Петък, 24 Май 2019
05
февр
8
 

Проф. Плочев: Лекарствата и интензивните грижи формират най-големия преразход за НЗОК

Понеделник, 05 Февруари 2018 | 10:28:37
8

За поредна година преразходът в НЗОК е от лекарства. Такъв обаче започва рязко да се отчита и при интензивните грижи, стана ясно от интервю на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за БНР. Запитан къде тази година касата може да очаква най-голям прераз

За поредна година преразходът в НЗОК е от лекарства. Такъв обаче започва рязко да се отчита и при интензивните грижи, стана ясно от интервю на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за БНР. Запитан къде тази година касата може да очаква най-голям преразход, той отговаря: „В две направления – лекарствата за поредна година. Второто обаче нещо, което аз се притеснявам, че създава проблеми, това е една група болни в болничната помощ, която гълтат много голям ресурс. Това са болните на интензивни грижи“.

Проф. Плочев посочва, че когато това лечение се е заплащало от Министерство на здравеопазването и когато е имало строги критерии, разходите за година са били 8 млн., докато сега, когато се заплаща от касата, сумата е 50 милиона лева. „Защото са скъпи пътеките. Правихме анализ, установява се, че не винаги се приемат за лечение в тези отделения хора, които са с животозастрашаващи състояния“, коментира още проф. Плочев и допълва, че проблемът е „поставен на масата“.

Управителят на НЗОК коментира подробно и вече отпадналата идея за налагане на мораториум над новите лекарства. Той отбелязва, че понякога с мораториума се спекулира. „Масово се говореше, че се лишава народът от животоспасяващи медикаменти. Животоспасяващи медикаменти в онкологията и хематологията няма. Там има животоподдържащи. И те наистина са много важни, защото поддържат качеството на живот“, заявява той. Проф. Плочев уточнява, че критериите, според които се определя ефективността на тези медикаменти са два  - колко е дълга ремисията от криза до криза, а вторият е преживяемост.  „Лекарствата имат изключително голямо значение във фактора от криза до криза, т.е. колко продължава този светъл период, когато хората могат да работят, да се чувстват пълноценни и т.н., докато влязат в следващата криза и пак трябва да се намеси медицината. Това са хронично болни хора“, заявява той.

Управителят на НЗОК обяснява и защо проследяването на ефекта от новите лекарства ще бъде провеждано в няколко университетски болници.  „Първо, защото там има възможности за ранен мониторинг, за да се проследи, и то с научен поглед, наистина ли са ефективни, наистина ли се индикира вирусът, например, за хепатит С или след 3 години се получава реинфекция, т.е. наново се появява вирусът. Той се е скрил някъде от лекарството и в даден момент отново експресира“, посочва той.

Проф. Плочев отговаря и на въпрос какво ще стане с данните, събирани от пръстовите отпечатъци на пациенти, като заявява, че те най-вероятно ще бъдат унищожени. „Най-вероятно ще се вземе решение на ниво службите, които контролират личната информация, ще бъдат унищожени. На сегашния етап обаче се въздържахме от унищожаване, защото може да има някои данни, които са пропуснати в системата, и да ги извадим, ако е необходимо от там за някой човек, и да допълним досието. Без моя заповед никой не може да отвори и едно досие“, казва той. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x%Mz

Гост 05.02.2018 17:11:40

Ами ти за чий чеп стоиш там, та си разхлабил критериите и разходите скочили? Най-доброто нещо е закриване на тоя партиен тумор НЗОК. Видя се, че партийни подлоги не могат да управляват пари, още повече ако са публични. Затова - всичко на частно.

гост 05.02.2018 15:57:55

Колко болници са получавали 8млн и колко тези 50млн!

Гост 05.02.2018 13:34:07

Какво пък се присетиха пак за пръстите

dr Allsee 05.02.2018 12:31:50

За да се изплатят разходите по един интензивно болен - шок, сепсис, тежки травми и интензивна грижа при полиморбидни пациенти, обикновено са нужни десетина пациенти с леки пътеки да влязат полу"наужким" в болницата...иначе балансът не се получава. Финансово.

Гост 05.02.2018 18:44:27

Точно така се получава. Комунетата във властта се мислеха за хитри , докато мизерното и нереално финансиране всъщност им излезе много, много по-скъпо в крайна сметка. Но персонална отговорност никой там не носи , нито лични финансови загуби някой ще понесе за куците решения и хитреенето

GP 05.02.2018 11:59:14

Малийййййййй как разбра бе? Тая медицина, нещо не става без пари , а ?

Гост 05.02.2018 11:45:58

Ти да видиш - интензивната терапия гълтала много средства! А нещо за инвазивната кардиология, гастро- и колоноскопиите, железарията на ортопеди и неврохирурзи, онколекарствата (опа-а, за последните или добро или нищо, че там едни наши хора са се намърдали). Ми шъ гълта - апаратура, медикаменти, консумативи, една сестра на двама-трима болни... Това не са ти инфектирани циреи да ги мажеш с помади, шапкар недоучил!

Гост 05.02.2018 14:16:42

не може до вчера да са 8 мил. утре 50 - може да са 16 - 20 , но не и 50 - трябва да има се махне финансирането и да се издържат на общо основание както останалите звена и лаборатории без договор


Още новини
Осъдиха мъж и жена за закана с убийство на медицински екип
23.05.2019 17:25:59

Осъдиха мъж и жена за закана с убийство на медицински екип

Мъж и жена са осъдени на по шест месеца пробация за закана с убийство на медицински екип в отделе ...

Помощник-фармацевтите и зъботехниците с първи конгреси
23.05.2019 16:35:45

Помощник-фармацевтите и зъботехниците с първи конгреси

Министърът на здравеопазването свиква Първия конгрес на Българската асоциация на помощник-фармаце ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...