверието между нас и пациентите“, съобщи проф. Габровски.

„Очевидно разум няма. Очевидно аргументите, които бяха споделени от водещи специалисти сутринта в най-големите медии, не се приемат за аргумент. Очевидно се търси конфликт, а не решение. За нас това е напълно неприемливо. Няма как да се съгласим с подобен тип поведение. То ни връща в едни други времена. Не смятам, че „Пирогов“ заслужава това“, каза още той.

„Всеки ден се подписват десетки молби за напускане и десетки за постъпване. Болница „Пирогов“ е с персонал от 2100 души. Представете си, ако има 20 молби, какъв процент е това. Точно такъв е и процентът на постъпилите“, допълни проф. Габровски. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jzM1

ами 08.12.2017 09:11:22

Елате във Втора градска болница да видите ,че от дмс е от порядака на 5 до 25 лв. Узунов и главната счетоводителки си правят каквото знаят а тук заплатите са от 460 лв Смях който е назначил този некадърник за директор.

Гост 07.12.2017 23:28:23

Проф.Габровски а Вас ,кой ще накаже за лъжите и клеветите днес на пресконференцията ? Сещам се за един , който забавя но не забравя !

Тошко Африкански 07.12.2017 23:15:51

Ще ме хванете за банана!

Гост 07.12.2017 19:24:59

Как кой и защо цели „Пирогов“ да не работи? Ами ръководството на болницата ! обърканата политика изтъкана от противоречия със съмнителен резултат има само тази цел - фалит на болницата и превръщането и в бутикова болница за смяна на стави , мозъчни операции и онкохирургия . Едновременно намаляват дълговете , едновременно сметките на болницата са пред запориране заради дългове!Едновременно заплатите се повишават и хората протестират ,че получават заплати без ДМС .Едновременно болницата процъфтява и бие всички рекорди по скандали в обслужването на пациенти . Важното е да има капково напояване и надписа да се сменя ежемесечно , неудобните да са на временен договор , а слабите да се манипулират. Евала Балтов , Евала отличник,евала Семерджиев !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април
27.01.2021 17:37:11

Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписва ...

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано
27.01.2021 16:49:06

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано

Не трябва да се говори за припряност при одобрението на новите ваксини; британският вариант на ко ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...