!
Петък, 01 Декември 2023
12
ян
12
 

Проф. Плочев: Е-здравеопазването е изправено пред силната съпротива на българските здравни специалисти

Петък, 12 Януари 2018 | 09:51:59
12

„Системата трябва да бъде доразвита, тъй като понастоящем тя е слабо конструирана и нейната философия е погрешна. За съжаление понастоящем имаме системен дефицит, но се радвам да потвърдя, че имаме силна подкрепа от страна на правителството в тоз

„Системата трябва да бъде доразвита, тъй като понастоящем тя е слабо конструирана и нейната философия е погрешна. За съжаление понастоящем имаме системен дефицит, но се радвам да потвърдя, че имаме силна подкрепа от страна на правителството в този фронт. Затова се налага преструктуриране на институцията, за да се гарантира нейната финансова устойчивост, като същевременно се осигури достъпът на българските пациенти до висококачествено лечение.“ Това казва в интервю за PharmaBoardroom* управителят на НЗОК проф. Камен Плочев.

От думите му става ясно, че една от идеите за реорганизация в здравната каса е създаването на отделни звена за частното и общественото здравно осигуряване. „Има различни финансови подходи в това отношение и планираме да изградим по-силно сътрудничество с частните застрахователни компании, за да подобрим контрола върху разходите на бюджета на НЗОК и същевременно да намалим личните разходи за пациента“, коментира той пред изданието, като отбелязва, че България е втората страна в света с най-висок процент на доплащане от 43%, след САЩ (52%) и преди Германия (23%). „Ето защо смятам, че частните застрахователни компании имат по-добри практики за справяне с този проблем и освен това такова партньорство може да ни помогне да съберем по-точни данни за системата за електронно здравеопазване“, посочва проф. Плочев.

„Всъщност ние започнахме програмата за е-здравеопазване преди повече от осем години, но сме изправени пред много силна съпротива от българските здравни специалисти, тъй като електронното здравеопазване включва строг контрол и рутинни процедури, които ще бъдат в ущърб на злоупотребяващите със здравната система“, заявява още той.

По думите му, организацията на е-здравеопазването ще бъде политическо решение, но личното му мнение е, че системата трябва да бъде централизирана и да се надгражда вече съществуващата инфраструктура, като се включи частният застрахователен сектор.

„Една от основните ми задачи е да подобря прозрачността на системата, така че всеки гражданин да може по-лесно да проверява своето здравно досие, а ние да можем да разработим подходяща система за е-здравеопазване. Освен това подобна прозрачност ще помогне на Министерството на здравеопазването да намали злоупотребите в  системата, като например фалшиви диагнози. Важно е да се постигне напредък срещу злоупотребите в здравеопазването, тъй като това не само оказва отрицателно въздействие върху финансовата устойчивост, но също така ще попречи на системата да постигне целите в областта на здравеопазването, тъй като електронното здравеопазване ще стартира с погрешни данни“, коментира още управителят на НЗОК.

Той отбелязва, че е-здравеопазването безспорно ще оптимизира контрола върху обществените разходи, тъй като няма по-добър контрол от този на пациента. Това ще се усети най-ясно след въвеждането на личната електронна здравна карта, смята проф. Плочев.

 

*Pharma Boardroom изследва тенденциите във фармацевтичната промишленост в цял свят. Екипът на Pharma Boardroom проучва в дълбочина ключови пазари, като провежда стотици ексклузивни интервюта с водещи експерти в индустрията по места и на тази база публикува доклади за предизвикателствата и възможностите на тези пазари. Pharma Boardroom предлага платформа за споделяне на различен опит и подходи при решаването на подобни проблеми, както и за начините на успешно изпълнение на стратегии в разнообразни условия. Чрез публикуването на интервюта и информация за различните пазари платформата е и място за диалог между регулаторите и индустрията с оглед подобряването на бизнес възможностите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B3by

лъзгав кат о`люв 14.01.2018 11:55:49

И какъв ще е резултата от доразвиването на нещо, което изначално е с погрешна философия и слаба конструкция, че и с погрешни данни, а най-вече с дефицит на кадрови потенциал?! Тези фрапиращи недъзи на здравеопасната ни система, споделени така чистосърдечно от един от нейните ръководители, не обезсмислят ли всякакви напъни за реорганизации?!

МЗ 12.01.2018 21:39:10

Плочев, не ти ли забранихме да говориш на тема електронно здравеопазване, излагаш освен себе си и нас.

Гост 12.01.2018 13:13:06

Некадърниците от НЗОК 17 години не въведоха лични електронни смарт карти за пациента и софтуер за обмяна на тези данни ,сега другарят Плочев е в ролята на онзи , който връщал презервативи в аптеката ,с оплакването ,че всички се огъват....Ха-ха-ха, А електронните карти улесняват работата на лекаря, и изобщо няма опасност да остане без клиенти. Нито дейностите на медицинските специалисти са остойностени , нито калкулирани , нито тъпаците от НЗОК имат необходимите сървъри, софтуер и специалисти - изобщо никакви предварителни условия не са свършени , лекарите им пречели. Хайде пуснете други здравни фондове да видите как ще им дишате пушилката в софтуерното и хардуерното осигуряване. Единственото което Киро Бюджетния знае е въвеждане на нови хартии и описи. КЛАСИЧЕСКИ ДЪРЖАВНИ НЕКАДЪРНИЦИ ТЪРСЕЩИ ОПРАВДАНИЯ ДРУГАДЕ

Гост 12.01.2018 11:58:31

Прозрачността на системата ще стане прозрачна единствено и само когато се премахне солидарния модел, направете вноските лични и нещата ще се променят. Всичко друго е напразно дрънкане и пепел в очите на хората.

Гост 12.01.2018 13:38:28

и? ти лично колко ще събереш за една година? 2000 лева? 5000 лева? след което, хипотетично, стигнеш до смяна на тазобедрена става. нямаме солидарен модел. както питат служителите на кат: какво правим сега?

999 12.01.2018 11:55:38

Никой не е против, но освен в Литва, такава карта няма никъде в Европа. Тя би трябвало да улеснява , а не да затруднява достъпа до медицинска помощ. Защото, ако времето за обработка на пациента се удължи, а капацитета на лечебните заведения намалее, ще видите кон боб яде ли. Проблемът на системата не е толкова контролът, колкото обръщането на пирамидата. Първичната помощ е оставена на доизживяване, а разрастването на болничния сектор се стимулира с явни и не толкова видими средства. Подобна политика не си позволяват и богатите страни, а за бедняци като нас тя е абсурдна.

Гост 12.01.2018 14:08:54

E,жертви неминуемо ще има.При всяко нововъведение се дават приемлив брой жертви-да вземем въвеждането в употреба на самолета,автомобила.ел. ток и пр!

Гост 12.01.2018 13:15:52

Не е вярно- Естония имат здравни смарт-карти от 2000 г, а Белгия, Испания, Франция ,Германия от преди това.

Гост 12.01.2018 11:29:54

Съпротивата беше против отпечатъка на Москов - но всички са за електронна здравна карта или искаш да кажеш че съпротивата продължава и Москов е бил прав . Може и така да е !

Гост 12.01.2018 11:16:28

Chakame te cqla sedmica da si podadesh ostavkata, intrigantche. Ne stavash

Гост 12.01.2018 10:31:32

Koи специалисти са против бе Плочев. Против са некадърниците,които са начело на здравеопазването и дивите каскети, на които трябва да кажете,че ще чакат по една седмица за джипито и по 3 мес. за специалист и болница! Който оцъца-оцъца!

Никодимчо 12.01.2018 10:28:41

Нагло та дрънка! Съпротивата е от политиците, драги, защото популистката мизерия и хаосът ги устройва.


Всичко за коронавируса
Още новини
Приеха бюджета на НЗОК на първо четене в зала
01.12.2023 11:39:08

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене в зала

Депутатите приеха на първо четена Закона за бюджета на НЗОК за 2024 г. в зала. Със 142 гласа &bdq ...

Проф. Валерианова: Мястото на раковия регистър е в обединения раков център, който ще бъде създаден
01.12.2023 11:26:32 Невена Попова

Проф. Валерианова: Мястото на раковия регистър е в обединения раков център, който ще бъде създаден

Заявеното намерение от здравния министър да бъде създаден един всеобхватен национален раков центъ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...