Петък, 24 Май 2024
21
февр
1
 

Проф. Попов: Не бива да празнуваме победата, преди да е свършила войната

Понеделник, 21 Февруари 2022 | 09:58:52
1

„Данните са оптимистични, с уговорката, че те са за уикенда, когато винаги имаме по-малко болни. Според мен България устойчиво е преминала пика на дневната заболеваемост от SARS-CoV-2 и навлизаме в период на намален брой на случаите. Все още обач

„Данните са оптимистични, с уговорката, че те са за уикенда, когато винаги имаме по-малко болни. Според мен България устойчиво е преминала пика на дневната заболеваемост от SARS-CoV-2 и навлизаме в период на намален брой на случаите. Все още обаче не сме в съвсем безопасни води и не бива да празнуваме победата, преди да е свършила войната“. Това каза пред bTV инфекционистът и ръководител на COVID-звеното в УМБАЛ „Софиямед“ проф. Георги Попов.

Той подчерта, че и в неговото отделение се наблюдава намаляване на броя на хоспитализираните болни, като за две седмици те са намалели от 60 на 30. „Болните, които постъпват в този момент, имат следния профил – възраст 70+ с полиморбиден статус и неваксинирани“, каза проф. Попов.

Той коментира и високата смъртност у нас, като по думите му причините са комплексни. „Тривиално е да се отговори, че в България населението е застаряващо. Отговорът се състои в това, че и за момента не си е съвсем заминал делта вариантът, както и кадровият дефицит в болниците“, каза проф. Попов.  

„В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти, с предспециалност или току-що взели специалност. Възрастните се отдръпнаха от работата в тези звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши“, допълни проф. Попов.

На въпрос дали има единен протокол за лечение на болни от коронавирус у нас, проф. Попов коментира, че има такъв, но той е пожелателен, а не задължителен, тъй като никой няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната. „Освен това болните са различни. Имаме амбулаторно болни и хоспитализирани болни, ваксинирани и неваксинирани, кислородозависими и некислородозависими“, допълни той.

По думите на проф. Попов COVID върви към заболяване за доболничната помощ. „Все по-малко болни постъпват в болница, но все още е висок броя на болните за доболнично лечение. Намерихме най-добрия вариант за лечение на тези болни с моноклоналните антитела, чрез амбулаторна процедура. За 1 час се неутрализира вирусът. От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма нито един смъртен случай. Данните показват, че COVID може да се превърне в обикновена настинка“, каза той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3XEc

Лекар 22.02.2022 00:41:21

Спомням си как преди година и половина този същият казваше че Ковид ще изчезне през лятото на 2020 година, тъй като бил най-обикновен респираторен вирус.


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...