!
Понеделник, 22 Юли 2024
08
юни
1
 

Проф. Оскар: Мобилните телефони създават ефект, подобен на зависимостта от наркотици

Четвъртък, 08 Юни 2023 | 17:42:58 Надежда Ненова
1

3752 деца на средна възраст 7 г. и 6 м. са прегледани чрез съвместната инициатива на Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика (БДДОНО) и Столична община. Профилактичните очни прегледи на първокласници, обучава

3752 деца на средна възраст 7 г. и 6 м. са прегледани чрез съвместната инициатива на Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика (БДДОНО) и Столична община. Профилактичните очни прегледи на първокласници, обучаващи се в училищата на територията на София област, стартираха с прегледи на място на 10 февруари и приключиха на 22 май 2023 г. Обобщените данни показват, че за 1313 (35%) от първокласниците това е била първа офталмологична консултация, като 857 деца (22.8%) са имали необходимост от по-обстоен преглед и са насочени към детски очен специалист, като най-голям дял по отношение на причините за това имат отклоненията в рефракционни статус и намалено зрение.

Пред Zdrave.net председателят на БДДОНО и ръководител на Очна клиника на "Александровска" болница проф. Александър Оскар коментира резултатите от изследванията. 

Проф. Оскар, какво са най-важните изводи от скрининговите прегледи на първокласниците?

Това, което установихме е, че всяко четвърто дете има нужда от консултация в специализиран очен кабинет. Т.е. има отклонения в очния статус. Това са над 800 деца минали през скрининговата програма, от които 150 вече сме прегледали. Това, което установяваме е, че най-често се касае за необходимост от носене на очила. Като цяло децата в България, това е характерно за българската популация, са далекогледи. За сравнение в Азия, например в Сингапур, 75% от хората са късогледи вследствие на генетични фактори. Това, което наблюдаваме през последните 3 години обаче е увеличение на честотата на късогледството в България сред подрастващите. Основният рисков фактор за това е прекомерната употреба на дигитални устройства и най-вече на мобилни телефони, защото гледат екраните от много близко и това натоварва акомодацията, а оттам стимулира появата и развитието на късогледство.

Какви са отклоненията от нормалния очен статус при най-малките?

Най-често се касае за отклонение в рефракцията (пречупвателна среда за окото), налагащо носенето на очила. Другото е скрито или манифестно кривогледство (страбизъм). Друго нарушение, което сме установили при децата, е амблиопия или така нареченото мързеливо око.

Страбизмът и мързеливото око не са ли видими и съответно да са открити преди детето да започне училище?

Нарушенията в пречупвателната среда на очите, рефракцията, което е най-често срещаното отклонение, може да причини кривогледство и мързеливо око, както и самото кривогледство може да причини мързеливо око. Именно поради тази причина прегледите е препоръчително да започнат максимално рано, още на 6-месечна, за да може да се започне процеса на лечение и детето да се излекува, ако има нужда от очила, ако има голяма разлика в диоптрите на двете очи – диоптър, диоптър и половина, ако има кривене.

От отчета на прегледите става ясно, че за над 35% от децата този профилактичен преглед е бил първата им среща с очен специалист. Защо толкова много деца не са посещавали очен лекар до 7-годишна възраст?

Аз гледам тези данни от друга гледна точка. Ситуацията се подобрява. Преди 5 години, когато за първи път отчетохме резултатите от такива мащабни изследвания, 65% от децата в София и над 90% от децата например в Северозападна България не бяха консултирани от очен лекар до този момент. Сега ситуацията е по-добра и това се дължи до голяма степен и на вас журналистите, защото информирате родителите да търсят специализирана помощ, когато имат някакви съмнения за проблем за очите на децата. А най-алармиращи са, освен видимото кривогледство, търкането на очите, сълзене, когато едно дете често мига, чести главоболия, дискомфорт. Дори, когато едно дете не иска да учи, причината може да е високостепенно далекогледство, което затормозява детето. То няма как да го сподели, просто отказва да учи.

Малките деца стоят ли дълго пред екрана?

Те най-много, за което до голяма степен и родителите имат вина. Така децата привидно се успокояват, и родителите си плаща такса спокойствие като им дадат телефон или таблет за известно време. Те смятат, че е само за 10-15 минути, но детето привиква и започва да се изнервя, когато не му го дават. Получава се ефект, подобен на зависимостта от наркотици. При използването на дигитални устройства се развиват сходни промени в мозъка с освобождаване на невромедиатори, които създават зависимост и когато детето не използва електронни устройства, то става напрегнато. Както един човек, който злоупотребява с наркотици, изпада в състояние на абстиненция. Ние няма как да лишим децата от дигиталните устройства, но не трябва да се прекалява.

От каква възраст препоръчвате да започне да започне употребата на такива дигитални устройства?

Компютър и лаптоп може да се използва от ранна възраст, да се учат децата. Не е препоръчително да им се дава телефон, а защото го гледат от много близо.

Иначе децата могат да гледат телевизия, има специални програми, които са подходящи за възрастта им. Няма как да ги лишим от това, няма как детето да живее в стерилна среда. Ние сме заобиколени от електронни устройства и по-скоро трябва да се научи правилно да ги използва, а не да се ограничава.

Кога ще проведете нова скринингова кампания?

Ние непрекъснато правим такива кампании, но се съобразяваме и с нашите възможности, защото отнема много голям човешки ресурс. Това са прегледи, които се осъществяват от колеги от Очна клиника на „Александровска“ болница. Винаги минимум по двама души ходят на място в самото училище. Всичко се прави безвъзмездно, никой не получава възнаграждение за тези прегледи, а и организацията не е лесна, но ние имаме като цяло ангажимент към обществото и към институциите. Вече 10 години го прави и няма да спрем. Правим го непрекъснато. Сега го направихме с деца от първи клас. Предишни години сме го правили с децата в предучилищна възраст – 4-6 годишни. Правили сме го и за деца и възрастни от домове за социално подпомагане. Преди няколко години съвместно със Столична община прегледахме над 2000 възрастни за катаракта и поехме операциите и консумативите за тях. Имплантацията на вътреочната леща знаете, че струва приблизително 1000 лв., но успяхме да осигурим безплатни лещи за възрастните. Така че ние имаме социален ангажимент и непрекъснато преглеждаме деца и възрастни хора в неравностойно положение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*UEJ

чичо дофтор 17.06.2023 16:59:55

Който злоупотребява с наркотици не изпада в абстиненция. Тия евреи много компетентни бе!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...