!
Вторник, 16 Април 2024
12
ян
12
 

Проф. Плочев: Е-здравеопазването е изправено пред силната съпротива на българските здравни специалисти

Петък, 12 Януари 2018 | 09:51:59
12

„Системата трябва да бъде доразвита, тъй като понастоящем тя е слабо конструирана и нейната философия е погрешна. За съжаление понастоящем имаме системен дефицит, но се радвам да потвърдя, че имаме силна подкрепа от страна на правителството в тоз

„Системата трябва да бъде доразвита, тъй като понастоящем тя е слабо конструирана и нейната философия е погрешна. За съжаление понастоящем имаме системен дефицит, но се радвам да потвърдя, че имаме силна подкрепа от страна на правителството в този фронт. Затова се налага преструктуриране на институцията, за да се гарантира нейната финансова устойчивост, като същевременно се осигури достъпът на българските пациенти до висококачествено лечение.“ Това казва в интервю за PharmaBoardroom* управителят на НЗОК проф. Камен Плочев.

От думите му става ясно, че една от идеите за реорганизация в здравната каса е създаването на отделни звена за частното и общественото здравно осигуряване. „Има различни финансови подходи в това отношение и планираме да изградим по-силно сътрудничество с частните застрахователни компании, за да подобрим контрола върху разходите на бюджета на НЗОК и същевременно да намалим личните разходи за пациента“, коментира той пред изданието, като отбелязва, че България е втората страна в света с най-висок процент на доплащане от 43%, след САЩ (52%) и преди Германия (23%). „Ето защо смятам, че частните застрахователни компании имат по-добри практики за справяне с този проблем и освен това такова партньорство може да ни помогне да съберем по-точни данни за системата за електронно здравеопазване“, посочва проф. Плочев.

„Всъщност ние започнахме програмата за е-здравеопазване преди повече от осем години, но сме изправени пред много силна съпротива от българските здравни специалисти, тъй като електронното здравеопазване включва строг контрол и рутинни процедури, които ще бъдат в ущърб на злоупотребяващите със здравната система“, заявява още той.

По думите му, организацията на е-здравеопазването ще бъде политическо решение, но личното му мнение е, че системата трябва да бъде централизирана и да се надгражда вече съществуващата инфраструктура, като се включи частният застрахователен сектор.

„Една от основните ми задачи е да подобря прозрачността на системата, така че всеки гражданин да може по-лесно да проверява своето здравно досие, а ние да можем да разработим подходяща система за е-здравеопазване. Освен това подобна прозрачност ще помогне на Министерството на здравеопазването да намали злоупотребите в  системата, като например фалшиви диагнози. Важно е да се постигне напредък срещу злоупотребите в здравеопазването, тъй като това не само оказва отрицателно въздействие върху финансовата устойчивост, но също така ще попречи на системата да постигне целите в областта на здравеопазването, тъй като електронното здравеопазване ще стартира с погрешни данни“, коментира още управителят на НЗОК.

Той отбелязва, че е-здравеопазването безспорно ще оптимизира контрола върху обществените разходи, тъй като няма по-добър контрол от този на пациента. Това ще се усети най-ясно след въвеждането на личната електронна здравна карта, смята проф. Плочев.

 

*Pharma Boardroom изследва тенденциите във фармацевтичната промишленост в цял свят. Екипът на Pharma Boardroom проучва в дълбочина ключови пазари, като провежда стотици ексклузивни интервюта с водещи експерти в индустрията по места и на тази база публикува доклади за предизвикателствата и възможностите на тези пазари. Pharma Boardroom предлага платформа за споделяне на различен опит и подходи при решаването на подобни проблеми, както и за начините на успешно изпълнение на стратегии в разнообразни условия. Чрез публикуването на интервюта и информация за различните пазари платформата е и място за диалог между регулаторите и индустрията с оглед подобряването на бизнес възможностите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mvcA

лъзгав кат о`люв 14.01.2018 11:55:49

И какъв ще е резултата от доразвиването на нещо, което изначално е с погрешна философия и слаба конструкция, че и с погрешни данни, а най-вече с дефицит на кадрови потенциал?! Тези фрапиращи недъзи на здравеопасната ни система, споделени така чистосърдечно от един от нейните ръководители, не обезсмислят ли всякакви напъни за реорганизации?!

МЗ 12.01.2018 21:39:10

Плочев, не ти ли забранихме да говориш на тема електронно здравеопазване, излагаш освен себе си и нас.

Гост 12.01.2018 13:13:06

Некадърниците от НЗОК 17 години не въведоха лични електронни смарт карти за пациента и софтуер за обмяна на тези данни ,сега другарят Плочев е в ролята на онзи , който връщал презервативи в аптеката ,с оплакването ,че всички се огъват....Ха-ха-ха, А електронните карти улесняват работата на лекаря, и изобщо няма опасност да остане без клиенти. Нито дейностите на медицинските специалисти са остойностени , нито калкулирани , нито тъпаците от НЗОК имат необходимите сървъри, софтуер и специалисти - изобщо никакви предварителни условия не са свършени , лекарите им пречели. Хайде пуснете други здравни фондове да видите как ще им дишате пушилката в софтуерното и хардуерното осигуряване. Единственото което Киро Бюджетния знае е въвеждане на нови хартии и описи. КЛАСИЧЕСКИ ДЪРЖАВНИ НЕКАДЪРНИЦИ ТЪРСЕЩИ ОПРАВДАНИЯ ДРУГАДЕ

Гост 12.01.2018 11:58:31

Прозрачността на системата ще стане прозрачна единствено и само когато се премахне солидарния модел, направете вноските лични и нещата ще се променят. Всичко друго е напразно дрънкане и пепел в очите на хората.

Гост 12.01.2018 13:38:28

и? ти лично колко ще събереш за една година? 2000 лева? 5000 лева? след което, хипотетично, стигнеш до смяна на тазобедрена става. нямаме солидарен модел. както питат служителите на кат: какво правим сега?

999 12.01.2018 11:55:38

Никой не е против, но освен в Литва, такава карта няма никъде в Европа. Тя би трябвало да улеснява , а не да затруднява достъпа до медицинска помощ. Защото, ако времето за обработка на пациента се удължи, а капацитета на лечебните заведения намалее, ще видите кон боб яде ли. Проблемът на системата не е толкова контролът, колкото обръщането на пирамидата. Първичната помощ е оставена на доизживяване, а разрастването на болничния сектор се стимулира с явни и не толкова видими средства. Подобна политика не си позволяват и богатите страни, а за бедняци като нас тя е абсурдна.

Гост 12.01.2018 14:08:54

E,жертви неминуемо ще има.При всяко нововъведение се дават приемлив брой жертви-да вземем въвеждането в употреба на самолета,автомобила.ел. ток и пр!

Гост 12.01.2018 13:15:52

Не е вярно- Естония имат здравни смарт-карти от 2000 г, а Белгия, Испания, Франция ,Германия от преди това.

Гост 12.01.2018 11:29:54

Съпротивата беше против отпечатъка на Москов - но всички са за електронна здравна карта или искаш да кажеш че съпротивата продължава и Москов е бил прав . Може и така да е !

Гост 12.01.2018 11:16:28

Chakame te cqla sedmica da si podadesh ostavkata, intrigantche. Ne stavash

Гост 12.01.2018 10:31:32

Koи специалисти са против бе Плочев. Против са некадърниците,които са начело на здравеопазването и дивите каскети, на които трябва да кажете,че ще чакат по една седмица за джипито и по 3 мес. за специалист и болница! Който оцъца-оцъца!

Никодимчо 12.01.2018 10:28:41

Нагло та дрънка! Съпротивата е от политиците, драги, защото популистката мизерия и хаосът ги устройва.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...