!
Сряда, 24 Април 2024
05
февр
8
 

Проф. Плочев: Лекарствата и интензивните грижи формират най-големия преразход за НЗОК

Понеделник, 05 Февруари 2018 | 10:28:37
8

За поредна година преразходът в НЗОК е от лекарства. Такъв обаче започва рязко да се отчита и при интензивните грижи, стана ясно от интервю на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за БНР. Запитан къде тази година касата може да очаква най-голям прераз

За поредна година преразходът в НЗОК е от лекарства. Такъв обаче започва рязко да се отчита и при интензивните грижи, стана ясно от интервю на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за БНР. Запитан къде тази година касата може да очаква най-голям преразход, той отговаря: „В две направления – лекарствата за поредна година. Второто обаче нещо, което аз се притеснявам, че създава проблеми, това е една група болни в болничната помощ, която гълтат много голям ресурс. Това са болните на интензивни грижи“.

Проф. Плочев посочва, че когато това лечение се е заплащало от Министерство на здравеопазването и когато е имало строги критерии, разходите за година са били 8 млн., докато сега, когато се заплаща от касата, сумата е 50 милиона лева. „Защото са скъпи пътеките. Правихме анализ, установява се, че не винаги се приемат за лечение в тези отделения хора, които са с животозастрашаващи състояния“, коментира още проф. Плочев и допълва, че проблемът е „поставен на масата“.

Управителят на НЗОК коментира подробно и вече отпадналата идея за налагане на мораториум над новите лекарства. Той отбелязва, че понякога с мораториума се спекулира. „Масово се говореше, че се лишава народът от животоспасяващи медикаменти. Животоспасяващи медикаменти в онкологията и хематологията няма. Там има животоподдържащи. И те наистина са много важни, защото поддържат качеството на живот“, заявява той. Проф. Плочев уточнява, че критериите, според които се определя ефективността на тези медикаменти са два  - колко е дълга ремисията от криза до криза, а вторият е преживяемост.  „Лекарствата имат изключително голямо значение във фактора от криза до криза, т.е. колко продължава този светъл период, когато хората могат да работят, да се чувстват пълноценни и т.н., докато влязат в следващата криза и пак трябва да се намеси медицината. Това са хронично болни хора“, заявява той.

Управителят на НЗОК обяснява и защо проследяването на ефекта от новите лекарства ще бъде провеждано в няколко университетски болници.  „Първо, защото там има възможности за ранен мониторинг, за да се проследи, и то с научен поглед, наистина ли са ефективни, наистина ли се индикира вирусът, например, за хепатит С или след 3 години се получава реинфекция, т.е. наново се появява вирусът. Той се е скрил някъде от лекарството и в даден момент отново експресира“, посочва той.

Проф. Плочев отговаря и на въпрос какво ще стане с данните, събирани от пръстовите отпечатъци на пациенти, като заявява, че те най-вероятно ще бъдат унищожени. „Най-вероятно ще се вземе решение на ниво службите, които контролират личната информация, ще бъдат унищожени. На сегашния етап обаче се въздържахме от унищожаване, защото може да има някои данни, които са пропуснати в системата, и да ги извадим, ако е необходимо от там за някой човек, и да допълним досието. Без моя заповед никой не може да отвори и едно досие“, казва той. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f9hF

Гост 05.02.2018 17:11:40

Ами ти за чий чеп стоиш там, та си разхлабил критериите и разходите скочили? Най-доброто нещо е закриване на тоя партиен тумор НЗОК. Видя се, че партийни подлоги не могат да управляват пари, още повече ако са публични. Затова - всичко на частно.

гост 05.02.2018 15:57:55

Колко болници са получавали 8млн и колко тези 50млн!

Гост 05.02.2018 13:34:07

Какво пък се присетиха пак за пръстите

dr Allsee 05.02.2018 12:31:50

За да се изплатят разходите по един интензивно болен - шок, сепсис, тежки травми и интензивна грижа при полиморбидни пациенти, обикновено са нужни десетина пациенти с леки пътеки да влязат полу"наужким" в болницата...иначе балансът не се получава. Финансово.

Гост 05.02.2018 18:44:27

Точно така се получава. Комунетата във властта се мислеха за хитри , докато мизерното и нереално финансиране всъщност им излезе много, много по-скъпо в крайна сметка. Но персонална отговорност никой там не носи , нито лични финансови загуби някой ще понесе за куците решения и хитреенето

GP 05.02.2018 11:59:14

Малийййййййй как разбра бе? Тая медицина, нещо не става без пари , а ?

Гост 05.02.2018 11:45:58

Ти да видиш - интензивната терапия гълтала много средства! А нещо за инвазивната кардиология, гастро- и колоноскопиите, железарията на ортопеди и неврохирурзи, онколекарствата (опа-а, за последните или добро или нищо, че там едни наши хора са се намърдали). Ми шъ гълта - апаратура, медикаменти, консумативи, една сестра на двама-трима болни... Това не са ти инфектирани циреи да ги мажеш с помади, шапкар недоучил!

Гост 05.02.2018 14:16:42

не може до вчера да са 8 мил. утре 50 - може да са 16 - 20 , но не и 50 - трябва да има се махне финансирането и да се издържат на общо основание както останалите звена и лаборатории без договор


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...