!
Сряда, 19 Юни 2024
03
май
8
 

Д-р Нели Савчева:

Проф. Петров е човек, извървял своя път в йерархията, и познава системата

Надяваме се да спрат упреците за лош мениджмънт

Сряда, 03 Май 2017 | 17:15:01 Полина Тодорова
8

„Разумен човек, който е доказал, че е добър управленец“ – така определи проф. Николай Петров, който поема поста министър на здравеопазването, председателят на Националното сдружение на областните болници и директор на МБАЛ "Д­-р Т

„Разумен човек, който е доказал, че е добър управленец“ – така определи проф. Николай Петров, който поема поста министър на здравеопазването, председателят на Националното сдружение на областните болници и директор на МБАЛ "Д­-р Тота Венкова" в Габрово д-р Нели Савчева.

„Моите очаквания към него са големи, имайки предвид всичко, което се случва в сектора през последните месеци. Те са свързани основно с повече чуваемост и възстановяване на диалога в системата“, посочи тя пред Zdrave.net.

Д-р Савчева припомни, че проф. Петров е бил един от предполагаемите здравни министри заради големия си опит и доказан професионализъм, поради което именно на него са били възлагани и едни от най-големите надежди да поеме сектора. „Голяма част от колегите сме работили с него, било като шеф на Клиниката по анестезиология и реанимация, било като изпълнителен директор (на ВМА, б. р.). От свое име казвам, че той е човек, който винаги се е отзовавал“, изтъкна тя. Д-р Савчева разказа и за случай на тежка буря в Габрово, при която е имало дори жертви. „В 6 часа сутринта проф. Петров беше в болницата да види на място ситуацията, влезе в реанимация, видя пациентите“, спомни си тя.

Д-р Савчева определи проф. Петров като успешен мениджър, извървял своя път на йерархия в системата. „На един човек, който е управлявал лечебно заведение, е много по-лесно да му обясниш какви ще са последиците от взимането на даден вид решения, отколкото на хора, които не са извървели професионалния си път и никога не са били дори началник на отделение“, коментира тя.

„Очаквам чуваемост и възстановяване на диалога, както и че репликите, че всичко се дължи на лошото управление на лечебните заведения ще останат в миналото и на тяхно място ще чуваме „Това е добре свършена работа. Тук сбъркахме, но това може да се поправи“, което би могло да доведе до други резултати“, допълни тя.

Д-р Савчева беше категорична, че основният проблем в системата в момента са средствата на лечебните заведения. В тази връзка тя настоя за преразглеждане на бюджетите им, за да се види каква е реалната ситуация в сектора. „Реалната ситуация е, че ежегодно има преразпределение на бюджети заради голямото нарастване на бюджета за онкомедикаменти. Другото перо, което набира скорост, са петскенерите“, посочи тя. Според нея в момента на практика няма пари за истинска медицинска дейност. „Не може обществото да се заблуждава и да се казва – болниците разполагат с повече пари. Не – системата разполага с повече пари, а болниците разполагаме с по-малко бюджети. Бюджетите ни в абсолютна стойност намаляват при еднакъв брой обслужвано население, което застарява“, изтъкна още тя. Д-р Савчева отбеляза още, че базовите месеци за определяне на настоящите средства за болниците са декември, януари и февруари. „Декември с анекси ни бяха намалени бюджетите с още 10% от стойностите, които сме имали от януари до ноември 2016 г. През януари имаше тежка метеорологична обстановка, която ограничаваше достъпа на пациентите до болнична помощ и февруари, който е 28 дни. На тази база бюджетите сега се намаляват с още 10%“, изтъкна тя. По думите й 3-процентният буфер също няма да реши проблема.

Тя припомни и неразплатената надлимитна дейност на оглавяваната от нея болница, която за 2016 г. е в размер на 200 000 лв. Само за февруари тази година сумата е 70 000 лв.

Д-р Савчева припомни и приетата по-рано декларация от областните лечебни заведения и призова тя да се превърне в началото на консенсус за системата, независимо от това кой е начело на сектора. „За да може да има посока, а не днес като се смени министърът, утрешният да започне с думите – ние имаме различна философия за управления на системата. Това съсипва системата на здравеопазването, не може визията на една личност да бъде определяща“, категорична бе д-р Савчева.

Друг сериозен проблем пред новия министър по думите й е кадровото обезпечаване, особено в областните болници. „Някак си на предишните министри им беше трудно да проумеят това, може би защото са работили в по-големи лечебни заведения с по-голямо струпване на кадри“, посочи д-р Савчева и апелира за политики и в тази насока.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E#Ab

Лекар ВМА 04.05.2017 00:36:09

Борисов пак уцели "греда" с тоз помак. Нито е добър медик, ,нито добър менажер. Не е крадец, ама ще се научи около Боко. Много си е повярвал - величие и гордост до ушите, но за сметка на хората. За 1-2 години разби ВМА, разгони и висшия и средния и нисшия персонал. Разби работещи звена, подгони и изгони гадните наематели "частниците", върна командно-административния начин на управление и болницата с 20 години назад Генералските звезди са му подарък без ГЩ академия (като на Боко). Професурата също. Голям мерак има да става академик, ама за сега не е успял та да стане поне министър. Заприличва на хирурга проф. Дамянов. Разликата е че, последния не е роднина на Плевнелиеви. Послушко е и то без скрупули. Не чакайте добро от този министър. Ще има рестрикции и авторитаризъм.

Гост 04.05.2017 15:38:23

Политическата класа болшевики точно такива им трябват и такива си ги избират. А иначе не сме толкова наивни да чакаме реформи от фуражки. Поне младите лекари ще отмъстят на тази болшевишка дупка като заминават по цели випуски.

Бай Ставри 03.05.2017 20:39:04

Преди време ви казах, че Петров ще е министър. Сега всички привърженици на Москов купонясват! Москов ще си властва пак! Да ни е честито! Нека бъдат здрави и честити!

Гост 04.05.2017 09:30:03

Голяма мъка настъпи, А? Както каза Борисов - разпищолихте се тези 3 месеца, но денят наречен видов дойде.

Гост 03.05.2017 22:49:09

Ама Москов има ли привърженици?

Гост 03.05.2017 17:44:23

Очаквам чуваемост и възстановяване на диалога Тези лелки и 100 години няма да проумеят ,че ПРИ БЮДЖЕТНО ФИНАНСИРАНЕ НЯМА ДИАЛОГ И НИКОГА НЯМА ДА ИМА. Докога мухълът ще властва в това съсловие и кога то ще почне да мисли и с какъв субстрат може да има висша корова дейност изобщо....?

Лекар 03.05.2017 18:37:03

Тези " лелки " работят и казват какво мислят , заставайки с името си , а Вие от кога сте на " бюджетно финансиране " на търговски дружества ?!! Докато българските лекари си говорят с този език такова ще е и у важението към нас .

Гост 04.05.2017 14:54:58

Това ,че мислят на глас и ръсят глупости не ги прави умни и достойни. Оше повече да се излагат с името си. Точно това е -бюджетно финансиране с конкретна сума пари за здраве. Само тъпаци могат да си мислят ,че това се преговаря с правителството. Това е фиксирано и по него няма никакви възможности за преговори, Е вече вие като тарикати може и да внушавате ,че има преговори, Да ама не . Това не минава на повечето интелигентни лекари. А тези лелки не са от този тип


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция
18.06.2024 17:44:23 Надежда Ненова

Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция

При индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 до 26 препоръката е физическа активност и редукция на х ...

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове
18.06.2024 17:10:04

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването е обещало да осигури средства за уве ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...